Ano, a to je právě ten problém. Když jsem instaloval tu úplně první instalaci 10.04, kde mi to vše fungovalo, instaloval jsem to z doma vypálený instalačky ze staženýho ISO obrazu, kde asi ta Java nebyla. Ale všechny ostatní instalace, kdy mi už nefungovala grafika, jsem instaloval z origo DVD z knihy Ubuntu 10.04, kde již Java obsažená je- mimo dalších balíků, který ve stažených instalacích normálně nejsou. A ta Java byla pravděpodobně příčinou i dalších problémů, které jsem musel v předchozích instalacích řešit. Například OpenOffice- při pokusu otevřít jakýkoliv soubor *DOC zhavarovaly. Musel jsem vždy odstranit OO nainstalovaný z repozitáře Ubuntu, stáhnout z OO.ORG jejich a ty pak fungovaly. Teď bez tý javy mi normálně fungujou ty z repozitáře. Stejně tak mi vždy hned po instalaci začal padat Firefox. Teď nepadá.
Už jsem o tom právě četl, že ty jre6 způsobujou dost problémů při určitý nikde nespecifikovaný "konstelaci" SW, a to i právě u proprietálních driverů nvidia. Proto jsem si na to včera náhodou vzpomněl, a asi to bude pravda. Ale podle mě to asi koliduje právě s nvidia drivery, protože z toho mého origo DVD jsem instaloval Ubuntu 10.04 asi 12 lidem na různých strojích [ale všechny s integrovanou GK, ani jeden nvidia], a všem to jelo bez nejmenších problémů jak na grafice, tak Firefox, OpenOffice...
Po mém trápení za poslední tři týdny jsem tak šťastnej že mi to konečně funguje, že se mi opravdu vůbec nechce tu javu tam teď instalovat. Jsem rád, že to jede.