Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Win 7 + Ubuntu 10.10 na 2 HDD  (Přečteno 4760 krát)

ubuntu newbie

• Návštěvník
Win 7 + Ubuntu 10.10 na 2 HDD
« kdy: 04 Prosince 2010, 21:02:42 »
Zdravim, mam problem s vyberom operacneho systemu. Mam 2 hdd, na prvom mam nahodeny win 7 a na druhy som nahodil ubuntu 10.10 plna instalacia aj s formatovanim ako samostatny operacny system. Problem je, ze momentalne nemozem vybrat ktory operacny system chcem nabootovat resp zmizol mi ms boot manager kde som si mohol vybrat ci chcem nechat nabehnut ubuntu alebo win7 a zmizol mi aj ten gurub boot manager alebo ako sa to presne vola. V ubuntu som novacik takze sa v tom moc nevyznam ale uz tu nejaku tu hodinu hladam nejaky navod ako to rozbehat. Hladal som aj cez google samotny ale nenasiel som ziadny funkcny navod alebo navod ktoremu by som ako novacik dokazal porozumiet.
Asi najrozumnejsie vyzera tento navod http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44365.0.html bohuzial zasekol som sa hned pri prvom bode. :( Napisal som do Terminalu dd if=/dev/sda5 of=Linux.bin bs=512 count=1 a vyhodilo mi to, ze nemam povoleny pristup. Mohol by byt problem v ID tochto hdd? Mohol by mi to niekto prosim vysvetlit ako pre novacika tak aby som tomu porozumel a mohol to podla toho spravit?

Prosim som zufaly trapim sa tu uz niekolko hodin a uz pomaly stracam silu. Pokial chcem nabootovat Ubuntu 10.10 musim odpojit HDD s Win 7 a potom to priamo pekne cisto nabehne. Pokial chcem nabootovat win 7 musim odpojit HDD s Ubuntu 10.10 a pripojit HDD s Win 7. V podstate musim mat pripojeny len jeden harddisk co je velmi zdlhave, otravne a hlavne neprakticke.

Dakujem, za pomoc.

EDIT:
Este by som dodal, ze pred ostrou isntalaciou na 2. HDD som nainstaloval ubuntu do Windowsu ako aplikaciu (bez delenia HDD len si to vyhradilo vlastny priestor). Tam mi boot manager fungoval spravne. Vlastne tam mi fungoval aj boot manager z Win 7 a aj Ubuntu boot manager (grub) cize som musel 2x vyberat os. Ked som to potom nahodil na 2 rozdielne HDD nemam ani jednu moznost.

EDIT2:
Este by som dodal, ze sa jedna o Ubuntu 10.10 64-bit verziu.
« Poslední změna: 07 Prosince 2010, 18:37:00 od ubuntu newbie »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Win 7 + Ubuntu 10.10 na 2 HDD
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2010, 22:26:32 »
Hej.Takže najjednoduchšie bude ak si v BIOSe nastavíš aby sa ti prvý začal bootovať ten disk na ktorom je ubuntu.Mal by ti vybehnúť GRUB a tam si vyberieš.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

ubuntu newbie

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2010, 09:12:17 »
Dik za snahu ale nepomohlo mi to. V biose som prestavil hard disc boot priority na hdd kde mam ubuntu savol som to a vypol bios nasledne sa mi pc vyplo na tvrdo (ako reset ale aj s offline timerom) po 2 alebo 3 sekundach znova nabehlo a nabehlo ubuntu kazdopadne nenaskocil mi GRUB aby som si mohol vybrat system. Potom som restartol pc nastavil som to s5 ako bolo a nabehol mi Win 7 bez boot managera. Kazdopadne po tom ako som vbehol do winu mi zacali vyskakovat tzv "modre obrazovky smrti" ktore som naposledy vydel niekolko rokov do zadu na mojom prvom pc. Taktiez rozne dalsie errory ako error s plochou, media playerom a podobne ktore nasledovala modra smrt. Taktiez mi zacal padat firefox. Neviem ci som sa tochto uz zbavil ale dufam, ze hej, uz som asi 10 minut od poslednej modrej smrti.

Tak ci tak osobne vidim problem v GRUBe samotnom pretoze nenabehol podla tvojho odporucania. Da sa samotny GRUB nejako nastavit? Pripadne nejako resetnut cisto len jeho nastavenia.

PS: Este by som dodal, ze pred ostrou isntalaciou na 2. HDD som nainstaloval ubuntu do Windowsu ako aplikaciu (bez delenia HDD len si to vyhradilo vlastny priestor). Tam mi boot manager fungoval spravne. Vlastne tam mi fungoval aj boot manager z Win 7 a aj Ubuntu boot manager (grub) cize som musel 2x vyberat os. Ked som to potom nahodil na 2 rozdielne HDD nemam ani jednu moznost.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2010, 09:14:19 »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Prosince 2010, 12:54:09 »
No ono ten Grub treba pri inštalácií nainštalovať na prvý disk(tam kde je win).To bolo len moje domnenie, že si ho nainštalovall na ten druhý.Možno ho nejako obnoviť, či preinštalovať.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Ruda1234567

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Prosince 2010, 21:22:03 »
Pri inštalácii Ubuntu pri inštalovaní zavádzača si zvolil akú možnosť? Pýtal sa, na ktorý disk nainštalovať zavádzač.

Presne takto som si aj ja nainštaloval Win 7 a Ubuntu 10.10. V BIOSe je nastavený boot na disk s Ubuntu. Na disku kde je Win 7 je nedotknutý MBR len pre Win 7.
Ja si vždy pri inštalácii Ubuntu vyberám pri rozdelení disku možnosť Upresniť manuálne.

