Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak si vede Ubuntu po vnucení Unity uživatelům, aneb pohled z jiné strany.  (Přečteno 11553 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
   Hned nazačátku se musím přiznat, že nejsem příznivcem Unity. Na netbooku spokojeně používám Ubuntu 10.04 LTS a na stolním počítači Ubuntu 11.10 s Gnome 3 v "kompatibilním" módu (vzhled a chování ala Gnome Panel 2). Na Unity ani na Gnome Shell jsem si nezvyknul, nelíbí se mi  a i produktivita šla hodně dolů.
   Je zajímavé sledovat různé flamesy na témá Unity / G.Shell jsou nejlepší/nejhorší, co mohlo Linux potkat. Také projevy Marka Shuttlewortha, které sebevědomě mluví o tom, že Unity přitáhne další uživatele k Linuxu se mi zdají přinejmenším diskutabilní.
   Pohled na Unity i GS3 je určitě velmi subjektivní, nicméně všem doporučuji mrknout na stránky: www.distrowatch.org
   Distribuce UBUNTU byla od r. 2005 do r. 2010 stále na prvním místě s více než 2000 jedinečnými návštěvami za den. S nástupem Unity však nastala změna. Za období posledních 12. ti měsíců se před Ubuntu dostal Mint, čím kratší období do minulosti, tím horších výsledků Ubuntu dosahuje. Je tohle vážně jenom náhoda, nebo se Unity skutečně nedaří tak dobře, jak nám to mnozí tvrdí?

Období posledních 7.dní - 1) Mint (6219) - 2) OpenSUSE (3194) - 3) Fedora (2359) - 4) Commodore (2288) - 5) Ubuntu (1717)

Období posledních 30.dní - 1) Mint (4708) - 2) Fedora (2427) - 3) OpenSUSE  (2205) - 4) Ubuntu (2024)

Období posledních 3. měsíců - 1) Mint (2855) - 2) Ubuntu (2301) - 3) Fedora (1954) - 4) OpenSUSE (1564)

Období posledních 6. měsíců - 1) Mint (2407) - 2) Ubuntu (2084) - 3) Fedora (1790) - 4) OpenSUSE (1386)

Období posledních 12. měsíců 1) Mint (2218) - 2) Ubuntu (2185) - 3) Fedora (1600) - 4) Debian (1382)

Výrazné posílení distribuce Mint, která si v poslední době klade za cíl být lepší Ubuntu bez Unity a se vzhledem Klasického Gnome 2 mě utvrzuje v domněnce, že se slavným projektem Unity to nebude až takové terno!

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Jak si vede Ubuntu po vnucení Unity uživatelům, aneb pohled z jiné strany.
« Odpověď #1 kdy: 19 Listopadu 2011, 00:12:42 »
Pokud vezmeme tvá čísla za správná, pak nabízím jiný úhel pohledu: Po světě již chodí tolik Ubuntáků s LiveFlashkou (v pohotovostní poloze), že není důvod lézt na ubuntu.com ;)
« Poslední změna: 19 Listopadu 2011, 00:14:15 od sachy »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 19 Listopadu 2011, 00:14:55 »
Ta statistika se dá také interpretovat tak, že noví uživatelé Ubuntu nechodí na stránky distrowatch tak často, jako ti staří. A dál?

Podíl Linuxu mezi uživateli je dlouhodobě víceméně na nule. Kdo to chce změnit, musí něco zásadního udělat. Buďto se to povede, nebo ne. Ale jiná šance asi není.

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Listopadu 2011, 01:24:49 »
Hned na začátek píši, že jsem spokojeným uživatelem Unity, přestože koutkem oka stále pokukuji po KDE. Nechci vyvracet názory na to co bylo, či nebylo správné a efektivní, ale já osobně jsem plně přešel na linux až s příchodem 11.04. Do té doby jsem Ubuntu měl jen asi dvakrát na ostro nainstalované, jinak bylo jen ve virtuálním počítači a používal jsem Win7. Důvod? Gnome2 nevyhovovalo a jiná vhodná alternativa nebyla(KDE4? v té době nové; dostanu se k tomu). Gnome2 prostě zabíralo ne mé širokoúhlé obrazovce moc prostoru, samo o sobě mi nepřinášelo nic nového. Unity je jiné. Nejenom že jsem si velice rychle oblíbil menu v panelu, ale také schovávání oušek při maximalizaci se mi zdá velice efektivní. Jinak je to G3 v jiném obleku samo. Ale právě toto mi dává + pro Unity. Při vydání 11.04 jsme se všude mohli dočíst o otřesných možnostech přizpůsobení. Spousta uživatelů se odvrátila a přešla například na LXDE, tedy na známý vzhled ve stylu win98. Nyní se dostávám ke KDE, pamatuji si přechod z KDE3 do verze 4. Naprosto stejný problém a průběh. A dnes? Dnes se uživatelé pomalu do KDE vracejí. Jsou sice povětšinou ti kdo odešli od Gnome3 a LXDE či XFCE jim nevyhovuje, ale přesto. Nepochybuji, že za rok bude Unity a G3 mít své uživatele zase zpátky a na místo těch, kteří zatrpknou navždy snad přijdou noví. Neříkám že Unity je dokonalé. Má spoustu problémů. Dash ať se snaží, jak se snaží tak já ho prostě používám jen pro rychlé spouštění programů podle názvu, jinak mám Gnome-pie. Grafické zpracování vzhledově poněkud pokulhává za Gnome3 a KDE 4.7. A samozřejmě by se našlo i více oblastí.
Kdo chce může kamenovat :)
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2011, 02:57:32 »
V prvom rade tá štatistika vôbec o ničom nevypovedá. V druhom súhlasím s Citrisinom. Osobne som s Ubuntu od verzie 7.10 a zmeny sa mi len a len páčia. Celkovo si nemôžem na univerzite zvyknúť, keď som nútený pracovať s Fedorou, Win7, alebo nedajbože Mac OS X. Na Fedore mi najviac vadí, že tam nemám svoje Ubuntu One, že maximalizované okná majú dva zbytoćné riadky (panel a menu); vo Windowsoch mi príšerne chýba mojich 6 plôch a v Masoxe? V ňom ma štve hlúpa maximalizácia, pády iných prehliadačov ako tej šaškárny Safari, divné nastavenia a absencia normálnej myši. Vo Fedore som skúśal aj KDE, avšak si naň nikdy nemôžem zvyknúť, jeho predvolený vzhľad ma vcelku odpudzuje (svetle plastové okná? :/) a Unity má v sebe istú skrytú eleganciu, ktorá na mňa vyskočila až vtedy, keď som robil bežnú údržbu na bratovom Ubuntu 10.04...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2011, 08:27:40 »
Můžeme tady rozjet dokonalý flame o tom, jak je Unity hloupé a vývojáři Ubuntu totální idioti* ale to nic nezmění na tom, že distrowatch totálně o ničem nevypovídá a říkat tomu statistika je dost odvážné tvrzení.

