Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jas (cez terminál)  (Přečteno 2006 krát)

Juri1990

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 102
Jas (cez terminál)
« kdy: 08 Září 2010, 13:25:00 »
Zdravím, mám Dell inspiron mini 1011 s Ubuntu 10.04 netbook a chcel by som si rozchodiť nastavenie jasu klávesami. V klávesových skratkách som nič také nenašiel, existuje nejaký príkaz, ktorý mení jas, alebo na to treba script?
V linuxe som úplný zelenáč, tak na mňa zľahka jak na debila :D

pavolzetor_revival

  • Host
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2010, 16:46:49 »
sudo acpi_listen, xev (stlac klavesu, ci neco vyhodi)

ak nie, tak s tym nic nespravis :-/

daj vypis
ls /sys/class/backlight/
ls /sys/class/backlight/*

Juri1990

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 102
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #2 kdy: 10 Září 2010, 19:06:10 »
Ten xev je tam načo? no zatiaľ mi nič nevyhadzuje a ten výpis bez * nevyhodí nič, ako keby tam nič nebolo a s * napísalo, že "ls: nie je možné pristupovať k /sys/class/backlight/*: No such file or directory" a to isté aj so sudo.
V linuxe som úplný zelenáč, tak na mňa zľahka jak na debila :D

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #3 kdy: 10 Září 2010, 19:46:37 »
Jaký je vlastně konkrétně problém? Regulace jasu funguje třeba přes applet v panelu, ale nefungují vyhrazená tlačítka klávesnice?

Když zadáš do terminálu:

Kód: [Vybrat]
sudo acpi_fakekey 224
Po provedení příkazu ještě pro jistotu stiskni ještě jednou Enter. Sníží se jas?

Juri1990

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 102
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2010, 09:17:51 »
Blbá otázka, ten applet v panely je čo? Po zadaní toho príkazu sa nič nestalo.
V linuxe som úplný zelenáč, tak na mňa zľahka jak na debila :D

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #5 kdy: 11 Září 2010, 14:11:06 »
Blbá otázka, ten applet v panely je čo? Po zadaní toho príkazu sa nič nestalo.

Jestli používáš Gnome, můžeš přidat na panel applet Nastavení jasu, nebo by snad mělo být ovládání v Power Manageru, ale s tím nemám zkušenosti, jelikož na mém booku nefunguje ovládání jasu vůbec.
Pokud tedy nefunguje žádné udělátko na nastavování jasu, zbývá ještě komunikace s grafikou pomocí příkazu setpci, jako jsem to vyřešil já.

Juri1990

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 102
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2010, 22:07:18 »
Konečne som tam dal normálnu verziu ubuntu, ale po pridaní ovládania jasu do panelu, je tam značka zákazu(červený preškrtnutý kruh) a nejde cez to meniť jas.
V linuxe som úplný zelenáč, tak na mňa zľahka jak na debila :D

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #7 kdy: 15 Září 2010, 07:35:12 »
Koukni sem, je tam mé řešení, třeba to k něčemu bude.

Karlos615

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 146
Re: Jas (cez terminál)
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2010, 19:39:59 »
Problém je v grafické kartě máš tam GMA500 koukni sem https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupportComponentsVideoCardsPoulsbo/ a pak ti ten applet na panelu bude fungovat

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.