Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Jaké prostředí je podle Vás lepší?

Gnome 3 Shell
23 (34.3%)
Unity
26 (38.8%)
Jiné
18 (26.9%)

Celkem hlasů: 67

Autor Téma: Gnome 3 Shell vs Unity  (Přečteno 48676 krát)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Povýšit, či ne?
« Odpověď #25 kdy: 29 Dubna 2011, 22:33:29 »
...
...
Tak si ho nech, nikdo tě nenutí přecházet.
Jsem rád, že je vývoj takhle živý. Jsem rád, že jsem měl tu čest s windows, s KDEčkem s GNOME a teď s Unity. ;D
Když přišlo GNOME2 a najednou byl hlavní panel nahoře a né dole jako u KDE nebo windows, tak se taky všichni mohli zbláznit.
Historie se opakuje - to je fakt. Za pár let budete prskat na něco úplně jiného.
Jsem rád, že jsem schopný se přizpůsobit pokroku a nevadí mi tlačítka vlevo ani Unity.
To, že se uživatel nepřizpůsobuje systému je naprostá blbost. Samozřejmě, že se přizpůsobujete, zacházíte s Gnome, někdo s KDE a každý se musel přizpůsobit.
A názory o použitelnosti Unity jsou jen subjektivní názory, v tvém případě narozdíl od Canonicalu ani ničím nepodložené.
Já můžu tvrdit opak ;)

Až na drobné věci ;D máš pravdu... ale tohle se nejlépe probírá u piva  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
Re: Ubuntu 11.04 krok zpět
« Odpověď #26 kdy: 29 Dubna 2011, 22:39:43 »
Jako jenom mírně pokročilá BFU musim říct, že mě tahle verze taky dost zklamala. Byla jsem s Ubuntu strašně spokojená, jediný problém kterým je nefunkční mikrofon jsem už vzdala a funguju prostě bez něj, ale tenhle kousek už teda nepřekousnu. Zkusila jsem snad všechny distra a Ubuntu mi vyhovovalo nejvíc. Teď je to nepřehledný, nemůžu si skoro nic nastavit podle sebe a hlavně nic najít, pc jede na plný obrátky, furt se něco seká jako za dob mých slavných XP. Hezký to neni ani trochu, ikony velký jako kráva a jediný co se kde dočtu je "Tohle nastavit nejde, tohle neovlivnim, tohle taky ne". Někdo to prostě tak nastavil a já s tim nehnu, to si můžu zůstat tam odkud jsem přišla.
Nevidim ani důvod přepínat do Classic když už to s další verzí nebude možný. Uživatelsky přívětivý prostředí se proměnilo v cirkus kterej jsem asi po hodině v depresích opustila. Takže vůbec nevim co dál. Když nainstaluju něco staršího s dlouhodobou podporou, tak tomu ta podpora stejně jednou skončí. No nic, někde jsem si musela pobrečet. Mějte se a hodně zdaru s Unity. :)

Zevšeobecním to, máte běžet na 10.04... a podle dávných slov jedné mé profesorky je některé věci lepší neřešit, některé řešit a některé nechat vyhnít... To třetí je dobře, já osobně čekám na 12.04. Nicméně osobně proti 11.04 nemám, jen to nepoužívám na pracovním notebooku. Toliko vše. Všichni spěcháte a pak se divíte.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

dRaczek

• Návštěvník
« Odpověď #27 kdy: 29 Dubna 2011, 22:47:27 »
No já se dnes taky rozhodl povýšit z 10.10 na 11.04. Spustil jsem Správce aktualizací a řídil se podle návodu na Wiki. Vše šlo podezřele  hladce a bez problémů. Po závěrečném restartu mi naběhla plocha. Tedy plocha. Byl vidět pouze wallpaper co jsem si naposledy nastavil. Žádný panel ani ikonka na ploše.
Rozhodl jsem se tedy pro čistou instalaci, stejně jsem v tom původním systému měl trošku zaneřáděné. Jenže výsledek byl stejný. Opět jen wallpaper, tentokrát ten klasický Ubuntovský. To už bylo podivné. Nakonec jsem zkusil 11.04 jen spustit z CD bez instalace. A výsledek? Viz obrázek. Té instalace si nevšímejte tu jsem spustil jako poslední zoufalý pokus. Jenže nabíhala tak neskutečně pomalu, že jsem jí raději ukončil.
Tak jsem si znovu nainstaloval 10.10 a ještě uvidím jestli se pokusím 11.04 nainstalovat. Nevím kde se stala chyba.
Ntb Sony vgn-fz21z Acer aspire 5536 - Xubuntu 14.04 (64 bit).
Linux používám od 1. dubna 2011.

