Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: spusteni skype na pozadi  (Přečteno 4352 krát)

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
spusteni skype na pozadi
« kdy: 17 Květen 2011, 07:46:53 »
Potreboval bych poradit jak docilit aby se z terminalu spustil skype na pozadi. Pouizvan tuto podminku s overenim zdali skype uz nebezi a nejak do ni nemohu dostat aby se proces spoustel na pozadi.
Kód: [Vybrat]
if pidof skype; then kill -9 `pidof skype`; skype; else skype; fi
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2617
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #1 kdy: 17 Květen 2011, 07:50:04 »
obvykle je to "aplikace &"

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #2 kdy: 17 Květen 2011, 08:13:35 »
obvykle je to "aplikace &"

Jasny. Co, ale delam blbe?
Kód: [Vybrat]
$ if pidof skype; then kill -9 `pidof skype`; skype & ; else skype & ; fi
bash: chyba syntaxe poblíž neočekávaného tokenu „;“
Kód: [Vybrat]
$ if pidof skype; then kill -9 `pidof skype`; skype; else skype; fi &
[1] 6287
jakub@jakub-TravelMate-5740:~$ /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64

(<unknown>:6289): Gtk-WARNING **: Failed to load type module: /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so

/usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64
.
.
.

Stejne se nespusti na pozadi.


"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

petergula

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1016
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #3 kdy: 17 Květen 2011, 08:36:01 »
Kód: [Vybrat]
jakub@jakub-TravelMate-5740:~$ /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64

(<unknown>:6289): Gtk-WARNING **: Failed to load type module: /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so

/usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64
.
.
.

A mas vobec 64bit system?
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #4 kdy: 17 Květen 2011, 08:49:11 »
Kód: [Vybrat]
jakub@jakub-TravelMate-5740:~$ /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64

(<unknown>:6289): Gtk-WARNING **: Failed to load type module: /usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so

/usr/lib/gtk-2.0/2.10.0/menuproxies/libappmenu.so: chybná třída ELF: ELFCLASS64
.
.
.

A mas vobec 64bit system?

Mam, ale jak to s tim souvisi? Skype funguje normalne jen mi jde o to jak v tom skriptu osetrit aby se procesy kompletne spustily na pozadi?
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2617
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #5 kdy: 17 Květen 2011, 08:53:27 »
a co tohle?

if pidof skype; then kill -9 `pidof skype`; `skype &`; else `skype &`; fi

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #6 kdy: 17 Květen 2011, 09:02:44 »
a co tohle?

if pidof skype; then kill -9 `pidof skype`; `skype &`; else `skype &`; fi

Porad nebezi na pozadi.

Jeste proc to resim. Pokud skype zavru krizkem tak nedojde k ukonceni programu a proces dal bezi. Nikde vsak neni zobrazena ikona skype takze nemohu program ovladat. Pokud zkusim skype znovu spustit tak to na me rve, ze uz jedna instance programu bezi.

Tedy by mi pomohlo jak znovu zobrazit okno jiz beziciho skype a pak bych tedy nemusel resit situaci killnutim a znovu spustenim.
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #7 kdy: 17 Květen 2011, 09:28:25 »
K tomu bashi - když použijete "&", tak už za ním nesmíte dávat ";".
příkaz & příkaz

K tomu ostatnímu - při startu ti to hlásí, že chybí modul libappmenu.so, což je součást Unity panelu - globální menu. Pokud máš problém s panelem, nezobrazí se asi ani ikona v appindicatoru.

Co používáš za prostředí, jak ho máš nastavené, máš ještě nějaké problémy související s panelem?

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #8 kdy: 17 Květen 2011, 10:03:40 »
K tomu bashi - když použijete "&", tak už za ním nesmíte dávat ";".
příkaz & příkaz

K tomu ostatnímu - při startu ti to hlásí, že chybí modul libappmenu.so, což je součást Unity panelu - globální menu. Pokud máš problém s panelem, nezobrazí se asi ani ikona v appindicatoru.

Co používáš za prostředí, jak ho máš nastavené, máš ještě nějaké problémy související s panelem?

Tak jsem to osetril tim, ze jsem vystup presmeroval do null a dal tam sleep aby meli procesy cas na ukonceni. Zatim to funguje. Neslo by to vsak resit nejak elegantneji?
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
if pidof skype
then kill -9 `pidof skype`; sleep 2; skype 2> /dev/null &
else skype 2> /dev/null &
fi

Ad Ubuntu pouzivam Gnome clasic. Cele system je vsak nestabilni (pravidelne nekolikrat za den padne X server bez nejake viditelne hlasky). Chci se vratit na predchozi verzi takze unity ap moc neresim.
Kód: [Vybrat]
Description: Ubuntu 11.04
Release: 11.04
Codename: natty

Mam procesor "Intel® Core i5-430M processor" s integrovanou grafickou kartou
« Poslední změna: 17 Květen 2011, 10:11:38 od Uran »
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #9 kdy: 17 Květen 2011, 10:41:03 »
Tím, že přesměruješ chybový výstup do /dev/null nic neošetříš. V panelu si zkontroluj, jestli máš Oznamovací oblast, tam se ikona Skype standardně umisťuje.

