Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace na externí HDD  (Přečteno 6959 krát)

monikamo

• Návštěvník
Instalace na externí HDD
« kdy: 22 Září 2011, 12:20:04 »
nainstalovala jsem si Ubuntu jako druhý systém vedle XP z cd na čistý externí HDD připojený přes usb,,při vybrání systému se mi spustí chyba s erorem...pochopila jsem že hledá systém na HDD v pc,, zkoušela jsem nastavit boot přes f8 na všechno možný , ale stále to hází eror.nikde nevím externí HDD .kde jsem udělala chybu?

mosqa

• Stálý člen
  • **
Re: Instalace na externí HDD
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2011, 12:31:07 »
aky error to vyhodi? asi by bolo dobre to rovno odfotit
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

monikamo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Září 2011, 12:58:38 »

je mi jasný že asi chce spoštěcí soubor,, ale jak zadat cestu aby se mi linux spoštěl sám po výběru z nabídek systémů??
« Poslední změna: 22 Září 2011, 19:08:08 od monikamo »

monikamo

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Září 2011, 19:32:46 »
ještě dodám že tohle mi naskočí po hrabání HDD a po hlášce eroru( to bylo na obrazovce jen chvilku a nestihla jsem to vyfotit,, až pak naskočí tahle obrazovka

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 22 Září 2011, 20:16:54 »
v tomto kroku http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4.3_-_ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku treba vybrat 'device for bootloader installation' ten externy disk [asi bude /dev/sdb], to si asi nespravila takze by si bez pripojeneho externeho hdd nenabootovala vobec ani xp a asi koli tomu to robi aj toto..idealne asi bude obnovit zavadzac pre xp http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu#Windows_2000.2BAC8-XP a potom nainstalovat ubuntu znovu
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Re:Instalace na externí HDD
« Odpověď #5 kdy: 11 Října 2011, 14:30:37 »
A Windows po odpojení USB HDD to nabootuje normálně?

K1976

• Host
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2011, 09:22:55 »
Doporučuju podívat se na tento návod: http://www.andus.php5.cz/?page=blog&mn_post=8 
V Ubuntu 11.10 je teď výběr kam instalovat GRUB v tabulce rozdělení disku dole.
Pokud nepomůže ani to, může taky být problém v kombinaci PC - ext.HDD.
Mám takto nainstalovaný Linux Mint (vychází z Ubuntu) na 2 externích HDD.
Na 5 PC se to chová jinak podle disku a podle PC.
Z jednoho ext.HDD jede systém bez problému na všech PC.
Z druhého  ext.HDD na dvou PC(hodně starý mašiny) najede jen Grub a pak se nenačte systém.
Pročetl jsem plno návodů a rad a stejně nic nepomohlo, takže je potřeba počítat i s touto variantou  ;)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2011, 11:20:30 »
Nainstalovat Linux na externí USB je dobrý nápad. Udělal jsem to na jednom notebooku také. Sice jsem to dělal několikrát, ale nakonec se to přece jen podařilo tak jak jsem si to představoval. Normálně se natahují Windows XP z interního notebookového HDD. Jakmile připojím externí USB HDD bootuje se Ubuntu.

O tom a o různých trablích začátečníka v Linuxu si můžete přečíst zde:

http://pctip.wbs.cz/

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Října 2011, 12:05:06 »
Mám již několik let naistalováno na externím disku Ubuntu a ten je připojen k USB.
Stačí tedy provést instalaci z Live CD na externí disk ostatní se samo vytvoří tedy výběr s možností zvolit již nainstalovaný operační systém (XP). Jediné co musí uživatel udělat je na nastavení SETUPu tak, aby se mohlo bootovat. V mém SETUPu to bylo tak, že jsem nastavil USB Flash Disk Type = HDD nebo-li musí být nastaveno na bootování (podle typu SETUPu) a o tom to je. Pokud bude fyzicky odpojen externí disk tak XP nepůjde,  protože je tabulka MBR přepsána - nebo-li řídím počítač z externího disku, pochopitelně obnovit to jde instalačním CD s XP. Případně si mohu vytvořit jiný operační systém a spouštět ho přímo z klíčenky.
Upgrade  Ubuntu provádím ze sítě  a nejsou s tím problémy., funguje to jako HDD, což externí disk vlastně je pokud je tak v SETUPu nastaven.
« Poslední změna: 20 Října 2011, 17:41:16 od rimidalv »

