Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: FAT32 hdc5 omylem odpojen [vyřešeno]  (Přečteno 2196 krát)

linuxlama

• Host
FAT32 hdc5 omylem odpojen [vyřešeno]
« kdy: 06 Ledna 2007, 01:41:05 »
Vim, ze se tady podobna temata uz resila, ale tech rad je moc a hlavne pro disky naformatovane jako NSTF a ja bych fakt nerada delala nejake pokusy a prisla o data. Snad nezadam moc. Doufam, ze jako rada bude stacit jediny prikaz do terminalu.
Mam na tyto oddily. NSTF s Windows - disk c (hdc1). Ale o tom ted nic. Pak disk d, ktery je FAT32 a jmenoval se hdc5. A prave o tento disk jde.
V Gnome Commanderu jsem asi omylem dvojklikla na ikonku s timto oddilem, kdyz jsem si jen chtela zobrazit nejakou slozku. A najednou prede mnou napis, ze disk ted muzu bezpecne vyjmout a oddil zmizel.
V normalnim prohlizeci souboru mam misto hdc5 jen Svazek 43,9 GB, ktery nejde pripojit a pise:
chyba: zarizeni /dev/hdc5 neni vyjimatelne
chyba: nelze spustit pmount
V terminalu jsem zkousela napsat sudo mount -d, ale nepomohlo to. Nekde jsem tady cetla, ze se ma napsat sudo mount -a, ale ja tam zadny oddil a nemam.

linuxlama

• Host
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2007, 01:42:43 »
P.S.: Ve slozce media jsem nasla slozku hdc5, ale je prazdna. Predpokladam, ze mam neco napsat do fstab. Ale co presne?
Ted tam mam:
# /dev/hdc5
UUID=0855-0856  /media/hdc5     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       1
Po prikazu sudo mount hdc5 to hlasi:
mount: hdc5 nelze nalézt v /etc/fstab ani /etc/mtab

linuxlama

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2007, 02:03:14 »
Hura slava - vyreseno.
Tak jsem se tady vlastne ztrapnovala zbytecne. Trochu jsem "zaimprovizovala" (jo, pro me je i takova blbost jako zmenit par pismenek improvizace) a pouzila jsem prikaz z jineho vlakna.

mkdir /mnt/windisk
mount /dev/hdxy /mnt/windisk.

Akorat, ze ted se to nejmenuje hdc5, ale /mnt/windisk a prejmenovat to nejde. Ale to uz preziju.

linuxlama

• Host
« Odpověď #3 kdy: 06 Ledna 2007, 02:12:55 »
Ale ne! Nejen ze se prejmenoval, ale nemuzu do nej zapisovat!

linuxlama

• Host
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2007, 02:20:13 »
:o Po restartu vse v poradku pri starem. A to se tady kdosi divil jakou to mam blbou prezdivku :D

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 06 Ledna 2007, 07:33:34 »
Citace: linuxlama
:o Po restartu vse v poradku pri starem. A to se tady kdosi divil jakou to mam blbou prezdivku :D
Tak já vysvětlím, co se stalo nejspíš jste místo dvojliku levým tlačítkem udělala klik lpravým a pak levým tlačítkem na "Odpojit svazek", znovu byste ho připojila nesjpíš pomocí sudo mount /dev/hdc5 /mnt/hdc5, když jste ho namountovala jinam, nejspíš jste nezískala práva k zápisu a konečně po restartu -> tento disk (diskový oddíl) máte bezpochyby zapsaný v /etc/fstab (konfigurační soubor, jehož "účelem" je automount zařízení). Pokud si zase někdy omylem diskový oddíl odpojíte, tak kromě výše zmíněného způsobu přes příkazový řádek nebo restartu je ještě jeden (jednodušší, klikací) způsob: Systém->Správa->Disky->Vybrat správný disk->Diskové oddíly->Vybrat ten odpojený diskový oddíl->Povolit

zukov

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Ledna 2007, 10:52:00 »
Keď hovoríte o tých diskoch v systéme, tak odkedy som prešiel na Edgy. tak tam túto možnosť nemám. Myslel som, že bude len "odškrtnutá" v menu layout, ale nebola. Dá sa to tam nejako vopchať, v dapperovi som ju mal.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 06 Ledna 2007, 13:15:20 »
Citace: zukov
Keď hovoríte o tých diskoch v systéme, tak odkedy som prešiel na Edgy. tak tam túto možnosť nemám. Myslel som, že bude len "odškrtnutá" v menu layout, ale nebola. Dá sa to tam nejako vopchať, v dapperovi som ju mal.
Nejde přidat přes Aplikace->Příslušenství->Editor nabídek Alacarte?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.