Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [Vyřešeno] Kompozer - výsledné html stránky se v různých prohlížečích zobrazují  (Přečteno 5125 krát)

vasicekabc

Nikdy jsem se tvorbou webu nezabýval, ale nyní mě okolnosti donutily vytvořit nějaké jednoduché stránky. Protože o problematice webu a jeho tvorby vůbec nic nevím, sáhl jsem po aplikaci Kompozer a v ní stránky vytvořil jakž takž k všeobecné spokojenosti. Bohužel, tři dost zásadní problémy mě dělí od absolutní spokojenosti.

1. Stránky se zobrazují v každém prohlížeči jinak. Zkusil jsem Firefox, Aroru, Operu, IE, Google Chrome a vždy je výsledek trochu jiný. Lidově řečeno text je prostě "rozjetý". Nejblíže požadovanému výsledku je Firefox. Může být problém způsobený třeba nevhodným fontem?

2. Místy jsem použil styl písma přerušované (blikací), pokud prohlížím stránky ještě ve složce na PC, je vše OK, po umístění na server však nápis nebliká.

3. Nevím jak jednu ze stránek vytvořit tak, aby byla denně editovatelná (pravděpodobně k tomu budou chtít použít MS Word). Jedná se o jídelní lístek.

Děkuji všem za případnou radu nebo nakopnutí správným směrem.
« Poslední změna: 10 Února 2011, 23:12:13 od vasicekabc »

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
1. Jo, tak to je a tak to vzdycky bude. Kazdej prohlizec ma jiny renderovaci jadro. Je treba s tim pocitat. Neexistuje nejaka universalni rada, jak to poresit, jedine zkusit nejaky CSS framework. Co se tyce fontu, tak ten je trosku problem. Je treba pouzivat fonty nebo rodiny fontu, ktera vypada an vsech platformach priblizne stejne. Treba viz http://www.dgx.cz/tools/fonts/ Samozrejme se daji pouzit i vlastni fonty, ale je to slozitejsi. Jednoduse se daji pouzivat napr. fonty od Google http://code.google.com/webfonts
2. <blink> je uz par let po smrti, takze jste zrejme pouzil nejaky javascript. Mozna je to tim, ze ten js soubor nemate nahranej na server, nebo mate k nemu spatnou cestu?
3. Statickou stranku to zrejme nevyresite. (pro rejpalce - ano, jsem si vedomej, ze neni problem AJAXem potahnout soubor do stranky, ale nebudeme to vasickovi komplikovat) Doporucil bych si najit nejaky jiz napsany redakcni system (cocrete5, wordpress, drupal, joomla), protoze jeho napsani u vas asi nepripada v uvahu.
« Poslední změna: 05 Února 2011, 09:37:59 od starenka »
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

vasicekabc

Blikání jsem nastavil přímo v editoru css obsaženém v kompozeru. Vytvořil jsem tak nový styl, který jsem aplikoval na daný nápis. Pokud soubor stylu otevřu v geditu, je tam toto:
Kód: [Vybrat]
h6 {
  text-decoration: blink;
}

Zkusím tedy vyměnit fonta za standartní, třeba to pomůže.

Jméno Drupal jsem už slyšel v mnoha souvislostech, mám to chápat také jako wysiwyg editor?

Edit: znamená to tedy, že pokud použiji ty google fonty, musím do zdrojového kódu stránky vložit to co uvádějí, např.
Kód: [Vybrat]
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=IM+Fell+English+SC' rel='stylesheet' type='text/css'>a pak mohu font použít a každý kdo používá google jej uvidí správně, zatímco ti s jiným vyhledávačem mohou mít problémy?
« Poslední změna: 05 Února 2011, 11:11:21 od vasicekabc »

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Jestli mohu radit, tak se na nějaké blikání, vlastní fonty a jiné voloviny vykašli. Funkčnost těchhle věcí je vždy nejistá. Nejlepší je používat "úplně obyčejné" css stylování, tedy např. u fontů se omezit fa rodinu (font-family) a podobně.
« Poslední změna: 05 Února 2011, 12:20:08 od mka »

Martin - ViPEr*CZ*

A nebo když se na to nechcete vykašlat, budete muset nastudovat js.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
A nebo když se na to nechcete vykašlat, budete muset nastudovat js.

Tak tak. A spoléhat na to, že si ho někdo nevypne :-)

P.S.
Osobně stránky, na kterých na mě něco bliká, okamžitě zavírám...

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
blink a marquee jsou skvele... kdyz chcete vytvorit neco takoveho
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Kedrigern

Zkusím tedy vyměnit fonta za standartní, třeba to pomůže.
To pomůže určitě.

Jméno Drupal jsem už slyšel v mnoha souvislostech, mám to chápat také jako wysiwyg editor?
Ne, je to hotová šablona a redakční systém pro stránky. Nedoporučoval bych ho někomu, kdo se v tvorbě nevyzná. Něco podobného je WordPress -s tím mám výborné zkušnosti. Instalace probíhá tak, že stáhnete pár souborů a dáte je na server. Pak je vlastně grafická klikací instalace. Všechno naklikáte přes webové rozhraní, popřípadě nahrajete nové vzhledy a tak. Obměna konkrétní stránky probíhá tak, že se vám na webu (po přihlášení) objeví grafický editor.
Jediné, co potřebujete a možná to nemáte je nějaká SQL databáze. Třeba MySQl. Kdyžtak popište server a my vám poradíme.