K1976

• Host
« Odpověď #9 kdy: 21 Října 2011, 10:49:38 »
Mám již několik let naistalováno na externím disku Ubuntu a ten je připojen k USB.
Stačí tedy provést instalaci z Live CD na externí disk ostatní se samo vytvoří tedy výběr s možností zvolit již nainstalovaný operační systém (XP). Jediné co musí uživatel udělat je na nastavení SETUPu tak, aby se mohlo bootovat. V mém SETUPu to bylo tak, že jsem nastavil USB Flash Disk Type = HDD nebo-li musí být nastaveno na bootování (podle typu SETUPu) a o tom to je. Pokud bude fyzicky odpojen externí disk tak XP nepůjde,  protože je tabulka MBR přepsána - nebo-li řídím počítač z externího disku, pochopitelně obnovit to jde instalačním CD s XP. Případně si mohu vytvořit jiný operační systém a spouštět ho přímo z klíčenky.
Upgrade  Ubuntu provádím ze sítě  a nejsou s tím problémy., funguje to jako HDD, což externí disk vlastně je pokud je tak v SETUPu nastaven.
Ono je podle mě lepší ten GRUB nainstalovat na ten ext.HDD a pak odpadá řešení s přepsaným MBR atd.
Prostě pokud není ext.HDD připojen na PC, žádný Grub to ani nenačítá, HDD v PC načte přímo MBR a Windows bez nutnosti něco řešit. :)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #10 kdy: 21 Října 2011, 11:12:11 »
Ono je podle mě lepší ten GRUB nainstalovat na ten ext.HDD a pak odpadá řešení s přepsaným MBR atd.
Prostě pokud není ext.HDD připojen na PC, žádný Grub to ani nenačítá, HDD v PC načte přímo MBR a Windows bez nutnosti něco řešit. :)

Souhlas. Nosil jsem takto rok na klíčence OS s grubem a pouštěl ho (kromě mikrovlnky) na všem.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=27118.0
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Října 2011, 12:11:02 »

Na externí disku pochpitelně Grub mám s možností volby, ale nevypnul jsem při instalaci na konec externí disk jak je to uvedeno v tom návodu  http://pctip.wbs.cz/ a nezadal příkaz fixmbr pomocí Recovery Console . Potom při spuštění počitače je externí disk vypnutý a je instalováno XP.
Já mám externí disk pořád zapnutý (mám stolní počítač) a při staru se mohu rozhodnout, který operační systém budu používat což se mi zdá výhodnější než připojovat a odpojovat externí disk, protože používám Linux mnohem častěji.

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 21 Října 2011, 14:18:27 »
protože používám Linux mnohem častěji.

Jestli to používáš mnohem častěji, patřilo by to logicky spíš na interní disk, ale proti gustu...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 21 Října 2011, 16:56:51 »
Pro compaq:
                                       No nevím nevím.... a co takhle, není to závislé na HW počítače ??? ?

Já vím, že když onen USB HDD s Ubuntu připojím k jinému notebooku tak se to tváří že to bootuje, chvíli to hrabe a potom to zdechne !!!  Žádné Ubuntu se nenabootuje! Nevěřím tomu že to spustíš na kdejakém počítači. To je nesmysl !

Na notebooku na kterém to bylo nainstalované se to přitom normálně spustí.

Pro K1976  JE TO TAK JAK PÍŠETE !
« Poslední změna: 21 Října 2011, 19:30:35 od Dr Fuss »

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 21 Října 2011, 17:28:00 »
protože používám Linux mnohem častěji.

Jestli to používáš mnohem častěji, patřilo by to logicky spíš na interní disk, ale proti gustu...

To je pravda, ale mám ten interní disk mnohem menší než externí.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 22 Října 2011, 09:13:13 »
Psal jsem tu toto:

Citace
No nevím nevím.... a co takhle, není to závislé na HW počítače ??? ?

Já vím, že když onen USB HDD s Ubuntu připojím k jinému notebooku tak se to tváří že to bootuje, chvíli to hrabe a potom to zdechne !!!  Žádné Ubuntu se nenabootuje! Nevěřím tomu že to spustíš na kdejakém počítači. To je nesmysl !

