Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kompilace zdrojáků C a C++  (Přečteno 3710 krát)

hondrej

• Návštěvník
Kompilace zdrojáků C a C++
« kdy: 25 Prosince 2006, 13:24:12 »
Přečetl jsem v diskuzi mnoho příspěvků o tom, kteří, čí nebo onen je nejlepší nástroj pro programátora v PHP, C, C++,...

Nějak ovšem postrádám jak ve wiki u sekce Programování, tak i tady na fóru zhruba toto (což je ostatně můj problém).

Mám zdrojáky do školy v jazyce C++ a chci se prostě orientovat. JEště než vyzkouším Ty vaše zmíněné programy, chci zkusit kompilovat v konzoli.
Pamatuji se, že ve Windowsu jsem udělal pár malých zásahů a pak jsem psal zdrojáčky pro jazyk C v PsPadu a kompiloval v cmd jako:
Kód: [Vybrat]
gcc zdroj.c cil.exejelikož jsem předpokládal, doufám, že správně, že tento postup byl přejat pro jeho jednoduchost právě z Linuxu, v Synapticu jsem si ověřil, že mám nainstalováno Gcc a doinstaloval i G++.

Ovšem při zkoušení zkompilovat C++ zdroják tímto:
g++ zdroj.cpp cil.exeJsem byl zprachsprostě odmítnut hláškou jako: bash: g++: command not found.

Pro uplnost dodam i to, ze jsem zkousel i gcc zdroj.cpp cil.exe (Coz by podle meho melo zahlasit chybu jako, ty ty ty, cpp zdrojaky ceckovskym kompilatorem mi tu zkouset nebudes!, ale misto obycejne command not found.

Muzete mi prosim poradit kde delam chybu pripadne jak ji najit?

Predem moc dekuji

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 25 Prosince 2006, 13:34:52 »
No v zasade mate pravdu, ale v Ubuntu neni defaultne nainstalovan prekladac a autotools. Musite naionstalovat balik build-essential. Potom zkuste prikazy
gcc -va
g++ -vmly by vypsat verze prekladcu. Potom muzete zacit prekladat nejake zdrojaky. Ale i tak vas postup na konzoli je az moc jednoduchy. Pro zkompilovani neceho v C je zapotrebi aspon
gcc [-o jmeno_binarky] neco.c.

hondrej

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Prosince 2006, 21:16:57 »
Dekuji za odpoved. Nainstaluji tedy balik build-essential.

Co se tyce meho kompilovani - jak jsem uvadel vyse, tak to ve Widlich fungovalo na vybornou, takz nechapu proc by to terminal v ubuntu nemel skousnout?

Byl bych samozrejme vdecny i za nejake odkazy na problematiku kompilovani v shellu (abychom toto tema mohli uzavrit), ale to si zkusim vyhledat sam )

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Prosince 2006, 11:35:51 »
Treba  http://gcc.gnu.org/onlinedocs/   ale na poprve to bude mozna trochu matouci.. doporucuji se tam casto vracet, jednou se to zlomi.
gcc --help
man gcc
a mozna i tohle na zacatek pomuze...

Jinak gcc kompiluje i C++ ??? Jednak to myslim rozslisuje dle pripony, a jednak ho lze na tvrdo prepnout do cpp modu pres nejaky option?

Celkove gcc (GNU Compiler Collection) je velmi mocny nastroj, necekejte ze bude snadne najit "jen tohle chci vedet a nic vic". Na druhou stranu tyhle vedomosti se hodi jiz vic nez 10 let a IMHO jeste dalsich alepson 10 se hodit budou. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.