Než se začne někdo hněvat, že podobná témata se tu už řešila, tak říkám, že sem lecos pročetl, ale řešení svého "problému" stále nemám.
Zadání je jednoduché:
Hodně fotím a hledám program, který dokáže snímky hromadně přejmenovat podle data a času z EXIF záznamu. Dále by měl program umět obrázek automaticky otočit na správnou orientaci a měl by mít i nástroj na oříznutí snímku - není potřeba všech, jen když si nějaký vyberu. Chci v tomto programu mít možnost procházet své adresáře a vidět náhledy fotek.
Ve woknech mi dlouhá léta dobře sloužil program XnView. V Ubuntu jsem zkusil tak cca 10 různých alternativ a nejlépe mi zatím vyhovoval gThumb. Tento program je ale v posledním Ubuntu 10.10 v nějaké novější verzi, je celý přepracovaný a v nové podobě je už pro mě nepoužitelný. Například zmizela možnost hromadného přejmenování souborů podle EXIF informací. Navíc i stará verze gThumb má pro mě jednu vadu - při oříznutí fotky a jejím uložení smaže původní EXIF data, které bych tam já chtěl ale zachovat.
Nechci toho přece tak moc, ne? Nepotřebuji ekvalizovat barvy a podobné hlouposti. Na to mám GIMP, kde si jeden konkrétní snímek mohu upravit. Prostě chci jen vložit karty z různých foťáků do počítače, nakopírovat snímky do adresáře, všechny je přejmenovat podle EXIF dat na formát "rok-měsíc-den--hodina-minuta-vteřina.jpg" (tím se z různých foťáků všechny snímky chronologicky seřadí), nechat snímky automaticky otočit do správné orientace a tu a tam si z nějaké fotky udělat výřez. No a při tom všem zachovat ve fotkách jejich původní EXIF data.
Poradí mi někdo? Mám Ubuntu, prostředí Gnome a jsem lama ;-)
Předem díky za tipy na programy!