Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s wifi  (Přečteno 2916 krát)

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
problém s wifi
« kdy: 28 Dubna 2011, 22:35:02 »
zdravím, v ubuntu 11.04 jsem spustil systémovou udržbu a bohužel se mi podařilo smazat i důležité soubory..v současné době mi nejde spustit wifi..a pokud připojím sítový kabel k pc tak konrolky vůbec neblikají. mohl by mi někdo poradit jak tento problém vyřešit.

jAster_BA

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: problém s wifi
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2011, 23:24:46 »
A predtým ti to išlo?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #2 kdy: 29 Dubna 2011, 07:56:21 »
ano, před tím než jsem udělal systémovou údržbu tak mi wifi a připojení k netu v pořádku fungovalo.

jAster_BA

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: problém s wifi
« Odpověď #3 kdy: 29 Dubna 2011, 23:07:06 »
Podstata je v tom, že nevieme čo si vymazal. Skús toto hodiť do terminálu a výpis daj sem
Kód: [Vybrat]
lspci -nnk | grep -A5 -i wireless
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #4 kdy: 30 Dubna 2011, 07:37:04 »
Tak ten příkaz mi nevypíše vůbec nic
« Poslední změna: 30 Dubna 2011, 09:30:59 od Taps »

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re: problém s wifi
« Odpověď #5 kdy: 30 Dubna 2011, 10:35:37 »
Kód: [Vybrat]
lspci -nnk | grep -A5 -i net

jAster_BA

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: problém s wifi
« Odpověď #6 kdy: 30 Dubna 2011, 11:20:29 »
Ako máš pripojenú wifi? Je to NB alebo máš USB klúč?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #7 kdy: 30 Dubna 2011, 12:57:05 »
Ako máš pripojenú wifi? Je to NB alebo máš USB klúč?
Je to NB

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #8 kdy: 30 Dubna 2011, 16:41:37 »
Kód: [Vybrat]
lspci -nnk | grep -A5 -i net
vypíše následující
Kód: [Vybrat]
lspci -nnk | grep -A5 -i net
03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1508]
Kernel driver in use: ndiswrapper
Kernel modules: wl, ssb
86:00.0 Ethernet controller [0200]: Marvell Technology Group Ltd. 88E8072 PCI-E Gigabit Ethernet Controller [11ab:436c] (rev 10)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3074]
Kernel driver in use: sky2
Kernel modules: sky2
ještě přikládám výpis iwconfig
Kód: [Vybrat]

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:32 dBm   
          RTS thr:2347 B   Fragment thr:2346 B   
          Power Management max timeout:0us  mode:All packets received
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Mi

« Poslední změna: 30 Dubna 2011, 16:51:52 od Taps »

jAster_BA

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: problém s wifi
« Odpověď #9 kdy: 30 Dubna 2011, 20:40:39 »
Používaš Ndiswrapper? Ak áno tak ho skús znovu nastaviť.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re: problém s wifi
« Odpověď #10 kdy: 30 Dubna 2011, 21:45:37 »
no tak si to zhrnieme ...
tvoja wifi karta
Kód: [Vybrat]
Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)tvoj ovladač
Kód: [Vybrat]
Kernel driver in use: ndiswrappersystem jej pridelil nazov
Kód: [Vybrat]
iwconfig
wlan0
vyzerá , že karta je asi funkčná. Chcelo by to preskenovať sieť ...
 
no a teraz ide o to , či vobec vieš , aké ovladače používa tvoj system a prečo.
Prečo ti beží ndis a nie nejaký linuxový napr. b43, alebo wl...Táto karta je fakt bezproblémová , stačí ovladače na inštalovať cez "dodatočné ovladače" alebo tak nejak . V češtine neviem nazov, no budeto niečo podobné.Je to totálna klikačka.
Keď používaš ndiswrapper, tak potrebuješ mať "origoš" windovsacke ovladače, myslim bcmwl5.sys a bcmwl.inf.
  Iste by neuškodilo pridať viacej info
Kód: [Vybrat]
ifconfig -a
iwlist scan
ndiswrapper -l
nm-tool

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #11 kdy: 30 Dubna 2011, 21:50:39 »
Ano používám Ndiswrapper a nastavil jsem i ovladače Wifi karty určené pro operační systém Micsrosoft Windows
« Poslední změna: 30 Dubna 2011, 21:52:50 od Taps »

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #12 kdy: 30 Dubna 2011, 22:04:11 »
Při nahrávání ovladače z win jsem použil jen soubor z koncovkou inf. Níže uvádím výpis
ifconfig -a
Kód: [Vybrat]
eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 00:26:55:bb:5e:e7 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 0 (0.0 B) Odesláno bajtů: 0 (0.0 B)
          Přerušení:17

lo        Link encap:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:180 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:180 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          Přijato bajtů: 15120 (15.1 KB) Odesláno bajtů: 15120 (15.1 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWadr 0c:60:76:1c:87:62 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 0 (0.0 B) Odesláno bajtů: 0 (0.0 B)
          Přerušení:17 Paměť:d8200000-d8204000
iwlist scan
Kód: [Vybrat]
lo        Interface doesn't support scanning.

