Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přechod z Nvidia na ATI  (Přečteno 2859 krát)

mmaverikk

• Návštěvník
Přechod z Nvidia na ATI
« kdy: 11 Ledna 2011, 22:43:01 »
Zdarec,
v NB mi odešla grafická karta (GeForce 8600GT) a budu ji měnit na ATI mobility radeon HD3650. Chci se zeptat, co mě po výměně bude čekat, popř. dostanu se vůbec do GUI, nebo mě čeká příkazový řádek? Co je potřeba odinstalovat abych pak mohl bez problémů nainstalovat ovladač na ATI? Jsou nějaké zásadní problémy s ATI a linuxem?

Rover623

Re: Přechod z Nvidia na ATI
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2011, 23:17:45 »
Obecně je s Ati v Linuxu mnohem víc problémů.Prvně musíš zakázat ovladače pro tu nVidia grafiku,tím systém začne znovu používat svobodné ovladače a pokud jsi neodebral balík "radeon",mělo by výměně grafiky dojít pouze k tomu,že systém začne používat jiný svobodný ovladač,tak Xka ti normálně naběhnou,potom můžeš stejným způsobem jako jsi instaloval tu nVidia grafiku povolit nesvobodné ovladače Ati.

A teď k těm problémům,Ati postupně vyřazuje starší karty s podpory Catalystů,takže až se tvoje grafika jednou dostane mezi ty starší,bude pravděpodobně také vyřazena a budeš muset použít svobodný ovladač,který je už ale teď na poměrně slušné úrovní a skoro ze všech starších karet vymáčkne co se dá.Bohužel nesvobodné ovladače nejsou v Linuxu také vždy bez problémů,ty nejčastější neduhy jsou kostičkování videa,rozpad okna při jeho přetahování,chybné překreslování obrazovky a problémy s plynulostí HD videa ve full screenu (což ovšem nutně neznamená,že tě něco z toho potká)

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2011, 01:51:05 »
Při bootu zvolíš recovery mode, až se ti objeví tabulka s výběrem, zvolíš falilsaveX, nebo něco takového, přihlásíš se do konzole, spustíš X příkazem startx, v menu System > Administration > Additional drivers nainstaluješ fglrx driver a restartuješ počítač. Pokud jde o Gnome. Nicméně se už těším, až ATI opět vyhodím a nahradím Nvidií, HD4870 ani nepřehraje pořádně video, je to peklo :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 12 Ledna 2011, 09:39:15 »
Nicméně se už těším, až ATI opět vyhodím a nahradím Nvidií, HD4870 ani nepřehraje pořádně video, je to peklo :)
To máš někde asi chybu. Já používám ATiny v linuxu už 5 let a nikdy jsem s videem problém neměl (krom blikání při zapnutém Compizu, ale to už je taky minulost). A to zkrátka nainstaluju nesvobodné ovladače z repozitáře a všechno jede OK (takhle mi to funguje od Ubuntu 8.04, předtím to bylo krapet složitější).

EDIT: Nepoužívá ti náhodou systém ovladač radeon či radeonhd? Ty mají na nových kartách mizerný výkon.
« Poslední změna: 12 Ledna 2011, 09:41:15 od Evžen Šubrt »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2011, 10:24:10 »
Nicméně se už těším, až ATI opět vyhodím a nahradím Nvidií, HD4870 ani nepřehraje pořádně video, je to peklo :)
To máš někde asi chybu. Já používám ATiny v linuxu už 5 let a nikdy jsem s videem problém neměl (krom blikání při zapnutém Compizu, ale to už je taky minulost). A to zkrátka nainstaluju nesvobodné ovladače z repozitáře a všechno jede OK (takhle mi to funguje od Ubuntu 8.04, předtím to bylo krapet složitější).

EDIT: Nepoužívá ti náhodou systém ovladač radeon či radeonhd? Ty mají na nových kartách mizerný výkon.

