Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zklaman rychlosti Ubuntu  (Přečteno 8910 krát)

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« kdy: 07 Prosince 2006, 09:06:09 »
Myslel jsem si, ze je to ovladacem ke grafice, ale potom co jsem si nainstaloval ovladac primo od NVidie, tak stale na teto konfiguraci mi bezi WinXP o dost rychleji a to tam na nich mam spoustu programu. Celkove Ubuntu je pomaljesi a prekreslovani oken je oproti WinXP naprosta hruza. Skoda, rad bych Linux.

Athlon XP 1600+
1GB RAM
Geforce 2 MX

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 07 Prosince 2006, 10:10:17 »
Jakou verzi ovladace jste instaloval? Pozor na to, nejnovejsi ovladac jiz nepodporuje tak stare graficke karty jako je GF2MX.

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosince 2006, 10:35:01 »
Nejnovejsi ovladac a ten vyrobce pise ze tu moji Geforce 2 MX podporuje, ovladac mi funguje perfektne, kola se toci, direct rendering je yes a nvidia-settings taky v pohode.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 07 Prosince 2006, 11:08:45 »
Aha, ok, omlouvam se. GF2MX je skutecne stale podporovana i v 9631, narozdil treba od GF2Ti, Pro nebo Ultra. Presto by mozna stalo za vyzkouseni nainstalovat starsi verzi ovladace, napriklad 7184.

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 07 Prosince 2006, 11:48:03 »
ok zkusim

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 07 Prosince 2006, 12:48:15 »
Tak 7184 vubec nefunguje. Ani zvukovka Echo Gina20, se mi nepodarila rozchodit, kompilace  Alst v pohode. Nezbyva nic jineho nez rict...papa Linux.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 07 Prosince 2006, 13:03:23 »
Satanda jakou používáš verzi ubuntu? S 6.06 jsem také nebyl spokojen, nicméně 6.10 je v pohodě (aspoň u mě).

Jinak velice pěkně má vyladěné GUI (X server?) SuSE linux (s KDE), takže bych zkusil i openSUSE 10.2 (slyšel jsem kladné ohlasy na tuto verzi).

Jinak pokud Geforce 2 MX utáhne AIGLX, tak bych vyzkoušel i to (viz. http://ubuntu.beryl-project.org/ ;; AIGLX je už v 6.10 nainstalované, takže staší stáhnout jen beryl)

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 07 Prosince 2006, 13:09:27 »
Jo a navíc Gnome používá Cairo pro vykreslování, které v současné době není úplně zoptimalizované

http://cairographics.org/news/cairo-1.3.4 -- tady je vidět, že v nové verzi jsou některé operace až 35x rychlejší :-)

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 07 Prosince 2006, 14:27:22 »
Beryl bezel pekne, nicmene vsechny aplikace se stale maximalizovaly a chybel jim ten horni pruh s tlacitky zavrit, max, min.

Taky jsem zklaman, ale prechazim zpet na WinXP. Moc moc problemu na Linuxu.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 07 Prosince 2006, 15:31:25 »
Já na tom byl podobně, ale nyní po dlouhém pokusování s distribucemi (ale bez použití wiki, což byla velká chyba) jsem získal operační systém, který mi vyhovuje mnohem více než nějaké WinXP. Jediné, co bych Ubuntu vytknul je to, že neumí na mé zvukovce výstup na externí reproduktory (ví se o tom). Tak aspoň interní fungujou. Jo a k těm ovladačům - já mám grafiku interní VIA na notebooku - kdosi (nebudu jmenovat) se mi tu snažil namluvit, že jí s Ubuntu ani pořádně nerozchodím a už mi tam běží i 3D akcelerace :). Chce to mít trochu odvahy a jít do toho. Ubuntu má docela početnou českou komunitu, která je velmi přátelská. Spoustu infa najdeš na české wiki.ubuntu.cz (ale i na anglické wiki, pokud ti nevadí AJ), k tomu toto fórum a různé diskuzní skupiny (i když ta na Jabberu mě velmi zklamala) a rozjedeš prakticky skoro vše...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 07 Prosince 2006, 15:33:33 »
Citace: Satanda
Taky jsem zklaman, ale prechazim zpet na WinXP. Moc moc problemu na Linuxu.
To je čistě tvoje věc, linux není bezproblémový...