eth0      Interface doesn't support scanning.

wlan0     Failed to read scan data : Resource temporarily unavailable
ndiswrapper -l
Kód: [Vybrat]
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/aliases, it will be ignored in a future release.
bcmwl5 : driver installed
device (14E4:4315) present (alternate driver: ssb)
nm-tool
Kód: [Vybrat]
NetworkManager Tool

State: unknown


** (process:19822): WARNING **: error: could not connect to NetworkManager

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re: problém s wifi
« Odpověď #13 kdy: 01 Května 2011, 13:57:06 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove ndiswrapper a riad sa týmto vláknom:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,55725.msg399258.html#msg399258

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #14 kdy: 01 Května 2011, 16:14:53 »
Díky, u posledního příkazu
Kód: [Vybrat]
b43-fwcutter -w /lib/firmware wl_apsta.o
se mi vypisuje že soubor neexistuje. Jakým způsobem bych měl nainstalovat broadcom...v linuxech jsem jen začátečník

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re: problém s wifi
« Odpověď #15 kdy: 01 Května 2011, 18:21:56 »
Vporiadku, napíš presne chybovú hlašku, tiež je dôležité presne napísať príkaz, bodka , čiarka , medzera, pomlčka , všetko je to podstatné, ale podľa všetkého sa nenachádzaš v tom rozbalenom priečinku (zložce), treba si osvojiť zakladné príkazy: cd , tar, wget , sudo , apt-get a pod.
Táto operacia len vyťahuje firmware z propietarnych ovládačov, potrebný pre beh,v ubuntu tu je už modul obsiahnutý priamo v jadre (b43), ale bez firmware  wifi nefunguje. Bohužiaľ.
Prejdi si wiki pomôže ti sa z orientovať v problematike. Ešte raz zopakuj tie príkazy , pekne poporiadku a uvidíš že to bude ok.

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #16 kdy: 01 Května 2011, 18:52:38 »
když jsem se díval do složky lib/firmware tak soubor wl_apsta.o jsem tam nenašel.
Tak soubory jsem do lib/firmware dokopíroval ručně...ale stejně mi daný postup nepomohl.
« Poslední změna: 01 Května 2011, 20:54:47 od Taps »

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re: problém s wifi
« Odpověď #17 kdy: 01 Května 2011, 21:48:39 »
počuj , viem že je to na pochopenie ťažke , ale vystup , alebo súbory vyextrahované  z wl_apsta.o pomocouu b43-fwcutter su tieto , a mal by si ich mať v /lib/firmware  a ni e žiadne wl_apsta.o
Citace
Kód: [Vybrat]
b43/ucode5.fw
b43/pcm5.fw
b43/b0g0bsinitvals5.fw
b43/a0g0bsinitvals5.fw
b43/b0g0initvals5.fw
b43/a0g1initvals5.fw
b43/a0g0initvals5.fw
b43/a0g1bsinitvals5.fw
b43/ucode9.fw
b43/a0g1initvals9.fw
b43/a0g0bsinitvals9.fw
b43/b0g0bsinitvals9.fw
b43/b0g0initvals9.fw
b43/a0g1bsinitvals9.fw
b43/a0g0initvals9.fw
b43/ucode11.fw
b43/n0bsinitvals11.fw
b43/n0absinitvals11.fw
b43/n0initvals11.fw
b43/ucode13.fw
b43/b0g0initvals13.fw
b43/a0g1bsinitvals13.fw
b43/a0g1initvals13.fw
b43/lp0bsinitvals13.fw
b43/b0g0bsinitvals13.fw
b43/lp0initvals13.fw
b43/ucode14.fw
b43/lp0initvals14.fw
b43/lp0bsinitvals14.fw
b43/ucode15.fw
b43/lp0bsinitvals15.fw
b43/lp0initvals15.fw
b43/ucode16.fw
b43/n0bsinitvals16.fw
b43/sslpn0initvals16.fw
b43/n0initvals16.fw
b43/lp0initvals16.fw
b43/sslpn0bsinitvals16.fw
b43/lp0bsinitvals16.fw

Citace
dyž jsem se díval do složky lib/firmware tak soubor wl_apsta.o jsem tam nenašel.
Tak soubory jsem do lib/firmware dokopíroval ručně...ale stejně mi daný postup nepomohl.
aké soubory myslíš tie hore uvedené?
« Poslední změna: 01 Května 2011, 21:50:32 od petertomasy »

Taps

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 105
Re: problém s wifi
« Odpověď #18 kdy: 01 Května 2011, 21:51:20 »
Ano, ten výpis, který jsi uvedl se mi v termínálu ukázal, ale přesto vše spojení k internetu nefunguje.

Právě že jsem neměl v lib/firmware zminovaný soubor wl_apsta.o, když jsem ho tam nakopíroval tak už to šlo v pohodě.
« Poslední změna: 01 Května 2011, 21:52:53 od Taps »

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.