Ahoj,
chci se zeptat na správnost řešení problému, který jsem si způsobil se swapem.
1) Co se stalo?:
Mám netbook ASUS s WinXP. Tento původně obsahoval 3 primary partition na HDD s MBR:
/dev/sda1 "RECOVERY" (Záloha systému a nastavení od výrobce)
/dev/sda2 "Windows XP" (C:)
/dev/sda3 "DATA" (D:)
Při instalaci UNR 9.10 jsem pomocí gparted nechal odtsranit /dev/sda3 a HDD potom vypadal takto:
/dev/sda1 "RECOVERY" (záloha původního systému a nastavení od výrobce) -cca 4GB
/dev/sda2 "Windows XP" (C:) -cca 21GB
/dev/sda3 "UNR 9.10" (ext4) -cca 40GB
/dev/sda4 "linux-swap" (0x82) -cca 2,4GB
a "volné místo" cca 90GB
Potom mi ale došlo, že pokud chci využít volné místo, a to nejlépe obnovením oddílu "DATA"(D:) viditelným pro WinXP, musím zrušit jednu primární partition a vytvořit z ní logickou, kde bude swap pro linux a "DATA" (D:).
Z WinXP jsem proto odstranil (pomocí programu Partition Magic

oddíl /dev/sda4 a vytvořil rozšířenou partition (W95 ext d(LBA), a v ní vytvořil /dev/sda5 a /dev/sda6 s příslušným formátem. Je to prasárna, ale udělal jsem to takhle, protože diskový nástroj v linuxu mi to nedovolil.
No, a potom se to stalo.. - Ubuntu nechtělo nabootovat a pořád říkalo, že čeká na zařízení pro swap s UUID xxxxxxxx-yyyy-zzzz-...atd., které je uvedeno v /etc/fstab. Jediné, co pak fungovalo je CTRL+ALT+DEL. Zajímavé však bylo, že asi tak v 1/4 případů mi povolilo zmáčknout "CTRL" a nabootovalo do tzv. "recovery shell". Jindy se zbláznilo.
2.) Co jsem dělal:
V diskuzi na zahraničním linuxovském fóru jsem se dočetl, že řešením mohou být tyto tři příkazy:
sudo swapoff -a
sudo /sbin/mkswap /dev/sdaX ((X=číslo dle libosti))
sudo swapon -a
a později sudo swapon -v -U xxxxxxxx-yyyy-zzzz-....atd. ((UUID poskytnutý mkswap-em))
Bohužel, tento postup nevedl k úspěchu a Ubuntu se při restartech chovalo pořád stejně, tzn. čekalo na ono staré umístění partition pro swap uvedené v /etc/fstab
3.) Jak jsem to vyřešil:
Tak jsem se už *censored*, a pomocí příkazu "gksudo gedit" jsem otevřel onen fstab.txt a v příslušné řádce změnil starý UUID na nový, který mi poskytnul příkaz mkswap.
Při dalším restartu se něco změnilo, Ubuntu si něco ověřoval a potom naběhl normálně. Opakované restarty proběhly úspěšně.
4.) Moje otázka:
a) Není toto "prasácké" řešení pro můj Ubuntu a pro mě osobně nebezpečné?
b) Existuje lepší způsob, jak vyřešit nesnáze plynoucí z neočekávané změny uspořádání poměrů na HDD?
Děkuji
S přáním hezkého zbytku víkendu :-)
xBulhar