Macyn

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 29 Dubna 2011, 22:50:33 »
...
...
Tak si ho nech, nikdo tě nenutí přecházet.
Jsem rád, že je vývoj takhle živý. Jsem rád, že jsem měl tu čest s windows, s KDEčkem s GNOME a teď s Unity.
Když přišlo GNOME2 a najednou byl hlavní panel nahoře a né dole jako u KDE nebo windows, tak se taky všichni mohli zbláznit.
Historie se opakuje - to je fakt. Za pár let budete prskat na něco úplně jiného.
Jsem rád, že jsem schopný se přizpůsobit pokroku a nevadí mi tlačítka vlevo ani Unity.
To, že se uživatel nepřizpůsobuje systému je naprostá blbost. Samozřejmě, že se přizpůsobujete, zacházíte s Gnome, někdo s KDE a každý se musel přizpůsobit.
A názory o použitelnosti Unity jsou jen subjektivní názory, v tvém případě narozdíl od Canonicalu ani ničím nepodložené.
Já můžu tvrdit opak ;)

Tak mi vyvrať toto, klikám na posuvník videa video se posune jednou ze 3 kliknutí:-)
Chci potvrdit hlášku, při kopírování opět zabere jedno z x kliknutí pokud tomuto říkáš použitelné prac. prostředí nevím co si mám myslet:-(

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #29 kdy: 29 Dubna 2011, 23:03:04 »
...
...
...
Tak mi vyvrať toto, klikám na posuvník videa video se posune jednou ze 3 kliknutí:-)
Chci potvrdit hlášku, při kopírování opět zabere jedno z x kliknutí pokud tomuto říkáš použitelné prac. prostředí nevím co si mám myslet:-(
Co je tohle za diskuzi?
Já obhajuji Unity jako evoluční krok a ty začneš s nějakým klikáním?
Stejně to bude problém aplikace třetí strany, což s Unity má pramálo společného...

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #30 kdy: 29 Dubna 2011, 23:19:30 »
AFAIK 11.04 sa dá používať aj s Gnome panelom. Presne tak ako do teraz. Alt+F2 a napísať gnome-panel. Dostanete presne ten istý panel ako predtým(aj so všetkými apletmy úplne ako v 10.10).
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Macyn

• Návštěvník
« Odpověď #31 kdy: 29 Dubna 2011, 23:23:33 »
...
...
...
Co je tohle za diskuzi?
Já obhajuji Unity jako evoluční krok a ty začneš s nějakým klikáním?
Stejně to bude problém aplikace třetí strany, což s Unity má pramálo společného...

Jo nějakým klikáním pokud prolezeš toto forum od shora dolu sou tu takových prkotin jako nějaké klikání o rána co to par lidí nainstalovalo tuny a všichni křičí jen jediné Unity nepříjde ti to zvláštní? Jo je pěkné, že obhajuješ pokrok, ale kdyby to nechodilo tobě nebo dělalo jiné hovadiny a rušilo tě to při práci mávneš nad tím rukou řekneš že je to aplikace třetí strany kašlu na to nevadí, že musím občas kliknout tam 10x navíc tu něco samo od sebe spadne ale je to pokrok!

Jasně jsme jen lamičky ktére ničemu nerozumí a chtějí aby jim to vypadalo jak mac, jo to už sem někde slyšel.

