Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu vedle stávajícího OS  (Přečteno 8911 krát)

Pata.Tkadlec

• Návštěvník
Instalace Ubuntu vedle stávajícího OS
« kdy: 21 Ledna 2011, 16:53:05 »
Zdravím, mám počítač HP 625 s Windows 7 Home Premium, které byli již v počítači při zakoupení přístroje, teď když si chci nainstalovat Ubuntu vedle Windows, tak mi to nejde, při instalaci mi instalátor nabízí pouze dvě možnosti a to smazání současného disku a použít ho pro Ubuntu, nebo nastavení diskových oddílů ručně, chybí mi nabídka nainstalovat vedle stávajícího operačního systému, dělá mi to u instalace verze 10.04 ale i u 10.10.
Nevíte někdo co s tím?

PS: Windows jsem defragmentoval a mám pouze jeden HDD.

pacholik

• Závislák
Re: Instalace Ubuntu vedle stávajícího OS
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2011, 17:34:54 »
A objeví se při Ručním rozdělení disku oddíl s nfts ? Jesli jo tak prostě postupuj podle návodu na wiki.

Pata.Tkadlec

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2011, 18:26:30 »
A objeví se při Ručním rozdělení disku oddíl s nfts ? Jesli jo tak prostě postupuj podle návodu na wiki.

Tak to jsem samozřejmě zkoušel, ale daný rozhraní mi neumožňuje vytvořit nový linuxový oddíl, s prázdným místem nemůžu jakkoli pracovat.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2011, 22:50:03 »
Zkoušel si zkontrolovat CD na chyby ? Můžeš taky zkusit nabootovat do LiveCD a předpřipravit si ty oddíly v GParted (editor oddílů nebo nějak tak).

Pata.Tkadlec

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Ledna 2011, 23:45:19 »
Zkoušel si zkontrolovat CD na chyby ? Můžeš taky zkusit nabootovat do LiveCD a předpřipravit si ty oddíly v GParted (editor oddílů nebo nějak tak).

No 10.04 mam originál a 10.10 je sice stažená, ale že by byl problém v tom, to se mi nezdá, zkusím nabootovat to CD a upravit to pomocí toho diskovýho nástroje no, díky.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #5 kdy: 21 Ledna 2011, 23:45:23 »
No problém môže byť aj v tom, že tam máš 4 logické partície čo znamená, že viac už ich tam asi nedáš.Riešenie->vymazať jednu partíciu.Samozrejme pokial je problém tu.Z liveCD by sa hodil výpis
Kód: [Vybrat]
fdisk -l
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Pata.Tkadlec

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Ledna 2011, 09:37:24 »
No problém môže byť aj v tom, že tam máš 4 logické partície čo znamená, že viac už ich tam asi nedáš.Riešenie->vymazať jednu partíciu.Samozrejme pokial je problém tu.Z liveCD by sa hodil výpis
fdisk -l

jo to bude ten problém, ale nevím jakou můžu smazat, od výrobce to mam rozdělení následovně, na jednom je Windows 7 (loaded) s asi 300GB, na druhým taky Windows 7 (loaded) s asi 300MB, na třetím Windows Vista (loaded) a na tom čtvrtým je část disku, kde je software od výrobce, nechci si zrušit současný systém Windows 7 a nevím k čemu tam je ta Vista, jestli s ní 7 nějak pracujou, nebo tak

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 22 Ledna 2011, 09:58:45 »
fdisk -l

jo to bude ten problém, ale nevím jakou můžu smazat, od výrobce to mam rozdělení následovně, na jednom je Windows 7 (loaded) s asi 300GB, na druhým taky Windows 7 (loaded) s asi 300MB, na třetím Windows Vista (loaded) a na tom čtvrtým je část disku, kde je software od výrobce, nechci si zrušit současný systém Windows 7 a nevím k čemu tam je ta Vista, jestli s ní 7 nějak pracujou, nebo tak
Nemám tušenia ale ta vista tam podla mňa nemá čo robiť.A čo som počul (a videl) tak Win7 si alokuje (a použije k tomu logickú partíciu) nejakých 100MiB(možno aj viac) na začiatku disku.Ževraj sa nič nestane ak danú oblasť odstránine.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Února 2011, 19:28:00 »
Zdravím,
mám stejný problém.
Nové HP ProBook 4520s s předinstalovanými Win 7. Disk byl rozdělen na 4 části --
1. Soft od výrobce
2. System -- Win 7
3. Data (windousí "disk C")
4. recovery oddíl, to jsou ty Visty, přes ně se to obnovuje, což jsem zjistila, když jsem poprvé instalovala Ubuntu a zrušila tím Win 7, a pak je obnovovala, protože je tam potřebuju...