Disk 1:

Disk 2:

ubuntu newbie

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosince 2010, 21:50:42 »
Myslim ze som tam takuto moznost ani nemal. Instaloval som to cez plnu instalaciu aj s formatom na cely disk bez rozdelovania. Tam sa myslim nic nenastavovalo.

Ruda1234567

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Prosince 2010, 22:30:22 »
Používam túto možnosť, kde si môžem disk rozdeliť podľa seba. Používam ju od začiatku, čo pracujem s Linuxom.

Po rozdelení disku je možné vybrať kam sa nainštaluje zavádzač:

Ja som zvolil disk, na ktorom je Ubuntu. Zavádzač od Win 7 ostal nedotknutý. Je to dobré pre budúcnosť napr. pri preinštalácii Win sa GRUB zruší a nezobrazí Ubuntu a musí sa cez LiveCD doinštalovať znova.
Automaticky sa prehľadávajú všetky disky a tie s možnosťou bootovania sa zahrnú do GRUB-u.

ubuntu newbie

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 05 Prosince 2010, 23:16:16 »
Dik za radu, ze nie to rozumne. Je nejaka moznost ktoru by som ako novacik dokazal zvladnut bez toho aby som musel cely system znova preisntalovat a tak ho znova "doladit"?

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 06 Prosince 2010, 19:29:56 »
Moyno obnova.Na wiki je navod.

ubuntu newbie

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Prosince 2010, 18:33:24 »
Vsimol som si, ze aj ja tam mam len tieto 2 moznosti pri instalacii (zmazat cele - tuto som pouzil pri instalacii a 2. moznsot uprestnit rucne). Chyba mi tam moznsot nainstalovat to pri inom OS resp vedla windowsu. Preco tam tato moznost nieje? Taktiez ked idem na rucne uprestnenie tak tam nemam moznost zadat velkost daneho oddielu. Mozem tam zadat len typ oddielu a k comu sa to ma pripojit ale nemam tam moznost na urcenie velkosti. Rozhodol som sa rozdelit disk a nahodit to na jeden vedla win 7 aj tak tam mam este skoro 1TB miesta. Asi to bude takto lepsie ako na 2 rozdielne HDD. Rozhodol som sa tak po tom ako nemozem pracovat v terminali. Zadam napriklad v terminali command na ID hard diskov a ich oddielov (to linuxove oznacenie) a zobrazi sa mi v terminali aby som zadal svoje heslo. Problem spociva v tom ze nemozem nic pisat. Ziadny znak nic takze to heslo nemozem zadat nakoniec som to obehol tak ze som toto heslo napisal do textoveho editora skopiroval ho a vlozil do terminalu potom to slo ale inak nie. Preto som sa rozhodol, ze to asi bude lepsie spravit na 1HDD. Kazdopadne dakujem za pomoc a mylsim, ze podla tochto topicu dalsi ludia budu vediet co maju spravit a preto topic splnil svoj ucel. Mohli by ste mi este poradit co je to s tym terminalom a preco nemam moznost pri instalacii ako je na obrazkoch z manualu? Taktiez ci je podla vas lepsie mat tieto 2 os na 2 hdd alebo na jednom rozdelenom. Vopred dik.

EDIT:
Este by som dodal, ze sa jedna o Ubuntu 10.10 64-bit verziu.
« Poslední změna: 07 Prosince 2010, 18:36:41 od ubuntu newbie »

{V} P $ y c h o {V}

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosince 2010, 20:14:12 »
Měl jsem stejný problém, vyřešil jsem to tak že při startu jsem mačkal F8 což u mě naběhlo bootovaci menu s výběrem diskových oddílu, když jsem klikl na HDD1 tak se mu spustil Win a když jsem klikl na HDD2 tak se mi spustil linux ... HDD1 a HDD2 jsou jen názvy, jinak ty tam budeš mít celé jméno toho HDD ...
Nebo zkus příkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub2

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Prosince 2010, 21:45:58 »
Ono keď zadávaš heslo v texte (textové prostredie) tak sa ti nezobrazujú hviezdičky ale normálne píšeš a potom zmačkneš enter a hľa si prihlásený.

ubuntu newbie

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 07 Prosince 2010, 21:58:19 »
Presne toto som spravil aj ja ale mal som to len ako docasne riesenie. Ja mam pod f12 moznsot vybrat si jednorazovy boot zdroj co je presne to co si robil ty ale nechcel som to pouzivat nastalo napr aj pre pripad, ze idem prec od pc hned ako ho zacnem startovat ale aj to, ze je to nepohodlne.

Teraz si niesom uplne isty ci som skusil v terminali to heslo zadat a odenterovat alebo len zadat kazdopadne nepisalo to v terminali nic ani cisla ani pismena a tento problem bol len v terminali.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosince 2010, 18:13:42 »
No však to je správne , že sa to nezobrazuje ale píšeš.Bezpečnostný prvok.

{V} P $ y c h o {V}

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 08 Prosince 2010, 23:47:11 »
Presne toto som spravil aj ja ale mal som to len ako docasne riesenie. Ja mam pod f12 moznsot vybrat si jednorazovy boot zdroj co je presne to co si robil ty ale nechcel som to pouzivat nastalo napr aj pre pripad, ze idem prec od pc hned ako ho zacnem startovat ale aj to, ze je to nepohodlne.

Teraz si niesom uplne isty ci som skusil v terminali to heslo zadat a odenterovat alebo len zadat kazdopadne nepisalo to v terminali nic ani cisla ani pismena a tento problem bol len v terminali.

Jak napsal uživatel jAster_BA, když píšeš v terminálu heslo tak se ti nic nezobrazuje, po dopsání hesla klikneš jen na ENTER a pak tam napíšeš příkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub2
Pak jen restartuješ PC a mělo by se ti zobrazit tabulka s výběrem OS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.