Výhodou takovéhoto redakčního systému je, že ho dělají lidé, kteří rozumí mnoha detailům, kterým nejde rozumnět pokud to opravdu neděláte. Navíc se vzásadě automaticky aktualizuje, čili je jednoduchá udržba.
« Poslední změna: 06 Února 2011, 14:22:38 od Kedrigern »

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
blink a marquee jsou skvele... kdyz chcete vytvorit neco takoveho

Typický hnus...

Kedrigern

Panové bežte se o zásadách HTML, CSS a podobných nejasností dohadovat jinam. Snažíme se vyřešit dotaz.

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Panové bežte se o zásadách HTML, CSS a podobných nejasností dohadovat jinam. Snažíme se vyřešit dotaz.

Promiň, ale tenhle dotaz nebude mít řešení, pokud si panáček neujasní rozdíl mezi kvalitní  webovou stránkou stránkou a pohlednicí z Matějské pouti. A s tím bohužel zásady HTML, CSS a mnohé další - jako např. že nadpis nedělají velká tlustá písmena, ale tag <Hn>- přímo souvisí.

vasicekabc

Já bych to vcelku považoval za vyřešené, nechci rozpoutávat odborné debaty ani se nijak v budoucnu webu věnovat, kdybych nemusel, tak bych do toho Vám, kteří to umíte profesionálně vůbec nefušoval. Ale v našem zaměstnání jde vše od desíti k pěti, vedení nemá snahu s tím cokoli dělat, natož investovat jedinou korunu a tak se s kolegy snažíme svépomocí zachránit, co se dá, abychom o práci nepřišli. Dodělám tyto stránky a už to nikdy nechci vidět ;)

Na blikání jsem se vykašlal.

Standartní fonty MS zdá se pomohly, ve většině prohlížečů je to v pohodě, jen Opera písmo příliš zvětšuje a naopak google chrome zmenšuje. Ještě uvidím, co na to IE, až budu mít v dosahu nějaké pc s windows.

Chybí mi vyřešit ta editovatelná stránka (denní jídelní lístek). Doteď jsme to měli tak, že šlo o html stránku s čistým textem o třech sloupcích (gramáž, název, cena). Ten kdo píše denní jídelák se pomocí IE připojil na server a u daného souboru zvolil v kontextu "Upravit pomocí MS word". Stránku upravil, vytiskl xkrát na stoly a uložil zpět na server.
Teď se asi držíte za hlavu, ale toto řešení se mi zdá nejschůdnější (nechci ještě pokoušet nějaké formuláře, php a kdoví co ještě, když tomu nerozumím), tak mě prosím, nekamenujte.
Otázka tedy zní: jak vytvořit takový jednostránkový dokument A4, aby se zobrazilo formátování stejně ve wordu, v OOo i na serveru jako html?

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
...Na blikání jsem se vykašlal.
:-)

Otázka tedy zní: jak vytvořit takový jednostránkový dokument A4, aby se zobrazilo formátování stejně ve wordu, v OOo i na serveru jako html?

Nijak.

P.S.
Asi bych zkusil tabulku s uložením do html...
« Poslední změna: 07 Února 2011, 09:09:07 od mka »

vasicekabc

On nám takový dokument a systtém skutečně sloužil, vlastně asi deset let to fungovalo. Jenže teď se při nějaké editaci rozhodilo formátování a nikdo to nedokáže opravit, záloha není.

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Tak sem dej to, co máš, třeba s tím něco vymyslíme :-)
Nebo pošli odkaz na tu stránku, kde to visí na síti...

vasicekabc

Takže to co jsem zatím vytvořil běží cvičně na
www.abicko.webpark.cz
Moje představa je, že se přes odkaz Jídelní lístek>>denní jídelní lístek prokliknu k té editovatelné stránce, která se každý den bude měnit.

Ta současná rozformátovaná ostuda běží zatím tadyhttp://www.abicko.com/DOWNLOAD/Jidelni_listek.htm
Jak říkám, ten systém docela dobře fungoval, než to někdo rozsypal.

Kedrigern

Doporučil bych tu tabulku dělat v kompozeru či v Calcu. A vyexportovat do html. Ta tabulka bude jednoduchá (předpokládám, že nemáte nějaký krkolomný lístek), čili to půjde relativně snadno.

Navíc by zajisté šlo nastavit nějakou šablonu, která by takové tabulce dodala příslušný vzhled.

Běžný uživatel bude jen muset vědět, že má dát uložit jako ... to by snad šlo.

vasicekabc

To jsem zapomněl podotknout, jednou z klíčových vlastností musí být opravdu taková nenáročnost obsluhy, aby to zvládl i náš "starouš" šéf. Jestliže něco dělá deset let denně stejně a přesto v tom plave, opravdu si nedovolím zavést nový systém a ještě k tomu složitější.

