nevím co je s klávesnicí špatně v *této* verzi ubuntu.
Kdysi dávno jsem si napsal vlastní rozložení klávesnice, protože píšu hodně a potřebuju češtinu s rozložením, které se velmi podobá US klávesnici. Potud vše ok. Vzal jsem rozložení klávesnice ze minulé instalace a překopíroval ho. A FUNGOVALO TO! Asi den.
Nyní ovšem, když bych zrovna i rád psal, tak mi prostě nepíše kroužkované u, které jsem si dovolil namapovat na stejnou klávesu, ale se stiskem ISO3, které jsem vtipně umístil na win klávesu, která je jinak na nic. V místě běžného výskytu "u s kroužkem" (které zde nenapíšu) je středník.
Nyní k problému: Ubuntu ho prostě odmítá napsat. Druhý trik, který jsem od minula zpozoroval, že mi systém změnil nastavené přepínání klávesnic (shift-shift) na alt-alt a přesto že mám definovány jen dvě rozložení (US a moje CZ) při přepínání mi panelu jazykú cyklí v "CZE", "USA", (indikátor zmizí) a pak "2".
ví někdo za jakých okolností by se měl systém takto chovat a jak donutím systém, aby se opět začal chovat dle konfigurákú? Konfiguráky sedí a jsou nezměněny oproti tomu, co jsem tam nahrával. Problém tedy patrně bude v novém zpúsobu přepínání klávesnice (již to není "applet" který se přidává na panel, ale něco, co se tam samo zjeví) atp.
EDIT: ještě jsem se díval a podle programú: showkey a xev je vše naprosto v pořádku. xev vypisuje i "u s kroužkem". Jinde mám smolík a systém se chová, jako by znak pro danou kombinaci kláves nebyl definován (což ale je).
předem dík
mar.