Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Nejde zvuk  (Přečteno 2256 krát)

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Nejde zvuk
« kdy: 07 Červenec 2011, 18:10:37 »
Ahoj spustil jsem dnes Ubuntu a je úplně zticha. Na stavové ikoně zvuku je posuvník hlasitosti na max, ztlumený zvuk není a všechno se tváří že zvuk je OK, i audio přehrávač přehrává skladby, jenom není nic slyšet. Zkusil jsem i vytáhnout repráky ze zdířky a přesměrovat výstup na interní repro ale ty taky nehrají, kromě toho pod Win zvuk jde v poho takže v hardwaru problém nebude. Nejdou ani systémové zvuky. Kde by mohl být problém/jak zjistit o co se jedná a jak to spravit?
« Poslední změna: 07 Červenec 2011, 18:15:58 od Anakunda »

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #1 kdy: 07 Červenec 2011, 18:22:50 »
V první řadě zkus restart, to se mi někdy povedlo také. Pokud to nepomůže, musíš mít sladěné karty jak v přehrávači, tak systémovém nastavení. Doporučuji nastavit pulse, pavucontrol, samozřejmě pulseaudio a vyladit v pavucontrol. Jet to musí.

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #2 kdy: 07 Červenec 2011, 18:35:01 »
Restart jsem provedl, je to pořád bez zvuku. Ale teď se dívám do předvoleb zvuku, na záložce Výstup je pouze možnost "Prázdný výstup" a ta je zaškrtnutá, stejně tak na záložce Hardware je prázdný seznam. Tak jestli nebude chyba v tom. Každopádně naposledy když jsem s Ubuntu dělal všechno hrálo. Vypadá to jako by odešel ovladač zvukovky, ale jak ho mám nainstalovat zpátky? Karta je Realtek HD Audio (http://www.realtek.com/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false)

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #3 kdy: 07 Červenec 2011, 20:07:52 »
Nainstaluj si pulse, jak jsem Ti radil.

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #4 kdy: 07 Červenec 2011, 20:41:45 »
Pulse už mám ale PulseAudio Device Chooser se nespustí vůbec, v předvolbách PulseAudio nevidím nic co bych nastavil.




V bashi:

Anakunda@ASUS-UBUNTU:~$ aplay -l
aplay: device_list:240: žádné zvukové karty nenalezeny...
« Poslední změna: 07 Červenec 2011, 21:46:15 od Anakunda »

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #5 kdy: 07 Červenec 2011, 22:15:27 »
man sound card

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #6 kdy: 07 Červenec 2011, 22:57:12 »
lspci -v najde tohle:


Kód: [Vybrat]
00:08.0 Audio device: nVidia Corporation MCP79 High Definition Audio (rev b1)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 16f3
        Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 11
        Memory at fae78000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel modules: snd-hda-intel

což je moje zvuková karta. Takže Ubuntu ji vidí. Teď je otázka proč se odinstaloval ovladač.

Výpis find /lib/modules/`uname -r` | grep snd :

Kód: [Vybrat]
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-timer.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-page-alloc.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-hwdep.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/seq/snd-seq.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/seq/snd-seq-device.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/seq/oss/snd-seq-oss.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/seq/snd-seq-midi-event.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/oss/snd-pcm-oss.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/oss/snd-mixer-oss.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-idt.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-cirrus.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-hdmi.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-cmedia.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-atihdmi.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-via.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-ca0110.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-nvhdmi.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-realtek.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-conexant.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-intelhdmi.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-si3054.ko
/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-analog.ko

Takže můj ovladač tam je (snd-hda-codec-realtek)

Když napíšu

$ sudo modprobe snd-hda-codec-realtek

dostanu spoustu chybových hlášek
Kód: [Vybrat]
FATAL: Error inserting snd (/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error running install command for snd
WARNING: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_hwdep (/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/acore/snd-hwdep.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_hda_codec (/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_hda_codec_realtek (/lib/modules/2.6.38-8-generic/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec-realtek.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #7 kdy: 08 Červenec 2011, 09:01:40 »
Co Ti říká dmesg ?

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #8 kdy: 09 Červenec 2011, 00:36:05 »
Co Ti říká dmesg ?

to je nějaký log? Nic o audiu tam není. Ještě budu pátrat ale vypadá to na poškození filesystému, takže reinstal.

Anakunda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: Nejde zvuk
« Odpověď #9 kdy: 20 Červenec 2011, 16:39:14 »
Vracím se po krátké pauze k tomuto problému, zjistil jsem že jsem si to zavinil sám tím že jsem omylem nainstaloval Realtek HDA ovladač z realtek.com, což udělalo nějaké zásahy do audio systému a nejde to zatím nijak vrátit. Moje audio je Realtek ale z nějakého důvodu se pod linuxem ukazuje jako nVidia a proto mu asi ovladač od realteku nesedl...tohle je instalační skript od realteku:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh

######## VERSION 1.0 ########

kaversion=`uname -r`
kversion=`echo $kaversion | cut -d . -f 1`
kpatchlevel=`echo $kaversion | cut -d . -f 2`
ksublevel=`echo $kaversion | cut -d . -f 3`
kextraversion=`echo $kaversion | cut -d . -f 4`

. ./version

echo ".....Decompress Driver source v1.0.24-$ver"
tar jxvpf alsa-driver-1.0.24-$ver.tar.bz2 > /dev/null 2>&1
sync

echo "Compile Driver........"
cd alsa-driver-1.0.24
./configure --with-cards=hda-intel
make
make install
if test $kpatchlevel=4; then
   ./snddevices
fi
cd ..

## del audio stat file
if [ -f /etc/asound.state ]; then
   rm -rf /etc/asound.state > /dev/null 2>&1
fi

## sample wave
if [ -d /usr/share/sounds/alsa ]; then
     bzip2 -d test.wav.bz2
     cp -f test.wav /usr/share/sounds/alsa
     bzip2 test.wav
else
     mkdir /usr/share/sounds/alsa
     bzip2 -d test.wav.bz2
     cp -f test.wav /usr/share/sounds/alsa
     bzip2 test.wav
fi

echo "Remove Folder....."
rm -rf alsa-driver-1.0.24 > /dev/null
if test $kpatchlevel=4; then
   alsaconf
fi

Reinstaloval jsem všechny ALSA balíky i přes aptitude ale výsledek je tentýž: alsamixer nejde spustit.
Neexistuje nějaká důkladnější hw recovery přímo v safe-módu?