Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaké další distribuce Linuxu používáte ?  (Přečteno 15322 krát)

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Jaké další distribuce Linuxu používáte ?
« kdy: 11 Prosince 2006, 10:56:57 »
Chtěl bych se dozvědět jaké jiné distribuce používáte na jakých strojích. Co se vám na nich líbí (screenshoty) co umí nebo neumí, rozdíl mezi danou distribucí a ubuntu. Jakou distribuci používáte víc. Co rychleji běhá, co jste již na té distribuci zkoušeli. Co vám chybí na ubuntu.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosince 2006, 11:15:20 »
Na serverech mam Debian zejmena kvuli stabilite, na dvou serverech Gentoo.
Na desktopech mam Ubuntu a Gentoo.

Ubuntu a Debian jsou blizci pribuzni, Ubuntu vzniklo z Debianu.
Gentoo je uplne o necem jinem, cely system se kompiluje ze zdrojaku, je to uzasna vec pro hracicky.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosince 2006, 11:51:50 »
Měl jsem tu čest se SuSE 10.1 a v tuto chvíli také Debian Etch(větev Testing)
Debian je hodně podobný Ubuntu, vychází ze sebe

SuSE je dost jiné. Má pro lamy příjemný Yast2, který se stará o .conf soubory, ale neumožňuje pokročilým uživatelům moc si s nimi hrát (samostatnou editací apod.) Je tedy více klikací. K tomu má pro mě poměrně nepříjemný RPM balíčkovací systém.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Machiavelli

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosince 2006, 12:19:19 »
Sedim na Fedora Core 6...uz jsem ji preinstaloval 12 krat...stale nemuzu udelat backup abych vsechno vratit...ale jinak je to doby system lpsi nez Ubuntu (pro mne)
AMD Venice 3000, GA-K8NXP-SLI, 1GB Kingmax CL2.5, Sapphire X850xt, 160 GB Seagate, Samsung 931C,
 OS - Ubuntu 6.10 amd64, Windows XP SP2, Windows Vista Ultimate 32bit.

LS

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosince 2006, 12:55:10 »
Citace: Machiavelli
...stale nemuzu udelat backup abych vsechno vratit...
Fedora nema partimage?

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosince 2006, 16:52:58 »
Kromě Ubuntu Edgy Eft mám ještě těď nové OpenSUSE. Každá distribuce má svý pro a proti, a Ubuntu má nejvíc pro, na tom se asi zhodnem všichni :-D
Na OpenSUSE 10.2 se mi krajně nelíbí správa programů (podělaný RPM...), nemůžu zatím plnohodnotně zprovoznit multimédia přes svůj oblíbený Totem a VLC, má velmi pomalé načítání... ale na druhou stranu nemohu pochopit, že mi na OpenSUSE jede XGL/Compiz!!! (vlastním ati 9250...)
Ale to je jediné pozitivum, které mi přináší jiná distribuce než je Ubuntu.
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 11 Prosince 2006, 17:03:40 »
Kromě ubuntu používám ještě Knoppix, je to pohoda mít linux vždycky sebou, dřív jsem používal ještě Suse (9.3), ale nesedlo mi - hlavně kvůli rpm balíčkům.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #7 kdy: 11 Prosince 2006, 17:12:41 »
Osobní zkušenost s Celeronem 500 MHz a 128 MB RAM (zdůrazňuji tuto konfiguraci, na jiné se mohou nevýhody a přednosti různých distribucí projevit jinak):

1. OpenSUSE 10.2 s GNOME
Dvouhodinová instalace, nutnost 3 CD. Strašně, neúnosně pomalé, nepoužitelné.

2. Mandriva 2007 s GNOME
- Rychlejší instalace z méně kroků než u OpenSUSE 10.2, potřeba 4 CD, divná písma po instalaci, Firefox 1.5, pomalé - použitelné v nouzi.

3. Ubuntu 6.10 (s GNOME)
- nejrychlejší instalace z nejméně kroků - stačí 1 CD nebo netboot CD (8 MB). Systém relativně použitelný pro většinu základních základní úloh jako web, e-mail, tvroba dokumentů (nikoliv však s OpenOffice ale třeba s Abiwordem nebo Gnumericem), poslech písniček, přehrávání videa... velké množství softwaru při instalaci
- možnost instalace Xubuntu, kde se ještě více ocení jednoduchost a rychlost (nenáročnost) při používání.

4. Gentoo
- problémy s načtením LiveCD kvůli jádru nekompatibilním s mým HW, nutnost instalace například z netboot CD Ubuntu, několikadenní kompilace balíků a řešení problémů (při kompilaci, vhodné USE falgy...) až po zásek během kompilace a následně neřešitelná chyba po restartu při načítání souborového systému XFS.

