Jaké jsou výhody 64 bitové edice Ubuntu 11.04?
Na
www.ubuntu.com v sekci stahování se 32 bitová verze nabízí jako recommended (doporučená). S Ubuntu jsem začínal na verzi 10.04 LTS (na netbooku ji stále provozuji) později jsem přešel na 10.10 a někdy v této době jsem vyměnil staříka Semprona za výkonější Phenom II X4 -945 (žádný novější CPU už má deska nepodporuje). Poslední upgrade mě přenesl k Ubuntu 11.04, opět ale 32 bit. Uvažuji o čisté instalaci 64bit verze Ubuntu 11.04, otázkou však je, zda se to vůbec vyplatí?
1) Mám pouze 2,5 GB RAM (Takže to, že 64bitový OS dokáže obsloužit paměť větší než 4GB mě příliš nezajímá)
2) Tiskárna Canon Pixma iP1700 (měl jsem velké problémy tuto tiskárnu vůbec rozchodit, v Ubuntu samotném ovladač této konkrétní tiskárny chybí a ovladače jiných modelů této série tiskáren nefungovaly. Instalace proběla sice v pořádku, jenže pokdu člověk něco poslal na tiskárnu, tak se nic nestalo. Tisková úloha se zařadila do frony, potom bylo chvíli ticho, tisková fronta se vyprázdnila a tisk byl dokončen, smůla byla jenom v tom, že se tiskárna ani nepohnula. - TurboPrint sice hned napoprvé funguje jako víno, ale jsem příliš velký skrblík, abych za to platil USD 42). Jak už jsem se zmínil, tiskárna nakonec funguje (
http://wiki.ubuntu.cz/Tiskárny/Canon%20Pixus/Pixma)!pozor,adresa skutečně obsahuje diakritiku "á"- Tiskárny! , jenomže se tu výslovně tvrdí, že pod 64bitovým Linuxem chodit nebude.
Vyplatí se přechod na 64bit verzi? Jaké výhody to přináší?
Díky