Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s přihlášením jako administrátora [vyřešeno]  (Přečteno 2554 krát)

kuxpik

• Návštěvník
Dobrý den. Funguji na Ubuntu 6.10 (pochop na Linuxu jako celkově) teprve asi 14 dní. Dnes jsem zakládal nový účet na svém počítači, ale asi jsem omylem přepsal adresu domovského adresáře u administrátora. Původně jsem měl /home/"něco" a teď mám /home/"úplně něco jiného". Problém je v tom, že se nemohu přihlásit jako administrátor, protože se objevuje hláška: "domovský adresář neexistuje ..., je nepravděpodobné, že bude něco fungovat ...". Nemohu se přihlásit ani na žádné záchranné sezení, kromě záchranného sezení jako root v terminálu.

Nemohl by mi někdo poskytnout návod, jak v terminálu zpět nastavím adresu domovského adresáře z /home/"úplně něco jiného" zpátky na /home/"něco"?

Mnohokrát děkuji.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:49:38 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Problémy s přihlášením jako administrátora
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2006, 09:38:52 »
V Ubuntu administrátor neexistuje, jakýkoliv uživatel má administrátorská práva, pokud použije před příkazem "sudo" a je tento uživatel členem skupiny adm (viz. soubor /etc/group).

Přesně nechápu, co jsi vlastně udělal, mohl by jsi svůj postup nastínit. Myslím, že se nestalo nic strašného a půjde to snadno napravit.
Kubuntu forever :-)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2006, 12:40:33 »
Citace: kuxpik
...jak v terminálu zpět nastavím adresu domovského adresáře z /home/"úplně něco jiného" zpátky na /home/"něco"?
Kód: [Vybrat]
sudo nano -w /etc/passwdzde zmente cestu k domovskemu adresari

kuxpik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2006, 13:10:58 »
Citace: corwin78
Přesně nechápu, co jsi vlastně udělal, mohl by jsi svůj postup nastínit. Myslím, že se nestalo nic strašného a půjde to snadno napravit.
Omylem jsem si změnil název domovského adresáře, tudíž po restartu jsem se dostal jen do záchranného sezení pro spravení nastavení systému v terminálu a tady jsem nevěděl (jsem zatím ještě hodně :-) klikací), jak změnit zpět název domovského adresáře. Ale pomohl mi již příspěvek lukas.svoboda.

Jinak se omlouvám, za terminologii, ale pomalu a jistě do ní pronikám.

kuxpik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2006, 13:12:31 »
Citace: lukas.svoboda
Kód: [Vybrat]
sudo nano -w /etc/passwdzde zmente cestu k domovskemu adresari
Znamenitě. Problém vyřešen. Díky moc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.