Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Maverick - přestal fungovat zvuk, na Lucidu šel v pohodě  (Přečteno 1222 krát)

Heliooos

• Návštěvník
Ahojky,
instaloval jsem ségře nový Vinux 3.1, který je založen na Ubuntu Maverick. Z počátku fungoval i zvuk bez problému. Pak ségra odinstalovala pár her a zvuk přestal po restartu fungovat. V nastavení zvuku je karta hardware prázdná a ve výstupu se zobrazuje "dummy output".

Karta je tahle:
Kód: [Vybrat]
aplay -l
**** Seznam PLAYBACK Hardwarových zařízení ****
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
  Podzařízení: 1/1
  Podzařízení #0: subdevice #0
petra@psychopetra:~/Plocha$

díval jsem se přes Google a našel nějaké diskuze na anglickém fóru.
Podle návodu jsem provedl toto v terminálu
sudo apt-get purge linux-sound-base alsa-base alsa-utilspak:
sudo apt-get install linux-sound-base alsa-base alsa-utils gdm ubuntu-desktopa následně:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.confsoubor je tu:
alsa-base.conf:

# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
#
# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
#
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
options snd-usb-ua101 index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
a nakonec jsem dle návodu přidal
options snd-hda-intel model=auto
nevím, čím to bylo, ale po restartu zvuk fungoval v pohodě. Bohužel ale dnes si sestra stěžovala, že zvuk zase nefunguje. Netušíte někdo, kde by mohl být zakopaný pes?  ???  ::)

EDIT:

takže jsem se nakonec dostal na jedny stránky, kde říkali, že je to asi problém pulseaudio a podle následujícího návodu jsem vyplodil log.

zajímavé je, že právě během tohohle testu mi jak Orca, tak zvuk z videa přehrávaném v smplayeru běží. Takže předpokládám, že problém bude v tom, že pulseaudio vůbec není spuštěn. Pokud v terminálu nadloubu pulseaudio, pak to funguje.
« Poslední změna: 12 Ledna 2011, 23:25:47 od Heliooos »
HP 550, Intel Celeron-M 550 2.00GHz • 1024MB • 160GB • DVD+/-RW DL • Intel GMA X3100 (IGP) max. 384MB shared memory • 3x USB 2.0/Modem/LAN/WLAN 802.11bg •ExpressCard slot • SD card slot • 15.4" WXGA (1280x800)
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

dyeabel

• Návštěvník
Re: Maverick - přestal fungovat zvuk, na Lucidu šel v pohodě
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2011, 23:07:56 »
a uložil jsi tu změnu? podívej se, jestli když to otevřeš tak jestli ten řádek tam je...
popřípadě nespouštíš systém s zapojenýma USB sluchátkama, popř. externi zvukouvkou??
System: Ubuntu 10.10
Kernel: Linux 2.6.35-24-generic
Prostředí: GNOME 2.32.0

Heliooos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2011, 23:33:46 »
jo, ta změna tam pořád je:
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
options snd-hda-intel model=auto

Externí zvukovka žádná není a sluchátka jsou vytažená a do usb žádná sluchátka nemám. Zatím to vypadá, že vůbec neběží pulseaudio. V PulseAudio Device Chooser mám pořád jako výstup pořád Dummy Output. Když pustím pulseaudio v terminálu, tak tam přibyde alsa.output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo a zvuk funguje (aspoň to vypadá, zkoušel jsem tu Orcu a video).
HP 550, Intel Celeron-M 550 2.00GHz • 1024MB • 160GB • DVD+/-RW DL • Intel GMA X3100 (IGP) max. 384MB shared memory • 3x USB 2.0/Modem/LAN/WLAN 802.11bg •ExpressCard slot • SD card slot • 15.4" WXGA (1280x800)
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

Heliooos

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2011, 09:56:58 »
další poznatek. Jednak jsem ještě včera udělal výpis pulseaudio ve verbose módu a taky jsem zjistil, že i když pulseaudio spustím v terminálu ručně, tak sice funguje navenek OK, ale bohužel po nějaké době samo od sebe chcípne. Zkusím dneska nechat běžet ten log, jestli nezjistím, proč chcípá.
Ubuntu Lucid (Vinux 3.0)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.