Dneska zkusim nainstalovat Fedoru a poradne ji projedu v cem je rozdil. Na co bych se mel konkretne zamerit? V Linuxu nejsem zas tak zdatny (i kdyz uplny novacek taky nejsem).
Verze kernelu, verze driveru, verze libvdpau, verze VLC (co nejpřesnější samozřejmě).
Pokud si chceš být jist, tak si projdi nastavení VLC, popřípadě i driverů. Třeba si udělej screenshot těch cca. třech důležitých stránek nastavení, ať máš pak jistotu, že je vše stejně.
Dobré je udělat taky nějaký delší test. Jestli třeba Ubuntu nevytěžuje procesor od začátku více. Já mám procesor skoro stále na 40-60%, ale málokdy mám problém s nedostatkem výkonu.
Jinak, co se týče akcelerace, tak nejlepší zkušenosti mám z XMBC, což je výborný kus softu. Taky to byl první soft, kde mi (a hodně dalším lidem) akcelerace chodila zcela bez zásahu. Pak je samozřejmě dobré zkusit mplayer, kde se musí trochu nastavovat, ale zas na tom není nic magického.
GdH: Děkuji za upřesnění. Šlo mi o to, že NVIDIA má svůj "nativní", čili je možná ten backend dost odfláklej (známe své lidi).