Na konci roku 2005 som si kúpil satelitný prijímač Dreambox. Až keď som sa po čase zaregistroval na cssf.cz (sat forum), zistil som, že je to linuxový prijímač a začal som na nete hľadať, čo to vlastne znamená. Chcel som pochopiť a naučiť sa scripty, ktoré skonfortňujú možnosti linux sat prijímača. Z rôznych distr. som si najprv vybral "sparťanskú" slackware a skúsil som ho sprevádzkovať. Bolo to utrpenie (slack z CD išiel na prvú šupu) ale nakoniec, po dlhom čase a veľkom úsilí som ho rozchodil. Prívetivosť tohto OS však bola ďaleko od toho, čo som od linuxu (ako bývalý windowsák) očakával.
V googli som našiel "linux pro lidi" a tým som sa dostal k ubuntu. Oproti slackware to bol OS tak príjemný, že som pri ňom ostal, aj keď som otestoval rôzne distr.
Bola to pre mňa výhra, pretože podpora ubuntu (forum, wiki ....) je v našich jazykoch najlepšia zo všetkých distr..
Musím sa priznať, že ubuntu používam hlavne ako bežný užívateľ, teda žiadne špecialitky až na to, že som spravil pár scpiptíkov pre dreambox, ale v tom mi pomohlo veľmi aj forum abclinuxu.
Na linuxe sa mi páčia jeho možnosti a hlavne, že si ho môžem prispôsobiť svojim požiadavkám. Základy, ktoré som sa v ňom naučil mi pomáhajú aj v práci s telefónom iPhone, kde je tiež terminál a príkazy sú väčšinou identickíé s linuxom, veď je tam unix.
V poslednom období ma zaujalo programovanie v jazyku C a python. Myslím, že ubuntu a súčasná komunita mi tu môže pomôcť. Takže sa začínam učiť aj keď mám 52 rokov.

Ďakujem za toto forum.