Já jsem taky pro pokrok v rámci mezí, s Unity je to tak na kousnutí do svačiny pač to bude na dýl, radši na tom měli zapracovat a ne vydávat takový paskvil, možná vedeme zbytečnou debatu a s gnome 3 pojede Unity tak jak ma, jen prostě v tomto stavu jak je, je nepoužitelné a tečka.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #32 kdy: 29 Dubna 2011, 23:28:01 »
Citace
Já jsem taky pro pokrok v rámci mezí...

Doporučuji Haška - Strana mírného pokroku v mezích zákona  ;)

pariktadeas@jabbim.cz

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #33 kdy: 29 Dubna 2011, 23:35:06 »
Tahle diskuze opravdu nikam nevede.
Ano systém pro mě bude nepoužitelný pokud mi nějaká aplikace nebude fungovat, ale může za to Unity?
Snažím se racionálně argumentovat a rozumně diskutovat, ale tohle od tebe není fér.
Řekni s jakou aplikací máš problém.
A mimo jiné: V tom stavu v jakém je, je použitelné - mně to funguje naprosto v pořádku. Říkal jsem, že to je slovo proti slovu.

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: 29 Dubna 2011, 23:41:55 »
Ano systém pro mě bude nepoužitelný pokud mi nějaká aplikace nebude fungovat, ale může za to Unity?
Snažím se racionálně argumentovat a rozumně diskutovat, ale tohle od tebe není fér.
A mimo jiné: V tom stavu v jakém je, je použitelné - mně to funguje naprosto v pořádku. Říkal jsem, že to je slovo proti slovu.

V mym pripade teda jo.. :) viz google picasa ve fullscreen, kurzor mysi je posunuty - https://bugs.launchpad.net/unity/+bug/755406

Macyn

• Návštěvník
« Odpověď #35 kdy: 29 Dubna 2011, 23:53:39 »

Máš pravdu nemá to cenu a jen doufám, že ty máš pravdu a bude to evoluce a neskončí to jak evoluce u widlí.
Jak sem psal videa posunovat posuvník ať už vlc nebo banshee totem ve všem to děla stejně občas posune občas ne.
Kopírovani dat to samé zeptá se mě to na kopírovaní  v gnome-commandru nebo v přes to unity chci dat budiž občas si připádam jako osel když to nezvládnu na 3tí klik a radši to odentruju. V klasickem gnome vše šlape jak má.

Je to slovo proti slovu jen by mě zajímala statistika kolika lidem to opravdu šlape a kolika ne, jinak blahopřeju, že si ten šťastlivec co mu to šlape a je s tím spokojený.

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #36 kdy: 30 Dubna 2011, 00:44:48 »
Unity je pr*ser, ale obrovský. Ubuntu používám od verze 6.06 a přeskočil jsem jen 6.10. Tentokrát přeskakuju podruhé a vypadá to, že pokud se něco nezmění, na podzim odskočím úplně... na jinou distribuci.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #37 kdy: 30 Dubna 2011, 00:55:34 »
Mohl by si upřesnit na jakou?
Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #38 kdy: 30 Dubna 2011, 01:25:19 »
Mohl by si upřesnit na jakou?

Jelikož jsem nastoupil v Red Hatu a v práci mám Fedoru, s kterou se docela sžívám, tak asi na ni, už kvůli tomu, že má GNOME 3, které mi přijde přece jen lepší než Unity. Jinak zvažuji i Linux Mint. To je dobrá alternativa. Vždycky jsem razil názor, že nejlepší je originál, ale nyní má Mint vedle Ubuntu konečně svůj smysl.

Shagyra

• Host
« Odpověď #39 kdy: 30 Dubna 2011, 01:27:25 »
máte běžet na 10.04...

Taky mi to nakonec přišlo jako nejlepší řešení   :)

Luban

• Závislák
« Odpověď #40 kdy: 30 Dubna 2011, 01:54:04 »
... Jinak zvažuji i Linux Mint. To je dobrá alternativa. Vždycky jsem razil názor, že nejlepší je originál, ale nyní má Mint vedle Ubuntu konečně svůj smysl.

Otázkou je, jak dlouho v Mintu vydrží staré Gnome. Na nějaké podrobnější info jsem zatím nenarazil.
Na Mint jsem přešel, neboť na rodiných ntb prostě šlape lépe. Nemohu si stěžovat. Uvidíme, jak se taky bude vyvíjet LMDE.

