Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Klávesnice quertz v XFCE  (Přečteno 2974 krát)

macky

• Návštěvník
Klávesnice quertz v XFCE
« kdy: 24 Září 2011, 23:18:25 »
Ahoj,

Používám Ubuntu 11.04, do kterého jsem si doinstaloval XFCE. Snažím se zde nastavit českou klávesnici quertz, žel bez úspěchu (chtěl bych českou klávesnici qwertz a standardní US, mezi kterými bych přepínal pomocí alt + shift). V nastavení je k dispozici pouze klávesnice qwerty. Můj problém řeší příkaz setxkbmap -layout "cz,us" - option "grp:alt_shift_toogle", který by se spouštěl automaticky po přihlášení do systému. Bohužel standardní umístění v konfiguračních souborech .profile a .xinitrc nezabírá. Nemáte prosím někdo s tímto problémem zkušenosti? Díky, Macky

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: Klávesnice quertz v XFCE
« Odpověď #1 kdy: 25 Září 2011, 05:38:09 »
cz bksl nevyhovuje? Ta v xubuntu je, a co som skusal tam je qwertz, ale neviem, ako sa lisi dalsie rozlozenie.
Alebo skus, ci nepomoze si vygenerovat xorg.conf a donho dopisat:
Kód: [Vybrat]
Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard1"
    Driver "keyboard"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "cz,us"
    Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin"
EndSection
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

macky

• Návštěvník
Re: Klávesnice quertz v XFCE
« Odpověď #2 kdy: 25 Září 2011, 11:46:47 »
Dobrý den,

Soubor xorg.conf jsem uložil do adresáře /etc/X11, ale bohužel to nějak nezabralo. Ostatní klávesnice v nabídce grafického "klikadla" jsem vyzkoušel - bohužel žádná není standardní česká qwertz. Chtěl jsem se zeptat, jestli byste mi byl někdo schopen poradit konfigurační soubor spouštěný automaticky pro přihlášení (staré osvědčené soubory to nějak nebralo), kam bych mohl doplnit setxkbmap nebo konfigurační soubor pro nastavení klávesnice pod XFCE (přepokládám, že si to někam ukládat musí a mírnou editací by se možná dalo poměrně snadno dosáhnout kýženého výsledku).

Díky,

Macky

macky

• Návštěvník
Re:Klávesnice quertz v XFCE
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2011, 22:10:40 »
Takže si odpovím sám :). Je třeba nainstalovat xfce4-xkb-plugin. Dále je třeba modifkovat konfigurační soubor /home/username/.config/xfce4/panel/xkb-plugin-28.rc. Tady je moje konfigurace

display_type=1
group_policy=2
default_group=1
never_modify_config=false
model=pc105
layouts=cz,us
variants=qwertz
toggle_option=grp:alt_shift_toggle
compose_key_position=

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.