Nainstaloval jsem si Gnome 3 + Gnome-Shell do Ubuntu, Unity jsem odstranil.
Po prvních peripetiích s nesvobodnými ovladači, kdy jsem měl Gnome-Shell rozhozenej (okna problikávaly, horní panel byl duhový a ikony na něm rozpixelované ap.) - měl jsem verzi AMD Catalyst 11.5 > zkoušel jsem nainstalovat verzi 11.6, ale systém nechtěl z mě neznámého důvodu odstranit 11.5
- tak že i po nainstalování 11.6 mi Catalyst Control Centre hlásil verzi 11.5, po zakázání nesvobodného ovladače, opětovného nainstalování verze 11.6, restartu a povolení nesvobodných ovladačů si systém stáhnul verzi 11.5 a 11.6 odstranil
. Tak jsem úplně odstranil nesvobodnéí ovladače a ejhle, Gnome-Shell krásně jede se svobodnými!!!
A teď k těm drobnostem, které mě docela iritují:
1. přihlašovací obrazovka > Okno pro uživatele, než se na něj klikne, je děsně růžovoučké, ba přímo gayovské - lze to někde změnit???
2. I při vybrání kurzoru - konkrétně se mi líbí DMZ Black se pletou dohromady dvě témata kurzoru - nastavený DMZ Black a defaultní Adwaita, který je jaksi obrovský. Např. na volné ploše je kurzor Adwaita, spustím Firefox a uvnitř okna Firefoxu je kurzor DMZ Black, jen co vyjedu kurzorem mimo okno, ihned se změní na Adwaita. Nebo otevřu domovskou složku, kurzor je Adwaita, ale při otevírání jakékoliv složky se motá kolečko DMZ Black a po otevření složky je tady zase Adwaita.
3. Pořád se objevuje a mizí ikonka sítě/baterie v horním panelu. Tj. pár sekund je tam ikonka, pak zmizí, ostatní se posunou doprava a za chvíli se zase objeví a ostatní ikonky se zase šoupnou doleva. Působí to neesteticky a dá se říct, že to i ruší!
4. Ikona spuštěné aplikace v horním panelu u tlačítka Činnosti > je prostě obrovská, resp. je jí tam jen část. Opět to působí neesteticky.
Zatím tedy Gnome 3 zkouším, doufám, že se tyhle blbůstky časem vyspraví. Určitě bych uvítal i nějaké informační aplety do horního panelu > počasí, teploty procesoru, info o systému ap. - našel jsem sice stránky, kde jsou nějaké aplety, zkoušel jsem je dát do /.local/gnome-shell/extensions, ale buď některé vůbec nefungovaly, nebo mi prostě padal shell > po odstranění se vše vrátilo do normálu.