Lukash

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: 30 Dubna 2011, 02:04:04 »
To se nám to tu pěkně rozjelo :)

Vrátím se k původnímu tématu. Už mám povýšeno a můžu říci, že jsem spokojen. Po restartu mi naběhlo klasické gnome a tak jsem ani Unity nezahlíd. Zatím vše šlape, zdá se. Tedy vše v pořádku.

A Tome, u mne žádný doky nenajdeš, jedu čisté gnome  ;)

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #42 kdy: 30 Dubna 2011, 02:10:14 »
Sešívaný napsal: ...v práci mám Fedoru, s kterou se docela sžívám...

Fedora by nemusela být špatná, ale jsou tam minimálně tyto problémy (píšu jazykem, kterým mi to bylo tlumočeno):

1. Řádí tam SE Linux, pořád to hází nějaká divná hlášení
2. V základní instalaci není nic, co by člověk očekával v oblasti multimédií
3. Písmo je nějaké divné, prostě horší

Fedora má ale velkou přednost. Je to jediná distribuce, kde spolehlivě funguje řada aplikací, které v jiných distribucích nejdou ani spustit (souvisí to s wxPython).

Jestli je v RedHatu někdo, kdo se o vyřešení problémů s wxPython ve Fedoře zasloužil, tak má moje poděkování.

Ovšem toto běžný člověk moc neocení, ten spíš místo Fedory sáhne po Ubuntu (bez Unity). 

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

€uroSVK

• Návštěvník
« Odpověď #43 kdy: 30 Dubna 2011, 02:18:54 »
Počujte, kde si dám späť tú dolnú lištu? Mne zmizla a ani za svet ju neviem dať späť. Táto aktualizácia je fakt cestou späť. Stráca sa tu prehľad a nič nie je prehľadné... :(

Len aspoň keby mi niekto povedal ako si spodnú lištu dať preč. mal som ju tam predtým, po update zmizla :( :(

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #44 kdy: 30 Dubna 2011, 02:24:37 »
1. Řádí tam SE Linux, pořád to hází nějaká divná hlášení
SElinux se dá jedním příkazem deaktivovat, v tom problém nevidím.

2. V základní instalaci není nic, co by člověk očekával v oblasti multimédií
To je pravda, Fedora mnohem více řeší patentové hrozby a takto problematický soft si do repozitářů nepouští. Nicméně stačí doplnit RPM Fusion, doinstalovat pár balíků a člověk má tu nejlepší multimediální podporu, jakou může na Linuxu mít. Není to tak přímočaré jako v Ubuntu, ale není to taková hrůza.

3. Písmo je nějaké divné, prostě horší
Používá se klasický Liberation Sans, který byl dříve i v Ubuntu. Není problém si ale nainstalovat písmo Ubuntu a používat ho. Vykreslování mi nijak horší nepřijde.

Fedora má ale velkou přednost. Je to jediná distribuce, kde spolehlivě funguje řada aplikací, které v jiných distribucích nejdou ani spustit (souvisí to s wxPython).
Jestli je v RedHatu někdo, kdo se o vyřešení problémů s wxPython ve Fedoře zasloužil, tak má moje poděkování.
To netuším, ale myslím, že maintainer Python balíčků z brněnské pobočky není.

pavolzetor_revival

• Host
« Odpověď #45 kdy: 30 Dubna 2011, 09:14:33 »
Más silné nervy, na tvém místě bych zkusil unity 2 generace, které by(mělo) být součástí ubuntu 11.10. Na rozdíl od tohoto unity by mělo být postavené na gnome 3 (gtk 3+), toto současné je na 10 let starém gtk 2 a jde to vidět. Mě se ale zamlouvá a zůstávám ubuntu věrný :D