Jinak co se týče rychlosti, tak spousta věcí se časem dotahuje (do dokonalosti), stejně tak je tomu i u překreslování oken. Věřím, že Feisty Fawn bude zase o kus rychlejší. Napovídají tomu i první reakce http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4679 :)

Satanda

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosince 2006, 15:42:46 »
Uvidim, zatim budu pouzivat WinXP a s Ubuntu si hrat.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 07 Prosince 2006, 15:44:24 »
A nejen rychlejší, doufám, že tam taky bude lepší podpora pro karty jako Via Unichrome apod. A taky, že tam bude novější a schopnější alsa... Kéž by... Ale vypadá to nadějně, už jsem někde četl, že grafické karty se řeší ;).

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 07 Prosince 2006, 19:20:05 »
Taky mě překvapilo, že na stejném počítači se třeba OpenOffice 2 v XP otvírají 5 sec. (není zapnuté rychlé spuštění) a v Ubuntu 25 sec....myslel jsem, že by to mělo být srovnatelné...bohužel musím říct, že celkově mi XP oproti Ubuntu přijde svižnější....je to škoda...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 07 Prosince 2006, 19:28:26 »
Citace: tkubicek
bohužel musím říct, že celkově mi XP oproti Ubuntu přijde svižnější....je to škoda...
Ono to tak nejspíš bude - uvědomme si, že Win XP je tu již nějakou dobu a z toho plyne nižší náročnost na hardware, zatímco ubuntu vychází každý rok nové, ale z vlastní zkušenosti musím říct, že jediné co v ubuntu pozoruji pomalejší je právě OO a nic jiného (ale není to moc objektivní, protože win již téměř nepoužívám).

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 07 Prosince 2006, 19:29:25 »
Zajímavé - jak jsem nainstaloval ty WinXP Profes., tak se mi dokonce zdají pomalejší. Buď máš něco špatně nastaveného (ednomu klukovi to všechno jelo pomalu a když jsem mu stáhl ovladače na nvidii, tak to letělo jako blesk) a nebo je potíž kdesi s hardwarem, to mohu těžko posoudit. No, taky jsem kdysi pozoroval určité zpomalení, ale ne u Ubuntu. Až se výrobci umoudří a začnou vydávat ovladače i pro linux (a nebo se aspoň budou podílet na jejich vývoji jako to celou řadu dělají pro Windows), tak se situace taky zlepší. Věřím, že přijde doba, kdy lidi dostanou rozum a začnou brát linux jako silný operační systém. Já nevím, ale mě WXP neuspokojují, když se mi tam něco nelíbí, nemůžu si to jednoduše předělat apod... Je toho mnoho...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 07 Prosince 2006, 19:32:47 »
Citace: vojtech.t
..., že jediné co v ubuntu pozoruji pomalejší je právě OO a nic jiného (ale není to moc objektivní, protože win již téměř nepoužívám).
Já nanejvýš provozuji win jako herní konzoli pro bráchu, ale koukám, že už existují kvalitní 3D hry i pro Linux. Zkušenost s OO také mohu potvrdit, je to veliká škoda. I když na mém novém notebooku nabíhají během pár sekund.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 07 Prosince 2006, 19:33:08 »
Citace: liborse
Já nevím, ale mě WXP neuspokojují, když se mi tam něco nelíbí, nemůžu si to jednoduše předělat apod... Je toho mnoho...
Hlavně nemají textové prostředí a konsoli!

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 07 Prosince 2006, 19:37:57 »
Je fakt, že DOS se u XP už moc nenosí, ale "jakési" pozůstatky tam ještě jsou. A konzole? Co příkazový řádek ;-). Já jsem odchovancem starého dobrého DOSu, kde jste nenastavil skoro nic bez přík. řádku :D.

Ale já taky nejsem zastáncem konzole (ačkoli na ní nevidím nic zlého) - používám Ubuntu prakticky bez ní a jsem spokojen. Instalace pomocí Synapticu je prostě legrace, a dokonce je mnohem snažší než u XP. Pokud tedy zrovna nekompilujete ;).

