Zdravim, mam problem s vyberom operacneho systemu. Mam 2 hdd, na prvom mam nahodeny win 7 a na druhy som nahodil ubuntu 10.10 plna instalacia aj s formatovanim ako samostatny operacny system. Problem je, ze momentalne nemozem vybrat ktory operacny system chcem nabootovat resp zmizol mi ms boot manager kde som si mohol vybrat ci chcem nechat nabehnut ubuntu alebo win7 a zmizol mi aj ten gurub boot manager alebo ako sa to presne vola. V ubuntu som novacik takze sa v tom moc nevyznam ale uz tu nejaku tu hodinu hladam nejaky navod ako to rozbehat. Hladal som aj cez google samotny ale nenasiel som ziadny funkcny navod alebo navod ktoremu by som ako novacik dokazal porozumiet.
Asi najrozumnejsie vyzera tento navod
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44365.0.html bohuzial zasekol som sa hned pri prvom bode.

Napisal som do Terminalu dd if=/dev/sda5 of=Linux.bin bs=512 count=1 a vyhodilo mi to, ze nemam povoleny pristup. Mohol by byt problem v ID tochto hdd? Mohol by mi to niekto prosim vysvetlit ako pre novacika tak aby som tomu porozumel a mohol to podla toho spravit?
Prosim som zufaly trapim sa tu uz niekolko hodin a uz pomaly stracam silu. Pokial chcem nabootovat Ubuntu 10.10 musim odpojit HDD s Win 7 a potom to priamo pekne cisto nabehne. Pokial chcem nabootovat win 7 musim odpojit HDD s Ubuntu 10.10 a pripojit HDD s Win 7. V podstate musim mat pripojeny len jeden harddisk co je velmi zdlhave, otravne a hlavne neprakticke.
Dakujem, za pomoc.
EDIT:
Este by som dodal, ze pred ostrou isntalaciou na 2. HDD som nainstaloval ubuntu do Windowsu ako aplikaciu (bez delenia HDD len si to vyhradilo vlastny priestor). Tam mi boot manager fungoval spravne. Vlastne tam mi fungoval aj boot manager z Win 7 a aj Ubuntu boot manager (grub) cize som musel 2x vyberat os. Ked som to potom nahodil na 2 rozdielne HDD nemam ani jednu moznost.
EDIT2:
Este by som dodal, ze sa jedna o Ubuntu 10.10 64-bit verziu.