Ty čtyři oddíly jsou asi primární, takže když jsem přes Správce disků ve Win 7 jeden z nich zmenšila, tak s uvolněným místem nešlo nic moc dělat. Windowsy řvaly, že aby bylo možné mít víc než čtyři oddíly, je potřeba je převést na "dynamické", což zatím nevím, co znamená :o/
Myslím, že jsem se jim snažila vysvětlit, že to bude logický oddíl, což po převedení na dynamické snad nějak pochopily. (Ale Ubuntu potom asi ne a jeden oddíl sežralo, aby byly zase 4)
To volné místo jsem zformátovala jako fat 32, abych ho pak při instalaci jasně poznala od ostatních nfts oblastí...
Ubuntu šlo do toho oddílu nainstalovat, ale asi zmizel ten recovery oddíl a win 7 jsou v grubu, ale nenabootujou :o((( i když tam mají své dva neporušené oddíly ("system" a "c:") a bohužel už nejdou ani obnovit (jen z CD)
=oD

Takže asi jediný způsob, jak se vyhnout tomuhle všemu je nějaké rozumné přerozdělení v GParted předem jak tu někdo už radil a na což jsem byla líná...
Půjde to? Třeba někam přestěhovat software od výrobce (vyčlenit mu někde logický oddíl?) a ten původní oddílek pak zrušit?

A nemáte prosííím někdo radu pro mě? Je nějaké pomoci, aby ty Wokna bootovaly?

Teda jestli tu je někdo, kdo to dočetl až sem a ještě nezvrací... :o(

Nebo zformátovat celý disk, nějak rozumně rozdělit a instalnout načisto Win a pak Ubuntu...
« Poslední změna: 07 Února 2011, 20:07:25 od hadimosuur »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 07 Února 2011, 20:19:16 »
SW od výrobcu presuň na DVD. Teda ak sú to iba inštalačky. Tak isto by to malo ísť urobiť s recovery.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #10 kdy: 07 Února 2011, 20:34:18 »
....recovery bys měla mít vypálené na cd/dvd pokud nebyly orig.dodané s ntb
....tím máš zálohu os win
....boot win7 jde velice jednoduše opravit krabicovou verzí win7 ( ne om-verzí !!!)

..postup:
→ botnout win7
→ spustit instalaci (ne win7 starter!)
→ zvolit - vlastní
→ upravit diskové oddíly- smazat/přidat
→ spustit instalaci
→ po najetí - načítání win7 instalaci ukončit,což je skoro hned (ne natvrdo jen kliknutím-ukončit)
→ vyčkat pár min než se proces ukončí a restartnout
... normálně najede win7 ( mám XKRÁT ověřeno)

« Poslední změna: 07 Února 2011, 20:36:30 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Února 2011, 20:47:23 »
Njn, recovery vypálené nemám :o/ protože su ...
Ale krabicovku jsem dala tátovi k narozkám, takže to zkusím :o))
Ale moc nechápu tu čtvrtou šipku: upravit diskové oddíly- smazat/přidat
- jakože teď je šance smazat oddíl s HP Tools apod.?

A "Vista loaded" tam k životu Win 7 není potřeba?

Díky moc!
« Poslední změna: 07 Února 2011, 20:52:24 od hadimosuur »

airlive

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Února 2011, 21:16:46 »
.. nevím co je to za srákoty hp blabla,ale asi nějaký ovladače přímo od výrobce
.. ani nevím co je vista loaded a nechápu nač tam mít xkrát dělený disk (asi stínovej oddíl svazku nebo tak něco na obnovu)
..mám v dualbootu win7 a vypadá to takhle :
Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1               1        7489    60147360    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2   *        7489       14594    57072640    f  W95 Rozš. (LBA)
/dev/sda5            7489        7751     2103296   82  Linux swap/Solaris
/dev/sda6            7751       10352    20891648   83  Linux
/dev/sda7           10352       14592    34064384   83  Linux
...tím oddíly- smazat/přidat myslím udělat si pořádek na disku ;)
..pokud máš zálohy,tak bych si nedělal stres.
« Poslední změna: 07 Února 2011, 21:21:55 od airlive »
openSUSE Leap 15.1

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 07 Února 2011, 21:35:53 »
Hmm, taky nechápu, proč srákoty od HP mají vlastní oddíl. Ale je to udělaný tak, aby do toho nešlo hrábnout. Alespoň ne každýmu blbečkovi... ;o)
Trochu lituju, že jsem si po pěti blažených letech s Linuxem koupila počítač s předinstalovaným systémem. Systémem Windows... :o))

Ale měla jsem tam už nachystané všechno, co potřebuju k práci, tak se mi to nechce zas celé přeinstalovávat..
Zkusím tu krabicovku.
« Poslední změna: 07 Února 2011, 21:43:01 od hadimosuur »

airlive

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 07 Února 2011, 21:45:39 »
... no myslím si že v tom gparted nebo jak se to v *buntu jmenuje to zešrotovat půjde
... nadělej zálohy a z live-cd to vypráskej ven nebo z win7 instalačky z krabice
...musí ti to vyjít,tak aby byly na disku celkem 2 oddíly win a pak zbydou 3 pro *buntu  ( /,home,swap)
... oprav viz:Odpověď #10(tento krok nemusíš pokud budeš instalovat *buntu jako sekundární os (sám by si měl přidat win7 do grubu.)

openSUSE Leap 15.1

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 07 Února 2011, 22:00:36 »
Win v grubu je (Bubuntu si ho normálně správně přidal). Ale nebootuje. Chce opravit... A už se neopraví sám z recovery oddílu, protože mu ho Bubuntu zrušilo, i když nemělo...
No nic. Jdu se na to vys pat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.