Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru  (Přečteno 6337 krát)

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Zdravím

Mám Thinkpad T42 + dokovací stanici , Ubuntu Jaunty (Mint 7). DOkovací stanice má DVI + D-sub , takže jsem si připojil 2 monitory - jeden přez DVI a druhý přez VGA. Grafika ATI Radeon 9600 - ovladač radeon.
V Gnome jsem si pomocí apletu nastavil aby byly oba display vedle sebe a behá to pěkně , na levém mám klasicky plochu na pravém plochu bez panelů.

Moje velké přání by ale bylo abych mohl mít na monitoru 1 jednu virtuální plochu a druhém druhou. Vysvětlím důvod : na levém monitoru pracuji a na pravý si hodím okna kecálků/Skypu nebo monitoring ... jenže se mi v panelu na mé "pracovní" ploše pořád oběvují záložky otevřených oken - což zvyšuje zmatek.

Našel jsem tento odkaz : http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8620092 ale nikdo na to nereagoval , studoval jsem jestli to nelze nějak nastavit s randr ale moc moudrý jsem z toho nebyl.

Předně nevím vůbec jestli je toto možné - pokud mám jen jednu grafiku. Teoreticky by bylo možné dát druhou grafiku do PCI slotu v dokovací stanici , ale to se mi moc nezdá.

Budu rád kdyby měl někdo nějaký nápad. Díky K
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

martin.h

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 181
    • Fotografie v Linuxu
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2010, 08:42:54 »
Nejde jednoduše nastavit něco jako "aplikace poběží pouze na této ploše"ž klikneš pravým tlačítkem myši na lištu aplikace, je tam např. "jen na této ploše"
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #2 kdy: 25 Února 2010, 15:35:54 »
Mozna ano ale moje prani bylo abych si mohl nastavit ze plocha 1 je na monitoru c. 2 a plocha 3 na monitoru c. 1. Takhle mam jen jednu velkou plochu prez dva monitory a panely jen na jedne strane.

ALe uz jsem to vicemene vzdal - rozhodne jsem nikde nenasel ze by to melo byt nejak implementovane a k tomu jdem ted vubec rad ze jsem v Karmicu vubec rozchodil ovladac radeon aby se dal pouzivat
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Malajda

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 96
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #3 kdy: 25 Února 2010, 15:59:52 »
S takovým problémem jsem také zápasil a už jsem si zvykl na jednu velkou plochu, možná je to asi lepší, nápad je to ovšem dobrý, ale bohužel ti nepomohu,také jsem to nikde nenašel.
NTB ASUS M50VC - Ubuntu 9.10 REMIX
Linux user number 506470

adysson

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 5
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #4 kdy: 06 Července 2010, 19:42:24 »
a nebylo by dobré dát třeba tip autorům gnome? protože by to pomohlo v práci dost lidem, si myslím.

Avogadrus

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 77
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2010, 21:52:54 »
Kód: [Vybrat]
amdcccle si zkoušel? V pohodě sem tam nastavil, oddělené plochy(na každém monitoru máš tolik ploch jako na prvém). Má to trochu potíže s tím že když pak odpojíš druhý monitor máš všechny panely na jednom, čili to řeším tak že mám na externím jen čistou plochu. Pro požadovaný efekt musíš mít vyplou funkci "Xinerama" 
U12.04; jádro neznámé; XFCE 4.10

karlitos

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #6 kdy: 13 Října 2010, 09:34:01 »
amdcccle = = catalyst control center linux edition no a ja mam grafiku od Nvidie. Mel jsem - a nejen ja dost otresne zkusenosti s ovladaci od ATI a celkem me prakvapuje ze tohle umi. Budu se na to muset podivat protoze to je opravdu zajimava funkce ktera mi docela chybi.
Jenom by me zajimalo jestli se jdna opravdu o "oddelene plochy" a ne jen zrcadleni.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

matata

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 122
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #7 kdy: 13 Října 2010, 13:58:52 »
řeším to tak, že mám rozšířenou plochu na dva monitory na hlavnim ke pracuji, mam listy a ikony lochy na druhem je prazdna plocha kam take hazim kecalky apod.

Aby mi neprekazeli v liste resit to aplikaci alltray, ktera aplikace hodi do tray listy a na liste me neobteszuji...

Jde to nastavit i rovnou tak, aby se aplikace primo poustela v tray liste... staci vytvorit spoustec např.: alltray "skype"

pet75

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 43
Re: 2 monitory - různá virutální plocha na každém monitoru
« Odpověď #8 kdy: 19 Srpna 2011, 19:14:25 »
Ahoj, mám stejný problém.
Mám grafiku ATI Radeon HD 4200 a používám nastavení "plocha s více zobr. zařízeními", ale tam mám problém s rozmístěním oken. Více by mi vyhovovalo nastavení "plocha s jedním zobr. zařízením (více pracovních ploch)", ale nevím, jak přesouvat okna z jednoho monitoru na druhý. (myš jde normálně) Kdyby někdo věděl o nějakém fíglu, kl. zkratce apod., tak ať to sem písne.
Vím, že jde aplikace spustit z druhého, ale na něj špatně vidím (nejsem blázen   ???  , mám ho jako TV pro děti na skřínce). 

Díky

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.