Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub error 21 [vyřešeno]  (Přečteno 4911 krát)

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« kdy: 03 Ledna 2007, 20:49:03 »
Dobry den
Nainstaloval jsem si Ubuntu 6.06 na druhy fyzicky disk. Na prvnim disku mam W XP. Vse fungovalo az do chvile, nez jsem disk s linuxem odpojil a zapojil misto nej disk s daty. Grub pote nahlasil nejaky error (uz nevim jaky) a nenabootoval ani do windows. Pote jsem pripojil zpet puvodni disk s linuxem (vse do puvodniho stavu), ale opet grub nenabehl, zahlasil chybu 21. Pomoci fixmbr jsem se dokazal dostat do windows, ale nejsem schopen nainstalovat zpet grub. Dle postupu z http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4999 mi po restartu nahlasi grub chybu 21.
Po zadani  sudo grub-install /dev/hda se vypise
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
Could not find device for /boot: Not found or not a block device.
 Muze mi nekdo poradit co s tim?

Vypis fdisk -l

Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 155061 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1       20310    10236208+   7  HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/hda2           20321      155056    67906755    f  W95 Ext'd (LBA)
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/hda5           20321      155056    67906723+   7  HPFS/NTFS

Disk /dev/hdd: 40.0 GB, 40020664320 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdd1               1         261     2096451    b  W95 FAT32
/dev/hdd2            1480        4865    27198045    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdd3   *         262        1479     9783585   83  Linux
/dev/hdd5            1537        2428     7164958+   b  W95 FAT32
/dev/hdd6            2429        4865    19575171    7  HPFS/NTFS
/dev/hdd7            1480        1536      457789+  82  Linux swap / Solaris

Dokazu se dostat na hdd3, data tam stale jsou...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 03 Ledna 2007, 21:05:14 »
No zásadní chyba byla odpojení disku s linuxem → ta chyba, kterou vám grub vypsal nejspíš byla agónie grubu, ve které se sháněl po svém menu.lst (které ovšem bylo na odpojeném disku).

K error 21 odborná literatura píše:
Citace
Error 21 means :
"
21 : Selected disk does not exist
    This error is returned if the device part of a device- or full file name
refers to a disk or BIOS device that is not present or not recognized by the
BIOS in the system.
Jedinou možností je (podle mě) reinstal grubu, zkuste to podle tohotonávodu na wiki (je lepší než ten tady na fóru).

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 03 Ledna 2007, 21:43:05 »
Ze to byla chyba jsem uz zjistil...
Postup dle Vaseho odkazu jsem zkousel. Prvni postup vede opet na chybu 21 pri bootovani.
Druhy vypada takto (vypis z koznoly):

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/disk
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/
Display all 764 possibilities? (y or n)
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/hdd
hdd   hdd1  hdd2  hdd3  hdd5  hdd6  hdd7
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/hdd3 /mnt/disk
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/disk
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda1
/dev/hda1: Not found or not a block device.

Muzete poradit co s tim dale, popr. jake jsou dalsi moznosti instalace grubu? Jako zacatecnik z toho moc moudry nejsem...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 03 Ledna 2007, 21:48:14 »
Nejsem si jist, ale mělo by tam být toto:
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda          #ne HDA1

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 03 Ledna 2007, 21:56:41 »
Stejny vysledek:
Kód: [Vybrat]
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda
/dev/hda: Not found or not a block device.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 03 Ledna 2007, 22:18:21 »
Každý HDD má svůj bootovací příznak. Zkuste ho se zbavit třeba v konsoli "sudo cfdisk". Zkontolujte, jestli se nepřehodilo značení disků(hda, hdd).

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 03 Ledna 2007, 22:27:06 »
Mohl byste to trochu rozvest? Vami uvedeny prikaz mi vypise:
Kód: [Vybrat]
root@ubuntu:/# sudo cfdisk
sudo: unable to lookup ubuntu via gethostbyname()
S kterym stavem (a jak) mam to prehozeni disku zkontrolovat?

