Dobrý den,
předem se omlouvám, protože mě velmi pravděpodobně odkážete na Google nebo na thread zde, kde již toto někdo řešil a vyřešil. Ale i to mi pomůže.
O co mi jde. Mám na serveru Ubuntu (10.04 Server edition), mám Windows PC ze kterého se chci na tento server kopírovat soubory a naopak z něj jiné stahovat. Jednoduché jako facka, ale ne pokud se jedná o soubory/složky ke kterým má přístup jen root a to zrovna potřebuju úplně nějčastěji - měnit konfigy v /etc apod.
Potřebuju, aby scp (nebo sftp) k souborům přistupovalo jakoby "sudované", ale vzdáleně, nikoli z místního PC provést $ sudo scp něco někam... Nevím, jestli to říkám dostatečně srozumitelně :-(
Situace:
PC 1 (server): Ubuntu, SSH server. Účet franta :-), který může provést sudo a pak se dostane kamkoli.
PC 2 (klient): Windows, Cygwin, PuTTY, WinSCP. Z toho PC bych potřeboval nahrávat soubory do /etc a dalších systémových složek.
Problém: Jak spustit scp/sftp s mým účetem franta, aby se sudovalo až na PC 1 (server). Je to scp/sftp, nikoli živá SSH session, takže nemůžu až poté provést sudo příkaz.
Chtěl bych, aby $ scp mistni_soubor franta@server:/etc neskončilo permission denied. Kdyby šlo, aby scp použilo Frantovu možnost se privilegnout přes sudo, aby pak mohlo nahrát mistni_soubor do /etc na serveru....
Snad je to už teď trošku pochopitelné.
Děkuji za všechny rady.
Libor