Na notebooku na kterém to bylo nainstalované se to přitom normálně spustí.

Inspirovaný tím co jsem si už vícekrát na fóru přečetl,  nechal jsem to proto nabíhat déle, i když se to navenek tvářilo, že se bootování kouslo.

Nekouslo! Jenom to působilo takovým dojmem že se to kouslo! Po několika minutách zdánlivé nečinnosti, střídané hrabáním na HDD se to zase rozjelo a světe div se, Ubuntu se i na tomhle zcela jiném notebooku spustilo a zdá se, že vše funguje tak jak má, včetně přístupu na internet, neboť teď z něho píšu. Tímto zjištěním jsem byl mile překvapený!

Udělal jsem si z toho ten závěr, že při každém startu, si Ubuntu kontroluje HW stroje a případně si modifikuje SW ku své potřebě tak aby systém mohl být provozován i na tomto jiném stroji.

Systém není asi nejspíš na pevno uzpůsobený na HW stroje tak jako je tomu ve Windows. Tam mi vždy každý říkal že Windows jsou nainstalované na onen použitý HW ( i když jsem dodatečně od kamaráda slyšel, že se mu Windows prý také dokázaly adaptovat na zcela jinou základní desku kterou použil, ale na rozdíl od Ubuntu jsem to neviděl na vlastní oči !

( Ale přece když do bedýnky kde jsou Windows zasunete cosi nové, kartu FireWire, řadič portů, jinou grafiku, také to Win hned zjistí a shání se po SW, tak by to samé měly snad udělat také vždy a u všeho, čili by se měly také samochodně přizpůsobit HW ne?!)

Změnil jsem proto názor, a nejspíš je pravda, že Ubuntu nainstalované na externím bootovatelném USB úložišti chodí na ledasjakém jiném stroji - HW.
« Poslední změna: 25 Října 2011, 12:18:57 od Dr Fuss »

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 23 Října 2011, 10:43:09 »

Změnil jsem proto názor, a nejspíš je pravda, že Ubuntu nainstalované na externím bootovatelném USB úložišti chodí na ledasjakém stroji - HW.

Na malé problémy s grafikou, akcelerací (lepší nepoužívat) a ovladači wifi je to pravda.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 23 Října 2011, 16:51:07 »
Pro compaq

Asi je také třebas mít štěstí na použitý HV počítače, či na použité notebooky, protože tam se toho zase tak moc měnit nedá.
Funguje mi opravdu všechno i to,  co píšete že fungovat nemusí, neboť s tím bývají časté problémy!

Výrobců počítačových komponentů a samotných počítačů jsou mraky a občas se sejdou takové komponenty které spolu prostě nerozchodíte, přitom v jiných počítačích s nima není problém. Často je jen nějaké mírně odlišné časování jakýchsi signálů na sběrnici a už je problém na světě! Některá základní deska grafiku skousne a jinde ji nerozchodíte ani kdyby jste si prst v pr....
zalomil.

Koupil jsem asi v roce 1998 základní desku kde byly sice USB porty, ale zcela nefunkční. Až teprve po upgrade Flash Biosu začaly fungovat! Také DIMM paměti jsem dřív musel vybírat, a od té doby tam chodí všechno co tam zastrčím. Holt deska byla SW nedotažená ale už se musela vyhodit na trh!
« Poslední změna: 23 Října 2011, 17:06:03 od Dr Fuss »

compaq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 24 Října 2011, 15:14:45 »
Pro compaq

Asi je také třebas mít štěstí na použitý HV počítače, či na použité notebooky, protože tam se toho zase tak moc měnit nedá.
Funguje mi opravdu všechno i to,  co píšete že fungovat nemusí, neboť s tím bývají časté problémy!

Měl jsem na mysli situaci, kdy klíčenku s OS nosíte v kapse a bootujete z ní na různých náhodných strojích, v kanclu, doma, na chalupě na starém šrotu, u kamaráda na NB apod. V tom případě, jsem měl vždy problémy s akcelerací a s wifi. Jinak mi systém chodil a hodně pomohl.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 31 Října 2011, 07:41:19 »
A akcelerací je míněno co? Zobrazovací 3D akcelerace gr.karty?

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #20 kdy: 31 Října 2011, 16:28:56 »
Jste mimo téma. Problém považuji za vyřešený.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.