5. Arch Linux
- nedetekuje a nepoužívá správně síťovou kartu -> nemožnost síťové instalace a nemožnost nastavení sítě ani po klasické instalaci

Předpokládám, že i na rychlejším HW se projeví rychostní výhody *Ubuntu, jeho jednoduchost a snadná údržba a aktualizace - podpora jednoho vydání po dobu minimálně 18 měsíců předchází problémům jiných distribucí průběžně přecházejících na novější řady balíků.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 11 Prosince 2006, 18:31:15 »
těším se na www.ulteo.com , zatím je alfa, které bude stát na kubuntu a jeho tvůrcem je odejitý zakladatel Mandraku Gael Duval. Jestli se povede, tak tam budou zajímavé vychytávky a podstatou je linux pro obyčejné uživatele, který prostě funguje...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 11 Prosince 2006, 21:16:29 »
Citace: neveceral
... a podstatou je linux pro obyčejné uživatele, který prostě funguje...
A (K)ubuntu je snad jen systém pro programátory, který vůbec nefunguje?!?

night-walker

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Prosince 2006, 22:29:25 »
Citace: vojtech.t
Citace: neveceral
... a podstatou je linux pro obyčejné uživatele, který prostě funguje...
A (K)ubuntu je snad jen systém pro programátory, který vůbec nefunguje?!?
xUBUNTU je linux pro "neobyčené uživatele" :-) pro ty co se jak stádo ovcí neřítí za M$ ze skály :-)
Když jsem šel po schodech, potkal jsem muže, který tam nebyl. Dnes tam zase nebyl.....Přál bych si aby odešel.

Ubuntu 7.10 + Gnome + Openbox @ NB ASUS M6A-B016 PM750, Intel 915GM

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 11 Prosince 2006, 22:42:18 »
Citace: Petr Tomeš
...4. Gentoo
- problémy s načtením LiveCD kvůli jádru nekompatibilním s mým HW, nutnost instalace například z netboot CD Ubuntu, několikadenní kompilace balíků a řešení problémů (při kompilaci, vhodné USE falgy...) až po zásek během kompilace a následně neřešitelná chyba po restartu při načítání souborového systému XFS...
Gentoo je dost sverazna distribuce, ktere se musi prijit na chut. Narozdil od nekterych jinych se neda vyzkouset behem jednoho dne typem stahnu-vypalim-nainstaluju-vyzkousim-smazu. Instalace je na prvnich nekolik pokusu dost drsna, po case se to da zvladat i zpameti bez handbooku. USE flagy se daji nastavit podle doporuceni (dokumentace na webu je nejmene tak dobra a rozsahla jako ta k Ubuntu) a postupne si system doladovat jejich upravami. Gentoo si voli prave ti uzivatele, kteri si se systemem chteji hrat a zkouset, jak se na systemu projevi ruzna nastaveni kompilatoru apod. Na uceni je to idealni.

Mozna proto provozuji soucasne Ubuntu i Gentoo, protoze se jedna o temer prave opaky. Ubuntu je uzivateli dodano v kompletnim stavu, maximalne vyladene a funkcni, Gentoo je stavebnice kde si musim vsechno udelat sam, vsechno dlouho trva a vyzaduje spoustu usili, abych sladil vsechny programy ve funkcni celek. Nekdy mam naladu na jedno, nekdy na druhe.

Mimochodem, o vikendu jsem v TV videl reportaz o nejake japonske firme, ktera prodava stavebnici auta. Je to pomerne drahe, je s tim spousta prace, vysledne vozitko je dost nepohodlne, ma malinky moturek a po silnici se to sotva plouzi. Kupuji si to kutilove, kteri se nejvic tesi na tu dobu stravenou v garazi sestavovanim, montovanim a zkousenim, s rukama upatlanyma od oleje. Maji tolik objednavek, ze naprosto nestihaji vyrabet a dodavat...

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #12 kdy: 12 Prosince 2006, 12:35:16 »
Ubuntu, Debian ... všude kde je ješte byl RPM ďábel jsem vymítil :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 13 Prosince 2006, 19:02:51 »
JAko první jsme kdysi zkoušel MAndrivu která mi moc nesedla.
Pak ve škole chvíli SuSE a nakonec Ubuntu...

mandriva delala na mem stroji trosku bordel. Grafika nesla zprovaznit(3d akcelerace)

a hlavne me dohaneo k silenstvi to RPM nekdy...
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #14 kdy: 13 Prosince 2006, 20:10:01 »
Citace: Ljukee
a hlavne me dohaneo k silenstvi to RPM nekdy...
Nejsi jediný. Já jsem jakožto hodně moc lama měl SuSE a vůbec jsem nechápal, o co jde. Když jsem přešel na deb, nemusel jsem ani chápat. Prostě Synaptic (nebo aptitude nebo apt) a je to. RPM mi přijde dost nelogické (ale přece jenom asi jednodušší než kompilace)

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 13 Prosince 2006, 21:16:55 »
jakub.lucky: Uměl bych si představit pár případů, kdy by bylo jednoduší kompilovat, než schánět přesnou verzi rpm balíčku, aby Yast neřval. Je mi upřímně líto všech lidí, kteří si chtějí vyzkoušet Linux a šáhnou po tzv "osvědčenných distribucích" jako je Mandriva, openSUSE nebo Fedora. Sám jsem si to zkusil a všechno zažil. Začátečníka to RPM dokáže pěkně otrávit, ne-li odradit :(
A proto se ptám, co brání přejít distribucím s RPM na systém DEB???
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #16 kdy: 13 Prosince 2006, 22:37:10 »
No, SuSE jsem včas opustil a ty případy si představit nedokážu...
Myslím že pokud by ostatní distribuce přešli na DEB, spousta jejich uživatelů by řvala...

