Myslím, že to děláte všechno moc složitě (bez urážky). :-D :-) Na stránkách TMobile existuje PDF návod na zprovoznění této karty pod Linuxem, který jsem i já - předtím značně sakrujíce z nefungujícího 4G netu - použil a během několika minut jsem byl připojen.
Současný link na onen PDF návod je:
http://t-mobile.cz/Web/ClientFunction.DownloadFile.axd?FileID=780ec5c7-eb88-413b-acda-5b2c60a7d91bSekce Pece a podpora, Soubory ke stazeni - kategorii nechat nevyplnenou, do vyhledavani zadat "linux" a je to hned prvni odkaz,
co je objevi.
A víte co, já to sem rovnou fláknu, ale
POZOR, MĚLI TAM JEDNU CHYBU: v obsahu souboru /etc/chatsripts/tm4g autor jejich návodu zapomněl, že t-mobile není t-obile... chybí tam písmenko "m", v tom textu, co pastuju níže, je ta chyba již opravena.
Návod (ověřený, fungující na mém Ubuntu 7.10)Získání a stažení ovladačůNejdříve proveďte stažení správných ovladačů pro příslušný kernel. Verzi kernelu zjistíte z příkazového řádku
pomocí příkazu:
uname -r
Podporované verze kernelu jsou 2.6.18 až 2.6.21. Odkazy pro stažení ovladačů jsou:
ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/jikos/ipwireless_cs/ipwireless_cs-2.6.19_2.6.18.tar.gzpřípadně
ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/people/jikos/ipwireless_cs/ipwireless_cs-2.6.21_2.6.20.tar.gzZdrojové kódy kerneluJe nutné mít nainstalovány zdrojové kódy (či hlavičkové soubory) aktuálně běžícího kernelu. Při použití
standardního distribučního kernelu je příslušný balíček poskytován přímo výrobcem distribuce.
KompilaceKompilaci je možné provést (z příkazového řádku, ze stejného adresáře do kterého byl archív s ovladačem
stažen) následujícími příkazy:
tar xzf ipwireless_cs-2.6.20.tar.gz
cd ipwireless_cs-2.6.20.tar.gz
make
make install
KonfiguraceNyní je ovladač zkompilován, nainstalován a připraven k použití. Pro správnou konfiguraci pppd démona,
zajišťujícího samotné síťové připojení (je nutno mít balíček pppd nainstalovaný) je třeba vytvořit následující
soubory s daným obsahem:
* soubor /etc/ppp/peers/tm4g:
hide-password
nopcomp
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f etc/chatscripts/tm4g"
debug
/dev/ttyIPWp0
230400
defaultroute
noipdefault
usepeerdns
persist
holdoff 1
user "gprs"
ipparam tmobile
mtu 1020
* soubor /etc/chatsripts/tm4g:
ABORT BUSY ABORT 'NO CARRIER' ABORT ERROR
'' AT
AT ""
OK AT+CGDCONT=1,"PPP","internet.t-mobile.cz","0,0",0,0
OK "ATDT*99#"
CONNECT \d\c
* soubor etc/ppp/chap-secrets:
"gprs" * "gprs"
PřipojeníNyní je možno vložit do počítače datovou 4G kartu. Jakmile na ní začne svítit zelená led dioda, je karta
zaregistrována v síti a připravena k použití. Samotné připojení se pak realizuje z příkazového řádku pomocí
příkazu:
pppd call tm4g
Průběh připojení lze sledovat v souboru /var/log/messages
Ukončení spojení je možné provést příkazem
killall -HUP pppd