Včera jsem shodou okolností tu výměnu karty sám dělal, s Ati jinak nemám žádné osobní zkušenosti (krom X300, která je na pracovní peci). Měl jsem chvilku problém s XBMC, cukal, dělal pruhy... To jsem snad vyřešil, ale jde mi spíš o hw akceleraci HD videa. Ještě jsem neměl čas se tím moc zabývat. Přišel jsem k té kartě tak nějak mimoděk, sám bych si ji nevybral, tak uvidím, jak dlouho s ní vydržím.

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2011, 10:32:42 »
No já jsem taky spíš na Nvidie, ale u té 8600 byl ten problém, že chipy G84 byli vadné už od výroby a každá tato karta dřív nebo později odejte a vzhledem k tomu, že jde o NB, tak jsem musel volit něco, co má téměř stejné nároky (tepelné, napětí, velikost, ...) takže ta ati. Když se nějakým způsobem dostanu do graf. rozhraní, tak už to nějak zvládnu  :) kdybych měl problémy, tak napíšu. Díky za rady

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2011, 21:33:48 »

To je velmi zvláštní, protože Ati/AMD nemá stále implementovanou podporu vsyncu pro přehrávání videa přes Xv. Má žeprý přijít v tomto měsíčním catalystu, ale já už radči ničemu nevěřím.
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Března 2011, 19:32:49 »
Zdarec, tak po dlouhém čekání tedy přešel na ati, w7 bez problému, ale ten linux ... takže při bootu když jsem vybral jádro, načítá a asi cca po 30s začne blbnout obrazovka (dělá to jen z bootu z HDD, live CD ok) když zapnu recovery mode, tak se to rozjede, ale jakmile dám startx, nebo jak to bylo, vypíše to fatal error na loadu ovladačů (ani se nedivím, loaduje to nvidii). potřebuju nějak odinstalovat ovladače na nvidii, aby to najelo pro svobodné ovladače. Jak to přes command line udělám, popř. jak je aspoň vypnout ... Dík za jakoukoli radu :-)

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2011, 19:39:38 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get purge nvidia-driver-common tak nějak to myslím je

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #9 kdy: 01 Března 2011, 19:52:44 »
Tak tie ATIny/AMD by neboli až také zlé keby na staršie kúsky dávali podporu. Osobne kebyže kupujem PC zrejme by tam išla Nvidia.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 01 Března 2011, 20:22:14 »
no já neměl jinou volbu, nvidie pro můj NB mají vadné chipy, ten nvidia-driver-common zkusím, pak dám vědět, díky za tip :-)

pacholik

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 01 Března 2011, 20:44:27 »
je to nvidia-kernel-common, smaž i nvidia-glx (stejně ho už nebudeš potřebovat)

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Března 2011, 21:21:46 »
no tak jsem všechno s nvidia smazal, ale i tak to nešlo, nakonec jsem xorg.conf přesunul od jiného adresáře a vzalo to a najel jsem do grafického rozhraní, teď si s tím trochu pohrát, nainstaluju balík fglrx a uvidíme, co to udělá, kdyby byl problém, zase se ozvu :-D

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 01 Března 2011, 21:27:06 »
no takže žádná změna, kubuntu v poho najede, ale když spustím ati ccc, tak to vyhodí chybu, nevím, co s tím ... graf. efekty samozřejmě nejdou

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #14 kdy: 01 Března 2011, 21:48:19 »
Nerád to hovorím ale urob reinstall a /home daj na svoju partíciu ak tak už nie je. Vyhneš sa v budúcnosti problémom.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 01 Března 2011, 22:31:58 »
no chvíli si s tím ještě pohraju a uvidíme, co to udělá, jestli to nepůjde, nic jiného mi nezbude...

mmaverikk

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 02 Března 2011, 09:28:46 »
No tak jsem to včera večer vzdal s tím, že se mi sice povedlo rozchodit nesvobodné ovladače, ale celý systém se při jakékoli snaze o získat info o systému začal sekat, hudba se trhala a flash to taky moc dobře nesneslo, tak jsem si zkopíroval /home a už i nainstalovat kubuntu, teď do školy a odpoledne doinstalujem zbytek...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.