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #10 kdy: 17 Květen 2011, 10:51:30 »
Tím, že přesměruješ chybový výstup do /dev/null nic neošetříš. V panelu si zkontroluj, jestli máš Oznamovací oblast, tam se ikona Skype standardně umisťuje.

V panelu oznamovaci oblast mam viz screen. Presmerovani chyboveho vystupu funguje, tedy vse probiha na pozadi a po killnuti skype se otevre nove okno programu. Nechci uz unity a ubuntu 11.04 resit, protoze se vracim zpet na ubuntu 10.10.

Jinak dekuji za ten tip jak pouzivat &.


[attachment deleted by admin]
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #12 kdy: 17 Květen 2011, 13:42:53 »
no musim do toho ještě vstoupit
http://www.abclinuxu.cz/clanky/unixove-nastroje-13-ps-kill-a-signaly#kill-a-signaly
http://www.abclinuxu.cz/clanky/unixove-nastroje-16-getopts-time-nohup#nohup
Kód: [Vybrat]
killall skype; nohup skype &

Elegantni. Jen jsem musel presmerovat chybovy vystup do /dev/null, protoze se to nespustilo na pozadi.
Kód: [Vybrat]
killall skype; nohup skype 2> /dev/null &
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #13 kdy: 17 Květen 2011, 14:03:37 »
přesměrováním výstupu sice odstraníš ty strašidelný chybový hlášky, ale na pozadí to tím nehodíš, k tomu slouží nohup

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #14 kdy: 17 Květen 2011, 14:31:28 »
no musim do toho ještě vstoupit
http://www.abclinuxu.cz/clanky/unixove-nastroje-13-ps-kill-a-signaly#kill-a-signaly
http://www.abclinuxu.cz/clanky/unixove-nastroje-16-getopts-time-nohup#nohup
Kód: [Vybrat]
killall skype; nohup skype &

Elegantni. Jen jsem musel presmerovat chybovy vystup do /dev/null, protoze se to nespustilo na pozadi.
Kód: [Vybrat]
killall skype; nohup skype 2> /dev/null &

A proč vlastně řešíš nějaké hlášky? Proč to nedáš do nějakého spouštěče na kliknutí a nějaké výpisy kdesi tě nemusí zajímat.
Kód: [Vybrat]
bash -c 'ten tvůj skriptík'

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #15 kdy: 18 Květen 2011, 06:29:27 »

A proč vlastně řešíš nějaké hlášky? Proč to nedáš do nějakého spouštěče na kliknutí a nějaké výpisy kdesi tě nemusí zajímat.
Kód: [Vybrat]
bash -c 'ten tvůj skriptík'

Protoze to nekdy spoustim i z terminalu (guake) a pak mi to bez potlaceniúpresmerovani chyboveho vystupu blokuje terminal.
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #16 kdy: 18 Květen 2011, 07:53:54 »

A proč vlastně řešíš nějaké hlášky? Proč to nedáš do nějakého spouštěče na kliknutí a nějaké výpisy kdesi tě nemusí zajímat.
Kód: [Vybrat]
bash -c 'ten tvůj skriptík'

Protoze to nekdy spoustim i z terminalu (guake) a pak mi to bez potlaceniúpresmerovani chyboveho vystupu blokuje terminal.

Pak máš vždycky ještě možnost použít Alt+F2, to jen pro úplnost :)

Uran

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 341
    • Zobrazit profil
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #17 kdy: 18 Květen 2011, 09:02:10 »
Jeste by me na zaver zajimalo co se deje s chybovym vystupem, kdyz program spustim spustecem pomoci "bash -c 'skript'" pripadne Alt+F2. Zaznamenava se nekam do souboru nebo se zahodi? Samozrejme, ze mi jde o situaci v Ubuntu 11.04/Gnome clasic.

Jinak funkcne je to vse vyresene k me maximalni spokojenosti.

Dekuji vsem za rady.
« Poslední změna: 18 Květen 2011, 09:38:12 od Uran »
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3045
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: spusteni skype na pozadi
« Odpověď #18 kdy: 18 Květen 2011, 09:56:58 »
Jeste by me na zaver zajimalo co se deje s chybovym vystupem, kdyz program spustim spustecem pomoci "bash -c 'skript'" pripadne Alt+F2. Zaznamenava se nekam do souboru nebo se zahodi? Samozrejme, ze mi jde o situaci v Ubuntu 11.04/Gnome clasic.

Jinak funkcne jsme to je vyresene k me maximalni spokojenosti.

Dekuji vsem za rady.

Ono se na tom nic nemění, jen ten text nevidíš, protože se terminál nezobrazuje.