Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Snadná úprava fotek a hromadné přejmenování souborů  (Přečteno 8522 krát)

Sapon

• Návštěvník
Snadná úprava fotek a hromadné přejmenování souborů
« kdy: 26 Listopadu 2010, 11:14:36 »
Než se začne někdo hněvat, že podobná témata se tu už řešila, tak říkám, že sem lecos pročetl, ale řešení svého "problému" stále nemám.

Zadání je jednoduché:
Hodně fotím a hledám program, který dokáže snímky hromadně přejmenovat podle data a času z EXIF záznamu. Dále by měl program umět obrázek automaticky otočit na správnou orientaci a měl by mít i nástroj na oříznutí snímku - není potřeba všech, jen když si nějaký vyberu. Chci v tomto programu mít možnost procházet své adresáře a vidět náhledy fotek.

Ve woknech mi dlouhá léta dobře sloužil program XnView. V Ubuntu jsem zkusil tak cca 10 různých alternativ a nejlépe mi zatím vyhovoval gThumb. Tento program je ale v posledním Ubuntu 10.10 v nějaké novější verzi, je celý přepracovaný a v nové podobě je už pro mě nepoužitelný. Například zmizela možnost hromadného přejmenování souborů podle EXIF informací. Navíc i stará verze gThumb má pro mě jednu vadu - při oříznutí fotky a jejím uložení smaže původní EXIF data, které bych tam já chtěl ale zachovat.

Nechci toho přece tak moc, ne? Nepotřebuji ekvalizovat barvy a podobné hlouposti. Na to mám GIMP, kde si jeden konkrétní snímek mohu upravit. Prostě chci jen vložit karty z různých foťáků do počítače, nakopírovat snímky do adresáře, všechny je přejmenovat podle EXIF dat na formát "rok-měsíc-den--hodina-minuta-vteřina.jpg" (tím se z různých foťáků všechny snímky chronologicky seřadí), nechat snímky automaticky otočit do správné orientace a tu a tam si z nějaké fotky udělat výřez. No a při tom všem zachovat ve fotkách jejich původní EXIF data.

Poradí mi někdo? Mám Ubuntu, prostředí Gnome a jsem lama ;-)

Předem díky za tipy na programy!

Miloslav Škrha

• Aktivní člen
  • *
  • Hus na pravdu brus!
    • Sedačky rychle
Re: Snadná úprava fotek a hromadné přejmenování souborů
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2010, 12:07:51 »
No xnviewer běhá v pohodě přes wine, takže si nainstaluj wine a potom stáhni xnviewer a nainstaluj do wine.

Radši mám nativní aplikace, ale zrovna xnviewer jde pod wine opravdu v pohodě...

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2010, 12:49:16 »
Ja pouzivam na prejmenovani/presouvani podle EXIF dat Java programek AmoK Exif sorter : http://www.amok.am/index.php?page=progr&id=9
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Luban

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2010, 14:33:50 »
Používám Digikam, i když mám gnome. Doporučuji vyzkoušet.
Srovnání se ZPS od Zoneru
http://www.linuxexpres.cz/duel/zoner-photo-studio-alternativy-pro-linux?highlightWords=digikam

Sapon

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Listopadu 2010, 18:43:14 »
Díky za první ohlasy!

XnView jsem zkoušel, ale jeho verzi pro Linux. Snad je dnes i funkční (před rokem se docela sekala), ale zjev je to úděsný. Pod Wine jsem ho nezkoušel, přišlo mi to škoda, protože jsem doufal, že najdu linuxáckou alternativu. Ale třeba na to ještě dojde...

Na prográmek AmoK se určitě kouknu, jen se musím přiznat, že už jsem upustil od programů vyžadujících Javu. Ale třeba mě překvapí...

To srovnání ZPS a Digikam jsem četl právě včera. Super článek. Snad se dá u Digikamu změnit ten temný vzhled... Jen mi to přišlo jako moc robustní řešení. Ale nebudu soudit, ještě jsem neotestoval.

O tomto víkendu se na doporučené programy kouknu a dám vědět výsledek. Každopádně nejvíc mě asi pálí to, že většina programů při editaci fotek maže jejich původní EXIF data. Je to zdánlivě maličkost, ale v případě pozdějších úprav se ty data hodí. Kdyby toto bylo lépe ošetřeno v gThumb, tak bych snad ani jiný program nehledal. Tedy - každopádně bych zůstal u jeho starší verze, protože ta nová je opravdu děsná!

Všem děkuji za pomoc a o/po víkendu se ozvu. Pokud mi někdo doporučí nějaký další dobrý program, budu samozřejmě rád :-)

Sapon

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2010, 11:32:38 »
Tak jsem trochu testoval a...

Pro hlavní část mé práce postačí gThumb - fotky automaticky otočí do správné orientace a umí je RYCHLE a pohodlně přejmenovat podle EXIF dat. Navíc umí přehledně a rychle procházet složky na disku a je plně graficky začleněn do prostředí. Používám ale verzi gThumb 2.10.11, protože ta vše výše popsané zvládne bez poškození původních EXIF dat a navíc je jednoduchá a přehledná. Pozdější verze jsou dle mého názoru nepoužitelné...

