Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vlastní ikonky zástupců složek na ploše  (Přečteno 2366 krát)

mlynář

• Návštěvník
Vlastní ikonky zástupců složek na ploše
« kdy: 03 Března 2011, 16:26:31 »
Ahojky všem zkušeným.
Ubuntu jedu teprve čtrnáct dní a jsem v tom hotová "lama". Lecos jsem pochytil "ze vzduchu" a lecos zde. Mám ale jeden problémek a netuším, zda-li jsou v ubuntu ony možnosti, jaké skýtají klasické Windows.
Jsem tak trochu hračička a u Windowsů jsem si pro všechny zástupce složek na ploše udělal extra vlastní ikonky. Postup je tu myslím zbytečné uvádět. Celých čtrnáct dní, co mám nainstalován Ubuntu (notebook Dell řada Inspiron) se pokouším přijít na to zda-li se dají aplikovat i zde na jednotlivé zástupce složek na ploše takové vlastní ikonky (jestli to vůbec jde???) a nebo ne. Mohl by mi prosím někdo zkušený poradit a nebo rovnou říci, abych neplýtval zbytečnou energií.  :( ??? :-[
Děkan všem trpělivým. ;)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Vlastní ikonky zástupců složek na ploše
« Odpověď #1 kdy: 03 Března 2011, 16:45:53 »
Pravý klik na složku/soubor → Vlastnosti. V okně vlastností klikněte na obrázek ikony a vybírejte :)

mlynář

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Března 2011, 18:38:52 »
Díky, ale na to jsem už přišel. Mně šlo o to, moci si na složky dávat vlastnoručně vyrobené ikonky, ne ony, které jsou nabízené systémem. Ale i to už jsem vyřešil.
Jak na to pro ty, které by tahle legrácka zajímala:
- otevřít si okno se systémem (u Windows např. "Disc XYZ" - prostě ten, na kterém máte běžně používané složky v případě rozdělení hardisku na dva, etc...).
- na horní liště klepnout na tlačítko "Upravit"
- vybrat dole v nabídce "Pozadí a emblémy"
- "Přidat nový emblém"
Objeví se mrňavé okénko, kde je třeba nahoru napsat jméno emblému a pod tím je tlačítko, přes které se už dá klasicky nahrát potřebný obrázek. Fungují normální obrázky v JPG, velikost jsem zvolil cca 100 x 100 kilo.
Tak se dostane vlastní ikonka do databáze "emblémů" (ikon). Pak už dle postupu, který zde výše poradil pan kolega. Tj. pravým kliknout na složku, "vlastnosti", v emblémech vyhledat kýžený obrázek, zaškrtnout políčko u emblému a zavřít a je hotovo.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 03 Března 2011, 19:55:14 »
Ježišmarja, to je jak drbat se levou rukou za pravým uchem :)

Tak, jak to popisuji já si můžete dát opravdu jakoukoli ikonu. Když kliknete na ten obrázek ikony v okne Vlastnosti, tak se vám otevře klasický "open file" dialog -- ano, je tam otevřená systémová složka s ikonami (protože odtamtud se normálně berou), ale je možné se normálně přepnout do jakéhokoli adresáře a vybrat jakýkoli obrázek odkudkoli.

mlynář

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Března 2011, 20:01:33 »
To jsem původně zkoušel, ale asi blbě, protože se mi to nedařilo... >:(

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #5 kdy: 03 Března 2011, 20:14:48 »
Vojtěch Trefný napsal: ...ale je možné se normálně přepnout do jakéhokoli adresáře a vybrat jakýkoli obrázek odkudkoli.

Správně, právě toto je důležité. Pokud jde o vlastní ikony, tedy pár nějakých vlastních ikon navíc, je vhodné je umístit do adresáře home.
Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.