Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Naklonování disku serveru s běžícím systémem přes vzdálený přístup  (Přečteno 7497 krát)

krmi74

• Návštěvník
Je možné si naklonovat disk na serveru (Ubuntu 10.04 LTS) přes vzdálený přístup, ale cílový disk budu mít doma na svém počítači. Pokud to bude možné tak, že se vytvoří obraz disku na serveru, který se přenese do počítače a z obrazu se disk naklonuje, tak by to nevadilo. Děkuji za podrobnější radu, případně návod.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Zkusis můžeš dd a obsah hrnout přes SSH...

Kód: [Vybrat]
dd bs=1M if=/dev/hda | ssh user@ip_addr 'dd of=/dev/hda'

Jiný možnosti třeba tady: http://wiki.mandrivalinux.cz/:system:prikazovy_radek:zalohovani

nebo google...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

krmi74

• Návštěvník
Zkusis můžeš dd a obsah hrnout přes SSH...

dd bs=1M if=/dev/hda | ssh user@ip_addr 'dd of=/dev/hda'

Jiný možnosti třeba tady: http://wiki.mandrivalinux.cz/:system:prikazovy_radek:zalohovani

nebo google...
To znamená, že na běžícím systému na serveru si s právy root vytvořím obraz klonu disku pomocí dd, obraz přenesu do PC, ale na něm mám win7. Takže nevím pomocí jakého nástroje si z toho obrazu vytvořím disk identický s tím na serveru. Abych při poruše disku, pouze dojel do serverovny, disk vyměnil a jelo to.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
Tak si na PC spust liveCD...a dd můžeš směrovat i do souboru, takže takhle

sudo mkdir /media/vystup
sudo mount /dev/sda /media/vystup
dd bs=1M if=/dev/hda | ssh user@ip_addr 'dd of=/media/vystup/blabla/klonovanydisk.img'

Vystvětlení: vytvoříš adresář, do kterého namountuješ; přimountuješ disk (označení si zjisti třeba v Gparted); naklonuj disk do souboru na disku
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

krmi74

• Návštěvník
Tak si na PC spust liveCD...a dd můžeš směrovat i do souboru, takže takhle

sudo mkdir /media/vystup
dd bs=1M if=/dev/hda | ssh user@ip_addr 'dd of=/media/vystup/blabla/klonovanydisk.img'

Vystvětlení: vytvoříš adresář, do kterého namountuješ; přimountuješ disk (označení si zjisti třeba v Gparted); naklonuj disk do souboru na disku

Buď jsem to špatně pochopil nebo vysvětlení je pro opačný způsob. Popíšu to tedy podrobněji. Běží nám server v serverovně na IT uzlu, Ubuntu 10.04 LTS, fyzický přístup je možný jen po domluvě se správcem. Takže tam nemůžu kdykoliv dojet (jinak bych disk vzal domu a pres HDClone udelal klon a je to). Takže bych to chtěl udělat nějak na dálku z domova, bez nutnosti tam jet a dělat nějaké úpravy na místě. Našel jsem různé postupy, ale žádný není shodný s mým problémem a nejsem schopen to dát nějak dohromady.
 Takže z dosavadních informací jsem pochopil, že musím udělat pomocí dd obraz disku na serveru (přes SSH přístup), obraz(img) přenesu k sobě na nějaký disk, kde ale bude muset být souborový systém pro Linux. Pak pomocí LiveCD spustím Linux, připojím disk z obrazem a ještě disk na kterém chci vytvořit klon(musel bych mít dva disky) a spustim dd (na systému spuštěném pomocí LiveCD a z obrazu vytvořím disk. Popsal jsem to správně a je to možné takhle udělat nebo by bylo možné z toho obrazu vytvořit klon disku i pomoci, třeba Clonezilla a pod.
Pokud by se našel někdo, kdo by mi napsal jak by měli příkazy vypadat, usnadní mi to práci. Děkuji.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
Asi se míjíme.
Máš-li doma identický HDD který je i na serveru (s tím že je v případě problému fyzicky vyměníš), pak to proveď takto:

dd bs=1M if=/dev/sda | ssh user@ip_addr 'dd of=/dev/sda'

Pokud máš doma nějaký VĚTŠÍ disk (respektive partition která je větší než serverový disk) a chceš vytvořit pouze OBRAZ (jako soubor, image, na disku), udělej to takto:

sudo mkdir /media/vystup

Ani v jednom případě nemusíš řešit filesystém. V obou případech se zkopíruje celý disk včetně MBR a dalších záležitostí (bitová kopie), ale v 1) se duplikuje do jiného HDD 2) do souboru, obrazu toho původního HDD.