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 04 Ledna 2007, 04:39:18 »
dotaz: proč píšete sudo když jste pod rootem?
JID: scippio@linjab.net
"Linux mě někdy svojí jednoduchostí děsí ..."
# pacman -Rnsc ubuntu # pacman -S ArchLinux

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 04 Ledna 2007, 08:54:04 »
Pokud mate v planu ruzne pripojovat a zase odpojovat disky, je dobre vedet, jak to bootovani vlastne funguje. Grub sestava ze dvou casti: ze samotneho zavadece, ktery je nejcasteji nainstalovan v Master Boot Recordu (nultem sektoru) prvniho disku, a z programove casti, ktera muze lezet (a ve vasem pripade take lezi) klidne uplne na jinem disku. Pokud kteroukoliv z techto dvou casti systemu seberete (odpojenim prislusneho disku), pocitac nenastartuje. Moznych reseni je nekolik

1/ Na disku s Windows nechat MBR a NTLDR Windows, Grub mit nainstalovany v MBR disku s Linuxem. V BIOSu pocitace si pak muzete nastavovat, ze ktereho disku se ma bootovat.
2/ Grub nainstalovat do MBR disku s Windows, programovou cast a konfiguraci mit ulozenou na disku s Linuxem. Ani jeden z disku pak nesmite odpojovat.
3/ Grub nainstalovat do MBR disku s Windows, na tomtez disku udelat maly oddil (staci 64MB) s jadrem a Grubem, ktery se bude v Linuxu mountovat jako /boot. Pak muzete disk s Linuxem klidne odpojit.
4/ Uplne preorganizovat rozdeleni vasich disku. Na prvni disk nainstalovat Windows i Linux, do MBR tohoto disku nainstalovat Grub. Druhy disk nechat jen na data, nejlepe s oddilem FAT32 pro moznost zapisu z obou systemu. Tento datovy disk pak budete moci bez problemu odpojovat.

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 04 Ledna 2007, 16:05:21 »
Citace: lukas.svoboda
Pokud mate v planu ruzne pripojovat a zase odpojovat disky, je dobre vedet, jak to bootovani vlastne funguje. Grub sestava ze dvou casti: ze samotneho zavadece, ktery je nejcasteji nainstalovan v Master Boot Recordu (nultem sektoru) prvniho disku, a z programove casti, ktera muze lezet (a ve vasem pripade take lezi) klidne uplne na jinem disku. Pokud kteroukoliv z techto dvou casti systemu seberete (odpojenim prislusneho disku), pocitac nenastartuje. Moznych reseni je nekolik

1/ Na disku s Windows nechat MBR a NTLDR Windows, Grub mit nainstalovany v MBR disku s Linuxem. V BIOSu pocitace si pak muzete nastavovat, ze ktereho disku se ma bootovat.
2/ Grub nainstalovat do MBR disku s Windows, programovou cast a konfiguraci mit ulozenou na disku s Linuxem. Ani jeden z disku pak nesmite odpojovat.
3/ Grub nainstalovat do MBR disku s Windows, na tomtez disku udelat maly oddil (staci 64MB) s jadrem a Grubem, ktery se bude v Linuxu mountovat jako /boot. Pak muzete disk s Linuxem klidne odpojit.
4/ Uplne preorganizovat rozdeleni vasich disku. Na prvni disk nainstalovat Windows i Linux, do MBR tohoto disku nainstalovat Grub. Druhy disk nechat jen na data, nejlepe s oddilem FAT32 pro moznost zapisu z obou systemu. Tento datovy disk pak budete moci bez problemu odpojovat.
To všechno jsou moudrá slova, která mají něco do sebe, ale:
ad 1: Chodit pokaždé do BIOSu není moc elegantní řešení, na PC nedělám sám.
ad 2: To jsem měl a rád bych to zpátky, ale nevím jak...
ad 3: Jestli tomu dobře rozumím, musel bych rozdělit disk, na kterém mám data, tj, potencionálně hrozí ztráta dat a to nechci riskovat
ad 4: To samé jako 3.
Takže pokud si to shrnu- pokud chci v tuto chvíli pracovat s linuxem, musím si ho znova nainstalovat, nejlépe na čistý systém??? Může mi někdo poradit, jak z CD distribuce nainstaluji grub? (s dříve popsanými problémy)

LS

• Závislák
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 04 Ledna 2007, 16:51:00 »
Nemusite znovu instalovat Ubuntu. Staci, kdyz do MBR disku s Windows znovu nainstalujete Grub. Rucni instalace je popsana napriklad ve FAQ.