Dnešní desktopové distribuce myslí na uživatele a snaží se použití konzole dost zminimalizovat, já bych to tak černě neviděl...

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 07 Prosince 2006, 19:47:52 »
Citace: vojtech.t
...jediné co v ubuntu pozoruji pomalejší je právě OO a nic jiného
Citace: tkubicek
Taky mě překvapilo, že na stejném počítači se třeba OpenOffice 2 v XP otvírají 5 sec. (není zapnuté rychlé spuštění) a v Ubuntu 25 sec....myslel jsem, že by to mělo být srovnatelné...
Zalezi na tom, v kterem systemu pouzivate "OO.org Quickstarter" ktery start OpenOffice vyrazne urychluje na obou systemech. Mam pocit, ze ve Windows se aktivuje standardne, zatimco v Ubuntu je nutne jej nastavit. Krome toho jsou zde i jine, rychlejsi aplikace - napriklad jako textovy procesor lze pouzit Abiword, pro tabulky zase Gnumeric...

Daggoth

• Návštěvník
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 08 Prosince 2006, 09:11:51 »
Mohu se zeptat jak je možné,že mám pomalejší načítání stránek v UBUNTU než ve Widlích?Přitom rychlost připojení,downloadu a uploadu mi to hází v obou systémech podobný.Pokud to tu někde bylo,tak se omlouvám,ale jsem v práci a našel jsem jen tohle forum.

Pavelp

• Host
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 08 Prosince 2006, 09:53:37 »
Zeptat se muzete, ale co myslite, ze Vam kdo muze odpovedet ?

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 08 Prosince 2006, 09:57:27 »
U rychlosti win vs. linux je vice faktoru napr. M$ kompiler generuje rychlejsi kod nez gcc, zadratovanost "X-ek" ve windows do jadra, vyladenejsi ovladace atd.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #23 kdy: 08 Prosince 2006, 13:01:03 »
Citace: syntax_error
Zalezi na tom, v kterem systemu pouzivate "OO.org Quickstarter" ktery start OpenOffice vyrazne urychluje na obou systemech. Mam pocit, ze ve Windows se aktivuje standardne, zatimco v Ubuntu je nutne jej nastavit. Krome toho jsou zde i jine, rychlejsi aplikace - napriklad jako textovy procesor lze pouzit Abiword, pro tabulky zase Gnumeric...
Ten Quickstarter by me zajímal, je standardní součástí balíku nebo jej musím dostáhnout? Jinak Abiword, Gnumeric a podobné se mi moc líbí (už ta rychlost), ale měl jsem problémy se zobrazením některých souborů, což OO zvládá vcelku dobře. Nebo je už situace lepší? Byl bych moc rád, kdybych pomalé OO nemusel používat...

Citace: Daggoth
Mohu se zeptat jak je možné,že mám pomalejší načítání stránek v UBUNTU než ve Widlích?Přitom rychlost připojení,downloadu a uploadu mi to hází v obou systémech podobný.Pokud to tu někde bylo,tak se omlouvám,ale jsem v práci a našel jsem jen tohle forum.
Záleží na více faktorech... V tom vám neporadím, pokud nevím nic konkrétního. Je to divné, ale mě jede třeba Firefox na obou systémech víceméně stejně rychle a prakticky žádný rozdíl nepozoruju. Jde taky o to, jestli na obou systémech zkoušíte rychlost ve stejných prohlížečích (některé vykreslují pomalu apod.). Na druhou stranu je fakt, že na starším notebooku mi celkově Ubuntu jelo pomaleji než WinME, ale kdybych tam dal ty slavné WinXP, tak ty by se tam asi nerozjely :). O tomto aspektu tu už někdo psal... Zkuste použít nějaký rychlejší prohlížeč (to bohužel FF není)...

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Zklaman rychlosti Ubuntu
« Odpověď #24 kdy: 08 Prosince 2006, 15:08:41 »
liborse> stáhl jsem si openoffice 2.1 (beta?), který obsahuje quick starter i pro unix systémy.

Bez starteru naběhnou office asi za 14s
Se starterem asi 5s

Další spuštění trvá 0s :)

EDIT:
a to mám 4200ot. disk!!
v paměti starter zabere asi 35MB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.