Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ext4 to ntfs  (Přečteno 2508 krát)

Malag

• Návštěvník
Ext4 to ntfs
« kdy: 27 Ledna 2011, 21:40:02 »
Dobrý den, udělal jsem blbost. Omylem jsem při instalaci ubunty změnil na 2disku ntfs na ext4. Měl jsem tam celkem dost různých dat. Je nějaká možnost, jak to ještě zachránit? Ten oddíl si pak přehodím zpět před GParted. Nenapadá vás nějaké řešení? Třeba ten oddíl hodit zpět na ntfs a pak to nějakým softem zkusit obnovit? Případně to udělat už teď na linuxu? S linuxem moc zkušeností nemám, používal jsem ho pouze pár týdnu někdy před rokem.

A ještě jeden dotaz. Linux jsem si zatím chtěl nechat jako second system, ale rád bych měl přístup k nějakému disku (s daty) jak z winu tak z linuxu. Takže nechat ntfs a neměl by být problém?

Případně jaké je rozdíl mezi ext3 a ext 4? Slyšel jsem, že na ext4 se z winu nedostanu..

Dík za pomoc.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: Ext4 to ntfs
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2011, 21:45:25 »
Dobrý den, udělal jsem blbost. Omylem jsem při instalaci ubunty změnil na 2disku ntfs na ext4. Měl jsem tam celkem dost různých dat. Je nějaká možnost, jak to ještě zachránit? Ten oddíl si pak přehodím zpět před GParted. Nenapadá vás nějaké řešení? Třeba ten oddíl hodit zpět na ntfs a pak to nějakým softem zkusit obnovit? Případně to udělat už teď na linuxu? S linuxem moc zkušeností nemám, používal jsem ho pouze pár týdnu někdy před rokem.
Je to formátované? Nepředpokládám, že to dokážeš/dokážeme opravit. Ale určitě by to šlo, ovšem cena zařízení a času by byla neúměrná hodnotě dat.
A ještě jeden dotaz. Linux jsem si zatím chtěl nechat jako second system, ale rád bych měl přístup k nějakému disku (s daty) jak z winu tak z linuxu. Takže nechat ntfs a neměl by být problém?
Ne neměl by to být problém z Ubuntu se na ntfs dostaneš bez problémů
Případně jaké je rozdíl mezi ext3 a ext 4? Slyšel jsem, že na ext4 se z winu nedostanu..
Dík za pomoc.
ext4 je jednoduše lepší ext3. Z win se nedostaneš ani na ext3. Ovšem do total comandera prý existují nějaké pluginy.

A mám tisící příspěvek! Škoda, že ty data asi neobnovíme, mohl jsem si udělat hezký kulatý zářez ;D
« Poslední změna: 27 Ledna 2011, 21:53:28 od Tomáš Břinčil »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 27 Ledna 2011, 21:54:13 »
doporucuji si vytipovat par zasadnich souboru, bez kterych se nemuzes obejit, a ty pak zkusit obnovit pomoci photorec
http://wiki.ubuntu.cz/TestDisk#Z.2BAOE-chrana_vymazan.2BAP0-ch_dat_-_PhotoRec

Malag

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Ledna 2011, 22:28:11 »
To jsem tak trochu čekal :( Nic zásadního jsem tam neměl. Naštěstí zálohuju na extHDD.

Ještě dotaz. Kolik místa je potřeba nechat na ten SWAP?

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2011, 22:30:01 »
Kolik máš RAM?

Malag

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2011, 23:10:55 »
3GB.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2011, 00:16:39 »
Pak nemusíš mít žádný Swap. Ale pokud chceš využít uspávání na disk (hibernation), pak mám ověřeno že 1024MB je dostatečné (možná že by stačilo i menší).

Na ty data mám skvělý program (edata unerase) pro Win cena asi 700Kč (legálně koupený).
Podmínka na použití je že musíš kterýkoli FS, znova naformátovat na NTFS nebo FAT32.
Pokud byly data ale větší v NTFS jak 4096MB, musí být použit NTFS.

Ext4 není o moc lepší než Ext4 (jak v čem). Na domácí počítač ext3 bohatě stačí. Mimochodem už teď se ví že má lepšího nástupce.

A pokud používáš Win, doporučuju data ukládat na NTFS. Linuxová domovská složka může být používána jen na konfigurační soubory, případně nějaká dočasná užitečná data, která se pak ihned zazálohují na NTFS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.