Snad už si rozumíme.

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Nemusi byt server behem kopirovani v readonly modu ? Ja chtel takhle zalohovat NAS primo z toho linuxu co na nem bezel a nedopadlo to valne, protoze nez to dobehlo tak se samozrejme data zmenily a tudiz byly nakonec nekonzistentni,
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Martin Šácha

• Administrátor fóra
Já klonuju běžící systém +- každý měsíc, a nikdy jsem problém nezaznamenal. Linuxové filesystémy mají žurnál, takže snad nic nehrozí.

Ale jasně že je lepší klonovat když je server relativně v klidu (třeba ve 2 ráno), nebo ideálně v RO módu.

krmi74

• Návštěvník
Asi se míjíme.
Máš-li doma identický HDD který je i na serveru (s tím že je v případě problému fyzicky vyměníš), pak to proveď takto:

dd bs=1M if=/dev/sda | ssh user@ip_addr 'dd of=/dev/sda'

Pokud máš doma nějaký VĚTŠÍ disk (respektive partition která je větší než serverový disk) a chceš vytvořit pouze OBRAZ (jako soubor, image, na disku), udělej to takto:

sudo mkdir /media/vystup

Ani v jednom případě nemusíš řešit filesystém. V obou případech se zkopíruje celý disk včetně MBR a dalších záležitostí (bitová kopie), ale v 1) se duplikuje do jiného HDD 2) do souboru, obrazu toho původního HDD.

Snad už si rozumíme.

Pár dotazů bych měl,  ta rovná závorka znamená, že se provedou příkazy za sebou? Zajímá mě to řešení, ve kterém vytvořím identický disk. Všechny příkazy budu provádět na serveru?  Doma budu muset spustit Ubuntu třeba z LiveCD a nastavit připojení pro SSH přístup, připojit ten cílový disk. Ale to bych musel být fyzicky u serveru nebo se připojit z jiného místa a spravovat server přes SSH a zadávat příkazy? Jestli jsem to pochopil správně?

pacholik

• Závislák
Roura dělá že výstup z prvního programu je předáván druhýmu programu http://www.abclinuxu.cz/ucebnice/zaklady/prikazova-radka/standardni-vstup-a-vystup, jj disk bude identický.
Tak a nebo obráceně že spustíš ssh server na serveru a dd spustíš doma z LiveCD
ssh user@ip_addr 'dd bs=1M if=/dev/sda' | dd of=/dev/sda

krmi74

• Návštěvník
Roura dělá že výstup z prvního programu je předáván druhýmu programu http://www.abclinuxu.cz/ucebnice/zaklady/prikazova-radka/standardni-vstup-a-vystup, jj disk bude identický.
Tak a nebo obráceně že spustíš ssh server na serveru a dd spustíš doma z LiveCD
ssh user@ip_addr 'dd bs=1M if=/dev/sda' | dd of=/dev/sda

Díky, ale ještě mám problém s přístupem přes SSH, píše mi to i po zadání hesla v terminálu, že je odepřen, a použítí sudo před příkaz nepomůže. Jak se do toho příkazu ssh vloží heslo případně jak se musí na serveru nastavit přístup, aby ten příkaz nebyl odmítnut?

pacholik

• Závislák
ssh user@ip_addr 'dd bs=1M if=/dev/sda' | sudo dd of=/dev/sda

krmi74

• Návštěvník
ssh user@ip_addr 'dd bs=1M if=/dev/sda' | sudo dd of=/dev/sda

Děkuji, podařilo se mi to spustit, ale po přenosu 3,4 GB se to přerušilo, budu muset použít nějaký jiný způsob, můžete mi nějaký navrhnou a případně vysvětlit.

Standa99

• Host
Zkusím navázat se svým problémem, který se týká tohoto tématu.

Když se pokouším o zálohu běžicího systému do souboru na druhý disk, tak se to po cca 2GB přeruší viz.
dd bs=1M if=/dev/sda | dd of=/media/Zaloha/zaloha.img
dd: čtení „/dev/sda“: Chyba vstupu/výstupu
2092+1 vstoupivších záznamů
2092+1 vystoupivších záznamů
4285976+0 vstoupivších záznamů
4285976+0 vystoupivších záznamů
A dokonce jsem celý server 2x shodil.

Nevím, jestli by pomohlo již zmiňované read-only? A jestli by to šlo přepnout za běhu systému?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.