Řešení co navrhuje Kedrigern se mi zdá schůdné, odpoledne vyzkouším.

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
A hele, Ábíčko, tam to znám :-) Ale už jsem tam roky nebyl...

Hele, a proč to je udělaný v excelu? To máte na Ubuntu excel? Můžeš sem třeba dát i ten soubor, ve kterým to zpracováváš? Možná by stačilo ho nějak přeformátovat. Podíval bych se ti na to...

A jinak - jestli je šéf na počítače nemehlo, tak počítej s tím, že to může kdykoliv zase zmrvit. Zmáčkne pár blbejch kláves a je to...

Kedrigern

A jinak - jestli je šéf na počítače nemehlo, tak počítej s tím, že to může kdykoliv zase zmrvit. Zmáčkne pár blbejch kláves a je to...
Proč? Pokud tam dáš práva právě k jedné složce, kam budeš ukládat soubor, tak maximálně rozbije to zobrazení, ale tak tam hodíš znovu ten soubor správně. Den se asi přežije.

Jinak se asi také někdy zajdu mrknout :).

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
A jinak - jestli je šéf na počítače nemehlo, tak počítej s tím, že to může kdykoliv zase zmrvit. Zmáčkne pár blbejch kláves a je to...
Proč? Pokud tam dáš práva právě k jedné složce, kam budeš ukládat soubor, tak maximálně rozbije to zobrazení, ale tak tam hodíš znovu ten soubor správně. Den se asi přežije.

Jinak se asi také někdy zajdu mrknout :).

Myslel jsem to tak, že dodrbat formátování dokumentů je zhruba stejně snadné, jako správně napsat "Dobrý den". Předpokládám, že kdyby kluci měli někde schovaný původní dokument, tak tu tohle téma nikdy nebylo :-)

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Když jsem kdysi dělal weby tak na generování jídeláků, štítků na paměťi stolního telefonu, štítky na dveře a podobné jsem používal jednoduchou konstrukci - formulář, po odeslání se to prohnalo FPDF knihovnou (php) která udělala formátování a vyplivla výsledek v PDF.

Doporučuji propojit s mysql (pokud je potřeba opakovaně používat vstupní data bez ručního přepisování) a PDF vytvářet včetně includnutých fontů kdy je výsledný soubor sice trochu větší ale tiskový výstup vypadá stejně nezávisle na operačním systému klienta.

Zobrazení (pdf výstup) je nerozbitelné - texty se doplňují do generované tabulky pevného formátu  s možností nastavení jestli řádky zalamovat nebo raději zmenšovat písmo, vždy se do polí vejdou.

Je s tím sice trochu hraní s přípravou tabulek, ale pak už to jede samo.
« Poslední změna: 07 Února 2011, 15:18:05 od Martin Kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Když jsem kdysi dělal weby tak na generování jídeláků, štítků na paměťi stolního telefonu, štítky na dveře a podobné jsem používal jednoduchou konstrukci - formulář, po odeslání se to prohnalo FPDF knihovnou (php) která udělala formátování a vyplivla výsledek v PDF.

Doporučuji propojit s mysql (pokud je potřeba opakovaně používat vstupní data bez ručního přepisování) a PDF vytvářet včetně includnutých fontů kdy je výsledný soubor sice trochu větší ale tiskový výstup vypadá stejně nezávisle na operačním systému klienta.

Zobrazení (pdf výstup) je nerozbitelné - texty se doplňují do generované tabulky pevného formátu  s možností nastavení jestli řádky zalamovat nebo raději zmenšovat písmo, vždy se do polí vejdou.

Je s tím sice trochu hraní s přípravou tabulek, ale pak už to jede samo.

Pěkné, ale obávám se, že
a) je to nad jejich možnosti,
b) nejde jim v tuto chvíli asi ani tak o tiskový výstup, jako o slušně vypadající html stránku.

vasicekabc

Přesně tak, do něčeho takového se vůbec pouštět nechci.

Excel na Ubuntu samozřejmě nemáme, v hospodě má v kanceláři šéf PC s windows, z nějž ty denní jídeláky dělá. A ten původní tedy patrně někdo kdysi dávno napsal v excelu a od té doby se to táhne. Proto jsem trval na tom, aby to  bylo editovatelné ve wordu.

Stránky a ostatní věci dělám z domova na Ubuntu, přístup na server mám, takže je to jednodušší než čekat až mě někdo vpustí do kanceláře.

A pokud se to zase domrví, tak tentokrát nechám vše pečlivě zálohované, jak má být.

Pro mka: můžu ti ten soubor poslat mailem? nebo jak jinak jej vložit?

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Můžeš, e-mail mám v profilu.
Jinak vložit jej sem můžeš tak, že klikneš na Rozšířené možnosti a poté do Připojit vložíš pomocí talčítka Procházet onen soubor. Ale nejsem si jist, jestli ti to sežere i ten excel, píšou tam něco o povolených typech souborů... :-)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.