Ale pořešit alespoň pár věcí aby se to vylepšilo by nebylo na škodu.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #17 kdy: 14 Prosince 2006, 13:00:17 »
Divím se že ještě nepřešli, možná je to kvůli zpětné kompatibilitě. Ostatně pokus na fedoru2 naistalovat Htop zapříčinil že už je všude Debian nebo Ubuntu :)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 15 Prosince 2006, 11:29:18 »
Ubuntu instaluju kam můžu (6.10.), pak s sebou nosívám Damn Small Linux a Knoppix. Na starou šunku jsem dal Debian Sarge netinstall z minimálního CD. Navíc plánuju stáhnout gNewSense. Sakra, že bych byl vysazenej na Debian-based distra?
Promise her anything, but give her GNU.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #19 kdy: 15 Prosince 2006, 12:55:46 »
Citace: lukas.svoboda
Citace: Petr Tomeš
...4. Gentoo
- problémy s načtením LiveCD kvůli jádru nekompatibilním s mým HW, nutnost instalace například z netboot CD Ubuntu, několikadenní kompilace balíků a řešení problémů (při kompilaci, vhodné USE falgy...) až po zásek během kompilace a následně neřešitelná chyba po restartu při načítání souborového systému XFS...
Gentoo je dost sverazna distribuce, ktere se musi prijit na chut. Narozdil od nekterych jinych se neda vyzkouset behem jednoho dne typem stahnu-vypalim-nainstaluju-vyzkousim-smazu.
Psal jsem snad někde, že jsem k tomu měl takový přístup? Byl jsem v posledních dvou letech u instalace různých vydání Gentoo na různé PC. Kamarád, který mi s instalací pomáhal naposledy, se v tom vyzná docela dobře, protože Gentoo provozuje již přes 3 roky na různých počítačích - servery, stolní počítače i notebook. Tou instalací, pokusy a čarováním včetně USE flagů a nastavení kompilačních hodnot jsme strávili skoro týden, ale prostě potřebuju s počítačem pracovat a není možné instalovat Firefox nebo asi s 50 závislými balíky a kdesi v půlce nepřekonat kompilaci nějakého balíku s obvyklými USE flagy a bezepčnými kompilačními proměnnými pro můj stroj. To od distribuce neočekávám a těch nervů jsem měl ztracených již moc, nebudu otrokem systému, který by nesloužil mně, ale já jemu. Měl jsem poměrně velkou trpělivost se stahováním, vypalováním a instalací Archu, OpenSUSE i Mandrivy a na tomto stroji už nikdy víckrát, bylo mi líto jen úsilí a času, které jsem jim věnoval.

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.trhon.cz
« Odpověď #20 kdy: 17 Prosince 2006, 18:36:52 »
1. Slax
Opravováníé věcí když se Suse podělá :)
1. Suse 10.1
Moje hlavní pracovní stanice a desktop ;)

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 01 Ledna 2007, 21:39:57 »
Koncem prosince jsem úspěšně nainstaloval Arch linux na svůj PC(PIII650,128ram,20GBhdd,4MB_grafika_ati), je pro mě mnohem lepší než Ubuntu (hlavní důvody - lepší detekce hw, rychlost (subjektivně - asi stokrát rychlejší :-)) a hlavně - tolik jsem se toho za poslední týden s Archem naučil!), takže se přidávám k těm, kteří přešli od Ubuntu (a jiných distribucí) k Archu a jsou maximálně spokojení. Až ale bude finální Feisty, určitě ho aspoň vyzkouším - takže, prozatím se loučím s touto skvělou komunitou uživatelů Ubuntu.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

Newkiller

• Host
« Odpověď #22 kdy: 02 Ledna 2007, 09:13:50 »
Debian na serveru,OpenBSD na starém pc (ale to asi nebude distribuce linuxu :D ),atd... :)

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 02 Ledna 2007, 10:00:08 »
Ubuntu na notebooku i doma na desktopu. Zkoušel jsem Fedoru 6, Aurox 12, Mandrivu 2007. Asi nejlíp vypadala Fedora, ale maj celkem divný fóra a nepodařili se mi tam rozjet ovladače pro karty ATI. Takže jedu pod Edgy Eftem a jsem spokojenej.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

zutroy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 02 Ledna 2007, 12:20:23 »
Citace: cannibal
A proto se ptám, co brání přejít distribucím s RPM na systém DEB???
Asi to bude spol. smlouva debianu, ktera ma prisne naroky sw na "svobodnost". Celou smlouvu jsem necetl (takze bez zaruky, mozna kecam), ale komercni disribuce by pouzivanim .deb baliku nedodrzovali licence debianu -  asi nebude nahoda, ze vsichni pouzivavi rpm (Mandriva, SLED, RHEL,..).
"I'm not crazy. Don't call me crazy! I'm just not user-friendly."
:-P

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.