Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu jako router gateway Access Point s grafickym konfiguracnim rozhranim  (Přečteno 4272 krát)

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Zdravim

Premyslim o tom postavit si vlasni mediaserver a jelikoz se mi doma vali PCI DSL modem napadlo me usetrit za elektriku a elminiovat externi router/AP. Problem  je, ze bych se jen nerad vzdal pohodli konfigurace a administrace alespon prez nejake graficke rozhrani, predevsim prez HTTP. Ne ze by mi terminal a prace s konfiguraky cinili zase takovy problem, ale jednoduse kdyz si budu chtit neco nastavit na dalku na stroji kde nespustim ssh klienta ...
Mohl bych misto ubuntu nebo debianu nahodit openwrt ktere ma graficke rozhrani, ktere umoznuje i spravu bezdratove site ... jenze pak se zase dostanu do problemu ze jsem omezen jen na software balickovany pro ipkg a jeste pro x86 a nektere programy jako tonido tam proste nedostanu. A zrovna tonido bych na tom provozovat chtel.
Stejny scenar s distribuci IPcop. A provozovat dva systemy kdy jeden bezi ve VMware nechci - krome toho ze se enorme zvysuje slozitost to chci provozovat na usporne desce s atomem 270 coz neni zadne zelezo na nejakou virtualizaci.
Nasel jsem jeste odkaz na Gibraltar linux, ale ten mi prijde trochu jako kanon na vrabce a navic je placeny. Je nejaka moznost pouziti grafickeho rozhrani pro server zalozeny na ubuntu nebo debianu ?
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: ubuntu jako router gateway Access Point s grafickym konfiguracnim rozhranim
« Odpověď #1 kdy: 31 Prosince 2010, 19:44:27 »
Proč né ubuntu, nebo kdy už, tak ubuntu-server s nějakým prostředím?

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Re: ubuntu jako router gateway Access Point s grafickym konfiguracnim rozhranim
« Odpověď #2 kdy: 31 Prosince 2010, 21:59:54 »
Klidne ubuntu, milerad ale JAK na POHODLNOU vzdalenou administraci ? Neresim to ze bych to nezvladl, hackoval jsem treba Western digital Mybook, vicemene vsechno prez SSH, ale byl jsem moc rad za webova rozhrani ktera byla k mani. Resim predevsim tu routerovou cast, dival jsem se na Webmin ktery umoznuje pohodlne zakladni nastaveni systemu a snad dokonce i zakladni sitove sluzby.
Ale nenasel jsem jak a jestli se da upravovat nastaveni bezdratove site aby server fungoval jako AP, jak na nastaveni NATu, jak na nastaveni priorizace pripojeni atd. Proste ty zakladni sluzby ktere vam poskytne kdejaky ADSL modem/router/AP ve nejake alespon trochu pohodlne podobe. Proto jsem se dival na openwrt, ktere je na tohle zarizene, ale tam se zase dostanu do problemu, ze do nej nedostanu nektere programy.

No a server bych si rad postavil s ohledem na co nejmensi spotrebu, takze chci pouzit jednu mini ITX desku s atomem 270 coz neni zrovna zelezo na kterem bych musel behat virtualizovane systemy a kdyz nebude muset graficka karta nic provadet tim lepe pro spotrebu a zahrivani.
« Poslední změna: 01 Ledna 2011, 15:28:58 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

gameguru

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 1
Na vzdálenou správu Ubuntu serveru používám webmin, velmi luxusní - doporučuji.

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
A daji si se s webimen konfigurovat i veci spojene s provozem routeru/AP ?

Sice jsem cetl ze se ma firewall/router/AP provozovat oddelene od dalsich serveru ale vzhledem k tomu, ze stale jeste nevlasnim vlastni elektrarnu mi to neprijde jako dobry napad. To uz muzu nechat ten stavajici router tak jak je a neresit tech 8W spotreby navic.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
V tomhle ti asi fakt neporadim. Pro mě je vrchol pohodlí SSH. Dokud na daném zařízení není SSHčko, tak nejsem s ovladatelností spokojenej. ;D

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
No ono to asi neni realne resitelny, protoze bezny ubuntu server neni primarne urceny aby zastavalo praci AP/routeru a jak jsem si precetl AP/router/firewall zase neni urceny k tomu aby zastaval praci bezneho serveru. Tim padem neexistuji porebne nastroje zkloubene v jedne distribuci. Tak se na to asi vykaslu a ten router necham tak jak je. Nemam moc predstavu nakolik by deska s atomem 270  a2gb pameti zvladala spravovat fileserver/mediaserver a ve virtualu jeste treba Ipcop nebo openwrt.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Na router ti stačí iptables. Buď konkrétní, když já řeknu router, tak myslim forwardnutí dvou portů na jeden počítač a to na iptables nastavit umím. Když to řekne Martin Kiklhorn, tak to bude určitě něco jinýho a normální HW stačit nemusí xD

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Dobre budu konkretni

Mam router Fritz!Box 7170 coz je proste zakladni router pro domaci pouziti s par extra ktere ale resit nemusim kdyz planuju server.
Stara se v prve rade o to aby se mi nekdo nenaboural do site a stara se dobre.  Coz je jedna z veci ktere si musim porasit jestli chci hodit server primo na DSL. Ale jestli to dobre chapu tak to se poresi prave prez ty IP tables resp. nejakou nadstavbou jako Shorewall. Tan ma i -pry dobry - modul pro webmin.
Dalsi vec je ze se se mi ten router stara o pripojeni, tedy pripoji se prez DSL a spojeni udrzuje. Navic se lze podivat na statistiky jako je rychlost, prenesena data ... a tady uz zacinaji problemy bych rekl, protoze tohle prez prikazovou radku nebude nikdy takl prehledne a jednoduche jako prez nejake graficke rozhrani.
Pak je tu NAT - to by snad Webmin obslouzit umel a DNS server .... to nevim jestli Webmin umi.
No a predevsim je tu cast ktera se stara o funkce AP - tedy nastaveni bezdratove site, ESSID, klic, povoleni novych pripojeni, vysilaci vykon, zobrazeni poctu pripojenych pocitacu ... no a tohle Webmin neumi a delat to vsechno prez terminal ... lze ale asi to nebude zadna slava.
Vidim to tak ze radsi necham router jak je. Dokud nebude nejaky port Openwrt na nejakou beznou distribuci pro kterou je vetsi nabidka progrmau asi nema smysl resit ty 4-5W navic.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
se mi doma vali PCI DSL modem

Jaky? Umi to ADSL 2+ ?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.