IMHO Unity nepouziva na vykreslovanie GTK! ale NUX

djlj

• Aktivní člen
  • *
    • Italo.cz
« Odpověď #46 kdy: 30 Dubna 2011, 11:07:29 »
Přidávám se jako další, kterému na noťasu přestala s aktualizací fungovat wifi, asi toho nefunguje mnohem víc, jenže jsem zatím ani neměl chuť u toho zase prosedět kus odpoledne a nastavovat si vše zpět.. rychlejší možná bude se vrátit zpět na 10.10 nebo 10.04. Noťas mám naštěstí jen na příležitostou práci, takže jsem moc rád, že jsem si na něm otestoval, že na počítači, kde pracuju, určitě aktualizaci provádět nemám. Pokud to má takhle zůstat, asi si holt budu muset najít taky novou distribuci, a to používám Ubuntu už někdy od verze 8.04 a postupně jsem byl docela nadšen, jak se v každé verzi něco zlepšovalo (i když už několikrát udělali podobnou nečekanou změnu třeba co se týká programů, když z pidgina přešli na empathy, z alsy na pulse audio - tady byl ten přechod hodně předčasný, když v celé jedné verzi po pár hodinách práce bylo potřeba vždy pulseaudio ručně restartovat, no a teď jsem postřehl změnu z OO na jakýsi jiný kancelářský bastl)... teď jsme se zase vrátili o několik let zpět ;(.
« Poslední změna: 30 Dubna 2011, 11:11:55 od djlj »

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #47 kdy: 30 Dubna 2011, 11:09:41 »
Počujte, kde si dám späť tú dolnú lištu? Mne zmizla a ani za svet ju neviem dať späť. Táto aktualizácia je fakt cestou späť. Stráca sa tu prehľad a nič nie je prehľadné... :(

Len aspoň keby mi niekto povedal ako si spodnú lištu dať preč. mal som ju tam predtým, po update zmizla :( :(

V 11.04 spodní lišta není.

pariktadeas@jabbim.cz

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #48 kdy: 30 Dubna 2011, 11:19:44 »
Přidávám se jako další, kterému na noťasu přestala s aktualizací fungovat wifi, asi toho nefunguje mnohem víc, jenže jsem zatím ani neměl chuť u toho zase prosedět kus odpoledne a nastavovat si vše zpět.. rychlejší možná bude se vrátit zpět na 10.10 nebo 10.04. Noťas mám naštěstí jen na příležitostou práci, takže jsem moc rád, že jsem si na něm otestoval, že na počítači, kde pracuju, určitě aktualizaci provádět nemám. Pokud to má takhle zůstat, asi si holt budu muset najít taky novou distribuci, a to používám Ubuntu už někdy od verze 8.04 a postupně jsem byl docela nadšen, jak se v každé verzi něco zlepšovalo (i když už několikrát udělali podobnou nečekanou změnu třeba co se týká programů, když z pidgina přešli na empathy, z alsy na pulse audio - tady byl ten přechod hodně předčasný, když v celé jedné verzi po pár hodinách práce bylo potřeba vždy pulseaudio ručně restartovat, no a teď jsem postřehl změnu z OO na jakýsi jiný kancelářský bastl)... teď jsme se zase vrátili o několik let zpět ;(.
Tu si dovolím nesúhlasiť. Asi nemáš prehlad ale LibreOffice je fork openofficu a má práve všetky patche a jednoducho je to v podstate pokračovanie http://www.go-oo.org/. A to sa do teraz používalo v Ubuntu.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

djlj

• Aktivní člen
  • *
    • Italo.cz
« Odpověď #49 kdy: 30 Dubna 2011, 11:27:52 »
Tu si dovolím nesúhlasiť. Asi nemáš prehlad ale LibreOffice je fork openofficu a má práve všetky patche a jednoducho je to v podstate pokračovanie http://www.go-oo.org/. A to sa do teraz používalo v Ubuntu.
Jo, já si všiml, že to vypadá podobně, tak mě to napadlo, ale překvapilo mě, co se mi to tam zase objevilo.

Ale teď jsem přišel na mnohem lepší vylepšení - krom wifi nefunguje ani drátový internet... Jó, v roce 2000 na dialu bych byl rád, že budu mít nižší přenos dat :D. Takže nemůžu udělat vůbec nic, v dmesg není ani zmínka o tom, že by to vůbec nějaký internet postřehlo...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.