Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zrychlenie pocitaca?  (Přečteno 16558 krát)

tayllor

• Aktivní člen
  • *
zrychlenie pocitaca?
« kdy: 13 Ledna 2011, 23:33:33 »
Zdravim Vas mam taky dotaz, neviem v poslednej dobe mam taky pocit ze moj notas uz akosi nezvlada Ubuntu, chcel by som sa opytat ci existuje nieco take ako defragmentacia ale pre linux :)
Niekedy sa mi stava ze pocas sledovania filmu mi zrazu pocitac z nejakeho dovodu zahlti ramku a system je z toho *censored*, pretoze nevie co skor (ci prehrat film alebo tie procesy) :), preto ma tiez napadlo ci nemam uvazovat nad ramkou (mam 512 mgb ddr2)
Co si o tom myslite? :)
HESLO DŇA: Ubuntu sa nemoze pokazit samo, pokazis si ho ty sam ;)

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: zrychlenie pocitaca?
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2011, 03:19:58 »
Nic nepokazis, ked si dokupis 2GB modul :).
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2011, 07:59:16 »
Tiez ak nechces investovat do RAM(co by si mal ;) ) tak mozes doinstalovat prostredie LXDE. Tymto budes spotrebovavat menej ram na prostredie.
http://wiki.ubuntu.cz/Lubuntu?highlight=%28lxde%29
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2011, 08:15:40 »
A proč s nepodíváte na procesy, který nejvíc žere? Nějaký program může mít chybu, která zapřičiní zaplnění RAM.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2011, 09:08:03 »
ci existuje nieco take ako defragmentacia ale pre linux :)

Defragmentace existuje, jen ji obvykle není třeba provádět.

Vše nasvědčuje tomu, že potřebuješ víc RAM. Protože jsem míval na nb Ubuntu na 240 MB RAM (a šlo s tím žít), ještě bych krom Lxde doporučil programy Opera a SMplayer, které se mi zdály na slabém počítači svižnější.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2011, 11:18:05 »
ja mam zkusenost, ze ubuntu jede v pohode i na 256 MB RAM, takze bych se radsi podival, co to vlastne zere
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2011, 11:19:04 »
LXDE a OPERA jsou jasná volba pro slabčí pc (používám).

Dále pomáhá počítač vyčistit. Zanesené větráky nejsou vzorem chladivosti.

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 14 Ledna 2011, 11:43:50 »
no ono, rad by som sa pozrel co to zerie, ale v tej chvili pocitac tak seka ze sa neda nic robit, iba reset compu alebo vcas vypnut alebo pauznut film (pri pociatku ked vidim ze pocitac zacina nieco robit :D :D :D)
 Co sa tyka investicie do ram myslim si ze dat 700 za 1GB ram neni az taky problem, len som si myslel ci to nebude tym softwarom a problem by pokracoval po kupeni ramky

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2011, 11:51:22 »
Tohle bude na stopro soft problém.

Až to nastane, přejděte do skutečné konzole "CTRL+ALT+F1" a třeba příkazem "top" zjistěte, co to žere.

N. Á. V. O. D. Y.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2011, 12:04:13 »
ja mam zkusenost, ze ubuntu jede v pohode i na 256 MB RAM, takze bych se radsi podival, co to vlastne zere

Ano, ale pokud poč swapuje, tak je odezva desktopu ještě horší než při 100% zátěži CPU a současně není žádný proces, co by žral celý CPU.

Nedostatek RAM je skoro jistě příčina problému. Doporučuji si dát na panel applet Sledování systému a když začne docházet RAM, tak prostě udělat pořádek v otevřených tabech, vypnout nepoužívané programy atp.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2011, 12:22:52 »
Tohle bude na stopro soft problém.

Až to nastane, přejděte do skutečné konzole "CTRL+ALT+F1" a třeba příkazem "top" zjistěte, co to žere.

tak som zistil ze 63% ramky zabera vlc, to iste zaberie aj totem, co je zvlastnostou ze pri kaffeine sa pocitac sprava v pohode :D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 14 Ledna 2011, 12:49:30 »
Zkuste to pod jiným uživatelem, třeba to bude v osobním nastavení Gnome.

N. Á. V. O. D. Y.

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 14 Ledna 2011, 12:51:20 »
Zkuste to pod jiným uživatelem, třeba to bude v osobním nastavení Gnome.

akoze mam vytvorit druhy ucet na ubuntu a skusit to tam?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 14 Ledna 2011, 12:53:25 »
No jistě.

N. Á. V. O. D. Y.

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 14 Ledna 2011, 13:04:58 »
No jistě.

myslim si ze to asi nebude potrebne, pretoze tieto problemy sa mi zacali diat uz tesne po instalacii (po nainstalovani kodekov)

ukomir

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 14 Ledna 2011, 14:16:12 »
Máš aktualizovaný systém?(Ubuntu,VLC)
Defragmentácia nieje potrebná (v ext4,aspoň nie ak nemáš zaplnený disk nad 80%)
Na prečistenie Ubuntu je dobrý program BleachBit http://bleachbit.sourceforge.net/ obdoba Ccleaneru vo win

(po nainstalovani kodekov)    -?-   VLC má vlastné kodeky
Pozrieť do nastavení VLC
Vyskúšať iné prehrávače,napr. SMPlayer je fajn

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #16 kdy: 15 Ledna 2011, 13:43:08 »
tak nějak kvůli tomuhle jsem zdrhnul z gnome a vlastně celýho ubuntu. karmic měl tenkrát nějakej bug, kterej mi způsoboval totální zanesení ramky hned po startu systému, psal jsem o tom tady. nebyl jsem schopnej ani vypátrat jakej proces to žere, protože všechny sledovače mi ukazovaly že firefox žere 20 a zbytek zanedbatelný hodnoty...psal jsem o tom na fórum tenkrát. v další verzi už to bylo OK, ale stejně to bylo takový líný a po startu zabraná půlka ramky.