Nicmene doporucuji zvazit moznost 4/, takove rozdeleni je podle me nejvhodnejsi. Na prvnim disku vam fdisk stejne pise chyby v nastaveni oddilu (Partition 1 does not end on cylinder boundary.) Doporucuji zazalohovat dulezita data, zmenit rozdeleni disku takto:
/dev/hda1 - 20GB pro Windows (NTFS)
/dev/hda2 - 40GB pro data (FAT32)
/dev/hda3 - 1GB pro swap
/dev/hda4 - 20GB pro Linux (ext3)

Ciste nainstalujte Windows i Linux na prvni disk, druhy disk nechte ciste jako datovy, uz je jedno jak ho rozdelite. Budete mit klid jednou provzdy ;)

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 05 Ledna 2007, 18:26:12 »
Kdybyste ráčil obtěžovat svůj zrak posunout na začátek této diskuze, zjistil byste, že ruční instalaci popsanou ve FAQ jsem zkoušel, ale pokaždé jsem na něčem skončil. Celý důvod, proč tady otravuju, je ten, jestli by mi někdo mohl vysvětlit, kde dělám chybu, popř. jak na to.
Vzhledem k tomu, že mi Windows chodí k mé spokojenosti, nehodlám je kvůli linuxu a novému dělení disků přeinstalovávat.

LS

• Závislák
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 05 Ledna 2007, 22:33:09 »
Citace: bob
Kdybyste ráčil obtěžovat svůj zrak posunout na začátek této diskuze, zjistil byste, že ruční instalaci popsanou ve FAQ jsem zkoušel, ale pokaždé jsem na něčem skončil...
Tenhle styl jednani si laskave strcte nekam.

Psal jste, ze jste postupoval podle http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4999, hned potom pisete ze jste pouzil jiny postup s prikazem sudo grub-install. Smichal jste toho nejak moc najednou. Kam presne jste tedy nainstaloval (nebo chtel nainstalovat) GRUB? Do prvniho sektoru disku nebo do prvniho sektoru oddilu? To je zasadni rozdil, viz. moje poznamky v odkazovanem vlaknu.

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 07 Ledna 2007, 13:02:10 »
K obnove Grubu jsem se snažil použít dva postupy. Při prvním postupu z http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4999 mi grub po restartu ohlásí chybu 21 a skončí.
Protože to nefungovalo, podle rady vojtecha.t jsem použil návod z jeho odkazu (http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_manažeru_Grub_po_reinstalaci_Windows), a to kapitolu Druhý postup pro Ubuntu Desktop CD. Při tomto postupu to dopadlo, jak jsem popsal v příspěvku z 2007-01-03 21:43:05.
Zavaděč Grubu chci mít na disku s Windows, zbytek na druhém disku, kde se nachází Linux. Jak to mám provést?

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 08 Ledna 2007, 18:13:36 »
Vyjadřuju se nesrozumitelně, nebo mi nikdo nedokáže poradit, co dělám špatně, popř. měl bych udělat?

LS

• Závislák
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 09 Ledna 2007, 01:12:36 »
Mam nescetnekrat overeny postup uvedeny ve FAQ #13. Pokud to u vas takto nefunguje, neumim lepe poradit (snad jedine misto GRUB zkusit LILO).

bob

• Návštěvník
Grub error 21 [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 09 Ledna 2007, 22:50:33 »
Tak už to funguje. Problém byl v tom, že v BIOSu se disk hlásil jako secondary master (i když byl nastavený jako slave) a linux se k němu snažil přistoupit jako k /dev/hdd.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.