Ořez fotek se zachováním EXIF dat jde celkem přijatelně udělat pomocí showFoto, což je nějaká součást Digikamu. Celý Digikam je ale příliš robustní a přijde mi i celkem pomalý.

Na rotaci a změnu velikosti fotek jsem našel super rozšíření pro Nautilus. Je to jednoduché (možná až moc) a rychlé. A vždy jsou zachovány původní EXIF data!
http://www.root.cz/zpravicky/nautilus-zmena-velikosti-fotek-primo-ve-spravci-souboru/

Často dělám to, že fotky z karty foťáku překonvertuji z JPG na JPG, ale nastavím kvalitu na 75%, což výsledné soubory výrazně zmenší. Snad je to i proto, že v těch foťácích nejsou až tak výkonné kompresní nástroje, ale to nevím a nechci se pouštět do spekulací... Každopádně mi při takové operaci zmizí z EXIF původní datum pořízení snímku a nahradí se datem vytvoření nového souboru. Původní datum zachová třeba GIMP, ale ten zas nemá pohodlnou možnost dávky pro více souborů. Zatím jediné spolehlivé a rychlé řešení jsem našel v použití XnView pro Wokna a jeho spuštění ve Wine. XnView zvládne vlastně úplně vše, co s fotkama potřebuji dělat, ale už z principu nechci používat programy pro Windows a snažím se najít Linux alternativu.

Snad toto vlákno nezůstane mrtvé a najdou se i další, kteří přinesou tipy na zajímavé grafické programy.
Zatím každopádně všem děkuji za pomoc při hledání!

Sapon

Miloslav Škrha

• Aktivní člen
  • *
  • Hus na pravdu brus!
    • Sedačky rychle
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2010, 17:56:47 »
No ještě zkus Picasa pro linux....

pivik

• Host
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2010, 20:56:15 »
U Picasa je trošku problém v tom, že je ukončen její vývoj pro Linux a navíc je to stejně jen verze pro Windows spouštěná přes Wine. Nicméně já Picasu používám a existuje i trik, jak poslední Picasu pro Linux (myslím 3.0) aktualizovat na verzi nejnovější. Tudíž mám v Debianu (možno i v Ubuntu) Picasu 3.8. Ovšem nevím, jak splňuje požadavky uvedené v dotazu.

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #8 kdy: 28 Listopadu 2010, 23:07:26 »
Ja myslel ze dotaz znel na program ktery umi prejmenovani souboru podle EXIF dat  ::)
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 29 Listopadu 2010, 03:37:33 »
Perfektní ale opravdu PERFEKTNÍ pro takovéto účely správy a manipulace fotek na PC, leč pod Windows je aplikace IrfanView.
Já používám nyní verzi: 4.25 kterou jsem si stáhnul a vřele ji všem doporučuju. V Ubuntu by se mi něco takového pravda ale také hodilo.
Picasa je sice taky nápaditá, ale je to dýchavičný moloch velikého objemu a tento typ programů zrovna nemusím.

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 29 Listopadu 2010, 09:32:16 »
Pro Nautilus existuje rozšíření pro přejmenování fotek dle exifu. Ale zatím jsem ho nezkoušel.
http://mundogeek.net/nautilus-scripts/#nautilus-rename-exif-date

Umět by to měl i Gnome Commander
http://linux.digitalsp.com/2009/07/batch-rename-of-photos-using-gnome.html
« Poslední změna: 29 Listopadu 2010, 09:51:06 od Luban »

Sapon

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Listopadu 2010, 21:39:57 »
Díky za perfektní rady, to rozšíření pro Nautilus pracuje bezvadně. Sice bych si přál trochu jiný formát výsledného názvu, ale líbí se mi ta jednoduchost. Vůbec tyhle integrace různých funkcí do Nautila jsou fajn. Často fungují opravdu rychle a není třeba pouštět další program. Ještě by mohlo být rozšíření na změnu kvality komprese JPG (používám 75%) bez zráty EXIF a budu úplně spokojený. V takových chvílích mě štve, že si to neumim naprogramovat sám. Moje angličtina je taky bídná, tak že hledání na netu dá celkem zabrat...

IrfanView jsem poznal v době, kdy bylo XnView lepší a tak jsem už zůstal u XnView. Dnes je prý Irfan fakt na vysoké úrovni, ale já už zase nepoužívám Wokna. Ono není vůbec snadné najít alternativu za oblíbený program, když na jiné platformě nemá zastoupení. Takový Salamander je správce souborů, po kterém brečím dodnes. A žádný GnomeCommander a jemu podobné se mu nevyrovnají. Ale co už, žádná cesta není snadná a tohle je alespoň cesta svobodného software, tak se nebudu hned vzdávat ;-)

Sapon

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Prosince 2010, 23:08:41 »
Po dalším googlování a následném testování doporučuji program Phatch:
http://wiki.ubuntu.cz/Phatch

Obrázky JPG hromadně překonvertuje na 75% kvality, při tom je přejmenuje podle EXIF data a to vše relativně snadno, celkem rychle (gThumb je ale rychlejší) a hlavně u všech souborů zachová původní EXIF informace!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.