Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chyba při změně velikosti / přesunu  (Přečteno 2592 krát)

emsch

• Návštěvník
chyba při změně velikosti / přesunu
« kdy: 06 Ledna 2007, 01:45:54 »
Zdar všem!

Pokoušel jsem se nainstalovat Ubuntu 6.06 z Live CD na počítač, kde už je Win XP. Postupoval jsem dle návodu. V kroku č. 5 jsem zadal, jak chci rozdělit disk (60 GB nechám woknům, 19 GB Ubuntu, 1 GB jako swap), klikl jsem "dále" a ... objevilo se mi hlášení "chyba při změně velikosti / přesunu" bez dalšího upřesnění jaká chyba to je.

Zkoušel jsem rozdělit disk z Live CD mimo instalaci a děje se to samé - "Error while resizing / moving".

Něco k systému:

AMD Athlon 1533 MHz
Harddisk : ST 380021A (75 GB)
Na disku je Win XP (NTFS)

Zkoušel jsem:

Test CD - výsledek "0 chyb"
Znova defragmentovat - nepomohlo

Pak jsem teda trochu zagoogloval a našel jsem asi 3 odkazy na obdobný problém, bohužel jen 1 anglicky - prý pomůže spustit chkdsk /f z windows.

Zkusil jsem - nepomohlo.

Už předtím jsem se pokoušel Ubuntu nainstalovat na jiný počítač ze stejného CD a taky neúspěšně. Na tom jiném počítači byl stejný typ harddisku.

Dělám něco špatně?

Děkuji za každou radu.

emsch

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 06 Ledna 2007, 02:11:24 »
Defragmentoval jste disk předtím, než jste ho rozděloval?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Ego Tycoon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Ledna 2007, 02:54:49 »
Když jsem měl podobný (ale ne totožný) problém já, jednoduše jsem si sehnal Partition Magic a ext3/swap jsem si naformátoval ručně. Nemohu říct, že by to nějaký zkušený uživatel považoval za ideální řešení, každopádně mně to pomohlo.
Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Intel® Core™2 Quad CPU Q6600 @ 2,40 GHz | A-Data DIMM 4096MB DDR II 1066MHz Extreme Edition
Asus Extreme N9600GT Silent/HTDI/512MB | Samsung SpinPoint HD502IJ 500GB | Asus P5K SE/EPU | Eurocase ML-550

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 06 Ledna 2007, 08:01:48 »
Citace: emsch
...Dělám něco špatně?...
Nejspis ne. Zmena velikosti NTFS oddilu je ale nekdy opravdu problem. Zkuste pouzit bud GParted LiveCD nebo nejaky nastroj pod Windows (neznam ale zadny ktery by byl zdarma).

emsch

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2007, 09:23:12 »
ad defragmentace: No je pravda, ze kdyz jsem to skousel kdysi doma, tak jsem nedefragmentoval. Ale ted na tom druhem pocitaci ...

ad Partition magic: Ten jediny anglicky prispevek, co mel obdobny problem mel problem i s Partition magic. Navic jsem na vice mistech cetl, ze tenhle Part mag. dokaze udelat s diskem celkem ... rekneme zajimave veci. Kdyby to uplne neslo, tak to muzu zkusit.

Zkusim jeste to LiveCD GParted.

Tak zatim diky a dam vedet, jak to dopadlo.

emsch

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #5 kdy: 06 Ledna 2007, 13:36:24 »
Existuje Windows alternativa k Partition Magic, ale nějak jsem se v ní nezorientoval...
jde o Ranish Partition Manager

emsch

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Ledna 2007, 22:32:13 »
Vyzkoušel jsem GParted LiveCD. Ani mi to neumožnilo oddíl zmenšit. Prostě, když jsem zadal menší hodnotu, nebylo možno provést změny.

Dále jsem teda vyzkoušel nainstalovat Ubuntu 6.10, instalace se zasekla na stejném místě jako u v 6.06, ale aspoň mi to napsalo nějaké podrobnosti:

"one or more errors were found in the index"
"one or more errors were found in metadata file records"

Errors? Tož teda jsem stáhl SeaTools a nechal zkontrolovat file system a skutečně chybky našel, ale opravit je neumí, prý to umí systém.

Hop do woken ... spustil jsem chkdsk tentokrát jen "read only" a opravdu našel chzbu. Bohužel ji nemůže v read only režimu opravit. Vždycky když ale nechám spustit chkdsk s přepínačem /f, spustí se při dalším spuštění a žádnou chybu na disku nenajde. (!)

Jsem z toho jelen.

Zcela zjevně teda v systému souborů je někde chyba (i když na běhu systému se nijak neprojevuje), ale prostě nástroj, který by ji uměl opravit ji neumí najít resp najde ji jen v režimu, kdy ji neumí opravit. Sranda, že?

emsch

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #7 kdy: 06 Ledna 2007, 22:35:07 »
Zkuste dát tu chybu, kterou vám chdisk vypsal, do Googlu...

Bez té chyby vám asi nikdo moc neporadí... maximálně nějaké obecné nástroje jako je Partition Magic pro Windows(který je placený)

emsch

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Ledna 2007, 00:56:51 »
Bohužel jediné, co mi chkdsk napsal bylo doslova: "Chkdsk našel na disku minimálně jednu chybu." To je opravdu velice výstižný popis chyby, že?

Naštěstí jsem vygooglil nějaké řešení - zkoušet to pořád dokola, protože chkdsk nemusí tu chybu napoprvé najít nebo si sehnat Norton Disk Doctor a zkusit to opravit jím.

Mno .... zkoušet to pořád dokola by mohlo trvat věky. Nejlepší asi bude, když už mám stejně všechna data zalohovaná znova provést instalaci Woken i s přerozdělením disku. Nebude mě to stát nic, jen čas... a i tak počítám méně času, než bych strávil u toho zatraceného chkdsku.

emsch

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.