no aby som teda začal od seba! že nie je autor sociopat? pevne dúfam že to neznie urážlivo. jeden deň nainštaluje ubuntu. ešte v ten deň je napodiv nutné siahnuť po príkazovom riadku (ten je mimochodom nutnosťou dôslednej administrácie aj vo windows!) a už dotyčný nevie "kam s konopí"! ale ide inštalovať mandrivu. bez základnej znalosti čohokoľvek sa dotyčný púšťa do neznámeho sveta. prirovnám to kozmonautovi na mesiaci čo si dáva dolu prilbu z hlavy.
nasleduje samozrejme sklamanie a to zostáva faktom po inštalácii akejkoľvek fičury; či je to operačný systém či nejaký program, ktorý vyžaduje interaktivitu používateľa. naučili sme malé deti programovať nahrávanie satelitných programov, ako tu niekto spomenul. a naučili sme tie deti aj vlastnej úvahe? naučili sme ich ako k danému došlo? NIE! spravili sme z nich ovce-konzumentov, ktorí na väčšinu činností nepotrebujú vlastný mozog ale stačí im ovládanie základnej motoriky tela! občas teda aj rozlišovanie farieb stačí mi prechádzať fóra či kadejaké diskusie. vedia čo je windows, world of wardcraft, ale nevedia sa ani len podpísať bez gramatickej chyby. nevedia čo je umenie! pre nich je umením RAP či dýdžej bobo.
kam týmto dospejeme? späť na stromy? a teraz skonkretizujem: vyžaduje sa od operačného systému jednoduchosť a prístupnosť pre všetkých t.j. klikanie bez použitia šedej kôry mozgovej- OK beriem. ale týka sa to aj tak základnej veci ako je inštalácia a administrácia dotknutých OS?
uff to je zas elaborát
Musel sem šáhnout po příkazové řádce neboli mi tam chyběli základní funkce jako je pro tiskárnu a skener, atp.
Ve Windows(u) jsem nemusel ještě nikdy z
NUTNOSTI používat příkazovou řádku neboli obsahuje všechny základy co se týče klikátek, kompatibility mezi 32bit a 64bit programy, atp.
Mandriva mě dnes celkem po instalaci překvapila že se dá lehce nakonfigurovat bez zásahu konzole a dokonce jsem na ni i rozjel multifunkční tiskárnu (EPSON Stylus DX3850), přičemž na Ubuntu se mi to ještě nepodařilo rozjet.
Abych řekl pravdu tak Ubuntu není vhodné pro začátečníky, neboli tam schází pokročilé ovládání systému, jak jsme již zvyklí z Win(u). Např.: musel jsem díky návodu z wiki nakonfigurovat firewall, neboli jsem tam v základu nenašel nikde žádnou zmínku o firewall(u), jen v konzoli a to k tomu po instalaci dodatečných program(ů) ...