Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: uložení nastavení klávesnice [VYŘEŠENO]  (Přečteno 2060 krát)

3.14.TR

uložení nastavení klávesnice [VYŘEŠENO]
« kdy: 12 Srpna 2011, 10:17:37 »
zdravim,
v novém ubuntu se mi nechce uložit nastavení klávesnice, konkrétně pokud zakážu qwerty klávesnici a místo ní nastavím jako jedinou povolenou qwertz (česko), po restartu je znovu nastavená qwerty.
co s tím?
dík
« Poslední změna: 13 Srpna 2011, 10:04:57 od 3.14.TR »
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

On

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1136
    • Operační systémy
Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2011, 12:20:10 »
Co znamená "zakážu"?
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

3.14.TR

Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #2 kdy: 12 Srpna 2011, 12:28:09 »
Co znamená "zakážu"?
Klávesnice->rozložení-> kliknu na "česko qwerty" apotom na "odstranit"
v seznamu zůstane jenom Česko. Potom kliknu na "Uplatnit v rámci celého sysému"

funguje, ale při dalšim startu zase ne... pokud s ejneom odhlásím a přihlásím tak tu drží
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

On

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1136
    • Operační systémy
Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #3 kdy: 12 Srpna 2011, 12:44:28 »
Co znamená "zakážu"?
Klávesnice->rozložení-> kliknu na "česko qwerty" apotom na "odstranit"
v seznamu zůstane jenom Česko. Potom kliknu na "Uplatnit v rámci celého sysému"

funguje, ale při dalšim startu zase ne... pokud s ejneom odhlásím a přihlásím tak tu drží

Jasný, pokud je zakázat = odstranit, pak je mi to jasné ..hm, mně to ale fungovalo..vím, že mi to taky po restartu nepamatovalo nastavení...ale to jen v případě, kdy jsem jednu klávesnici přesunul "výš", čili zařadil ji na první místo ..pokud jsem ji ale smazal, tak tam zůstala ta, kterou jsem chtěl i po restartu
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

3.14.TR

Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #4 kdy: 12 Srpna 2011, 13:06:21 »
Citace
Jasný, pokud je zakázat = odstranit, pak je mi to jasné ..
sry, přepsal jsem se
Citace
hm, mně to ale fungovalo..vím, že mi to taky po restartu nepamatovalo nastavení...ale to jen v případě, kdy jsem jednu klávesnici přesunul "výš", čili zařadil ji na první místo ..pokud jsem ji ale smazal, tak tam zůstala ta, kterou jsem chtěl i po restartu
klasickou qwertz mám nahoře a teprve pod ní je qwerty, předpokládám, že čim výš, tim vyšší prioritu má. A stejně nic
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

On

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1136
    • Operační systémy
Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #5 kdy: 12 Srpna 2011, 13:27:47 »
Citace
Jasný, pokud je zakázat = odstranit, pak je mi to jasné ..
sry, přepsal jsem se
Citace
hm, mně to ale fungovalo..vím, že mi to taky po restartu nepamatovalo nastavení...ale to jen v případě, kdy jsem jednu klávesnici přesunul "výš", čili zařadil ji na první místo ..pokud jsem ji ale smazal, tak tam zůstala ta, kterou jsem chtěl i po restartu
klasickou qwertz mám nahoře a teprve pod ní je qwerty, předpokládám, že čim výš, tim vyšší prioritu má. A stejně nic

jj, ale jak říkám, ani mně ta priorita nepomohla ...možná děláme něco špatně :) Já každopádně neměl čas studovat proč ta priorita nefunguje, tak jsem to odmazal a šlo to...takže víc bohužel asi neporadím :(

EDIT:

Osobně bych zkusil zalaborovat ...pokud chceš vyzkoušet, směle do toho :)
Kód: [Vybrat]
gconftool --recursive-unset /desktop/gnome/peripherals/keyboard
mám za to, že to smaže nastavení klávesnice ..pak si přidej tu, kterou chceš a restartni PC...nemám odzkoušeno, pač se mi nedaří nasimulovat tento stav, ale nebál bych se toho :)

případně jsem našel něco k tomuto tématu i tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=43232.0
« Poslední změna: 12 Srpna 2011, 14:16:08 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Rover623

Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #6 kdy: 12 Srpna 2011, 14:39:06 »
Když se odhlásíš, máš dole nastavenou tu správnou klávesnici?

3.14.TR

Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #7 kdy: 12 Srpna 2011, 18:40:22 »
Citace
Osobně bych zkusil zalaborovat ...pokud chceš vyzkoušet, směle do toho Úsměv
Kód:

gconftool --recursive-unset /desktop/gnome/peripherals/keyboard


mám za to, že to smaže nastavení klávesnice ..pak si přidej tu, kterou chceš a restartni PC...nemám odzkoušeno, pač se mi nedaří nasimulovat tento stav, ale nebál bych se toho Úsměv
smazalo to nastavení, přidal jsem pouze českou qwertz a po restartu tam byly zase obě, s tím že nesprávná byla aktivní... zkoušel jsem měnit pořadí a pokaždé restartovat, ale vždy zůstala aktivní nesprávná

Citace
Když se odhlásíš, máš dole nastavenou tu správnou klávesnici?
nemám, ale po zpětném přihlášení je v pořádku (totéž numlock)
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

Stue

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 188
Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #8 kdy: 12 Srpna 2011, 19:32:40 »
Je to tu už řešeno, běž a uprav
/var/cache/gdm/$USER/dmrc
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

3.14.TR

Re: uložení nastavení klávesnice
« Odpověď #9 kdy: 13 Srpna 2011, 10:03:40 »
Je to tu už řešeno, běž a uprav
/var/cache/gdm/$USER/dmrc

vida, stačilo upravit
Kód: [Vybrat]
Layout=cs=CZnyní je aktivní qwertz klávesnice hned od začátku, což je super, ale qwerty nezmizela, a to ani po editaci toho souboru... ale to už není podstatné.. díky moc
CPU Intel Core i5 2500 (4 jádra po 3.3GHz); RAM Kingston HyperX (2x2GB, DDR3); VGA nV GIGABYTE GTS450

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6533
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: uložení nastavení klávesnice [VYŘEŠENO]
« Odpověď #10 kdy: 13 Srpna 2011, 12:20:52 »
Myslim ze toto si spravil to iste co pisal Rover623 len namiesto grafickej cesty si isiel cestou upravy konf. suboru. Ked uz mas nastavenu predvolenu ta druha by mala ist odinstalovat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

On

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1136
    • Operační systémy
Re: uložení nastavení klávesnice [VYŘEŠENO]
« Odpověď #11 kdy: 13 Srpna 2011, 14:33:50 »
Taky se mi to bude hodit ..díky K+
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.