512MB RAM je fakt málo, mam taky. ale zároveň se mi nechce rvát prachy do 3,5 let starýho notebooku. na fluxboxu/openboxu mam spotřebu po startu mnohem menší a pokud zrovna nemam puštěnýho něco v tý blbý javě, tak mi systém šlape bez problému.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #17 kdy: 15 Ledna 2011, 21:00:31 »
Ja by som v každom prípade kupoval/investoval do tej ramky...keď si ju budeš kupovať z druhej ruky tak ťa to nevíde ani 700.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 15 Ledna 2011, 21:24:28 »
Ja by som v každom prípade kupoval/investoval do tej ramky...keď si ju budeš kupovať z druhej ruky tak ťa to nevíde ani 700.

pokud mu to začalo dělat až po nějakým čase používání, tak je někde nějaký problém který je třeba vyřešit neb větší ram nebude muset pomoct, pouze ten problém oddálí.

512MB není sice moc ale pracovat se natom dá. Kruci vždyť já jsem makal kolik let na 16MB Ram a taky jsem žil :-D Jinak možná nebude k zahození myšlenka změny prostředí.

tak nějak kvůli tomuhle jsem zdrhnul z gnome a vlastně celýho ubuntu. karmic měl tenkrát nějakej bug, kterej mi způsoboval totální zanesení ramky hned po startu systému, psal jsem o tom tady. nebyl jsem schopnej ani vypátrat jakej proces to žere, protože všechny sledovače mi ukazovaly že firefox žere 20 a zbytek zanedbatelný hodnoty...psal jsem o tom na fórum tenkrát. v další verzi už to bylo OK, ale stejně to bylo takový líný a po startu zabraná půlka ramky.

Taky mě podobný problém donutil prchnout z Ubuntu :-( Vypadával internet. Na grafu mi to pořád házelo sinusovku nebo skoky podobným na grafu srdečního tepu člověka v komatu....:( nijak se to nedalo řešit. Je zvláštní, že na jinak pro linux fungující sestavě, se objeví takové problémy...
« Poslední změna: 15 Ledna 2011, 21:28:52 od pepéé »
Fire's in my soul, steel is on my side

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 15 Ledna 2011, 21:28:06 »

pokud mu to začalo dělat až po nějakým čase používání, tak je někde nějaký prblém který je třeba vyřešit neb větší ram nebude muset moct pouze ten problém oddálí.

512MB není sice moc ale pracovat se natom dá. Kruci vždyť já jsem makal kolik let na 16MB Ram a taky jsem žil :-D Jinak možná nebude k zahození myšlenka změny prostředí.

Taky mě podobný problém donutil prchnout z Ubuntu :-( Vypadával internet. Na grafu mi to pořád házelo sinusovku nebo skoky podobným na grafu srdečního tepu člověka v komatu....:( nijak se to nedalo řešit. Je zvláštní, že na jinak pro linux fungující sestavě, se objeví takové problémy...

Tak ale pre Gnome je 512 dosť málo.LXDE alebo nejaké WMko by tento problém vyriešilo, akurát to nebude Gnome.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 15 Ledna 2011, 21:33:33 »
Citace
Tak ale pre Gnome je 512 dosť málo.LXDE alebo nejaké WMko by tento problém vyriešilo, akurát to nebude Gnome.

vyřešilo by to nedostatek Ram pro prostředí nikoliv ten problém.
Na mém starším Notebooku jsem statečně provozoval Ubuntu 8.10 s 512MB Ram a vše jelo (sice pomaleji) ale plynule a vpořádku.
Změnu na lehčí prostředí bych taky doporučil... osobně mám dobré zkušenosti s prostředím Fluxbox.
Fire's in my soul, steel is on my side

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 15 Ledna 2011, 21:35:02 »
Mne to v Archu robil nautilus pri kopírovaní alebo mazaní väčšieho množstva súborov. Ramka sa ale vždy oplatí. Alebo aj to LXDE alebo Xubuntu (mám na PC s 256MB RAM, moc to ale svižné nie je :) ). Ja osobne mám 2GB a myslím, že to v dnešnej dobe na bežné používanie absolútne stačí :)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 15 Ledna 2011, 21:44:53 »
Mne to v Archu robil nautilus pri kopírovaní alebo mazaní väčšieho množstva súborov. Ramka sa ale vždy oplatí. Alebo aj to LXDE alebo Xubuntu (mám na PC s 256MB RAM, moc to ale svižné nie je :) ). Ja osobne mám 2GB a myslím, že to v dnešnej dobe na bežné používanie absolútne stačí :)
Na bežné užívanie stačí aj 1GB.Mám na netbooku Arch+Gnome a s 1GB mi to ide plynule.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 15 Ledna 2011, 21:47:42 »
Aj mne, ale sem tam mi BOINC potiahne aj nad 1GB. :) Inak sa do toho 1GB vopchám poväčšinou.

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 16 Ledna 2011, 11:55:32 »
hmmmmm, dikes za plodnu diskusiu :)
dajme tomu ze by som to skusil s tym fluxboxom, ako na to?
zrejme cez synapticta to nepojde co? :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.