*) Můžete, ale jestli to uděláte tak vám to zamknu, protože flamewary nemáme rádi.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2011, 10:31:39 »
Podíl Linuxu mezi uživateli je dlouhodobě víceméně na nule. Kdo to chce změnit, musí něco zásadního udělat. Buďto se to povede, nebo ne. Ale jiná šance asi není.

Aneb, komu se podaří, aby wifina všude fungovala ihned po instalaci, bude vládnout. :-)
(nezávisle na tom, které prostředí je tlačeno)
« Poslední změna: 19 Listopadu 2011, 10:34:12 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #7 kdy: 19 Listopadu 2011, 10:35:01 »
Můžeme tady rozjet dokonalý flame o tom, jak je Unity hloupé a vývojáři Ubuntu totální idioti* ale to nic nezmění na tom, že distrowatch totálně o ničem nevypovídá a říkat tomu statistika je dost odvážné tvrzení.

*) Můžete, ale jestli to uděláte tak vám to zamknu, protože flamewary nemáme rádi.

Neřekl bych, že totálně o ničem nevypovídá. Ať se to někomu líbí nebo ne, tak Distrowatch dokázal všechny trendy v linuxových distribucích za posledních 5 let docela spolehlivě zachycovat. Nutno ale přiznat, že pohyby na Distrowatch jsou vždycky mnohem výraznější než je tomu ve skutečnosti. To, že Mint roste na úkor Ubuntu je pravda, nicméně rozhodně to není tak, že by na něj prchlo nějaké významnější množství uživatelů, vidím to tak do 10 %.
Zajímavější pohyby se vedly v rámci Ubuntu mezi prostředími. Zatímco dřív výchozí GNOME 2 používalo cca 80 % uživatelů, dnes je to víc roztříštěné. Uživatelé GNOME se rozpadli na Unity (cca 50 % v Ubuntu) a GNOME Shell (30 %) a KDE, Xfce, LXDE (20 %). Co se tedy Canonicalu příliš nepovedlo, je sjednocení platformy.

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 19 Listopadu 2011, 11:40:00 »
Nedávno vyšla statistika, zjišťující kolik uživatelů používá, jaké prostředí jako výchozí v novém Ubuntu 11.10 „Oneiric Ocelot“
Tohle jsou výsledky k 19.11.2011 http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/which-desktop-environment-do-you-use-in-ubuntu-11-10-poll/

Unity:                       46.87%  (7,296 votes)

GNOME Shell:            28.45%  (4,428 votes)

XFCE:                       7.61%   (1,184 votes)

KDE:                        6.95%   (1,082 votes)

LXDE:                      2.69%   (418 votes)

Pantheon:                1.62%   (252 votes)

GNOME 3 (Fallback): 5.81%   (905 votes)

Total Votes:                         15,565
« Poslední změna: 19 Listopadu 2011, 11:49:48 od aaaaa »

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Listopadu 2011, 11:43:11 »
Na Fedore mi najviac vadí, že tam nemám svoje Ubuntu One, ...
   UbuntoONE sice nepoužívám, ale nedá se náhodou využít i přes webové rozhraní?

Vo Fedore som skúśal aj KDE, avšak si naň nikdy nemôžem zvyknúť, jeho predvolený vzhľad ma vcelku odpudzuje (svetle plastové okná? :/) ...
   Souhlasím, standartní vzhled Oken vypadá ve KDE dosti odpudivě, ale je to otázka několika kliknutí, aby člověk použil to správné, oku lahodící, témátko, či prvek.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2011, 11:45:22 od majakmp3 »

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 19 Listopadu 2011, 11:47:53 »
Není už lepší použít místo Ubuntu One na Fedoře spíš Dropbox? Je také multiplatformní a je přímo balíček pro Fedoru http://www.dropbox.com/install?os=lnx

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 19 Listopadu 2011, 12:04:17 »
Nedávno vyšla statistika, zjišťující kolik uživatelů používá, jaké prostředí jako výchozí v novém Ubuntu 11.10 „Oneiric Ocelot“
Tohle jsou výsledky k 19.11.2011 http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/which-desktop-environment-do-you-use-in-ubuntu-11-10-poll/

Unity  46.87%  (7,296 votes)

GNOME Shell  28.45%  (4,428 votes)

XFCE  7.61%  (1,184 votes)

KDE  6.95%  (1,082 votes)

LXDE  2.69%  (418 votes)

Pantheon  1.62%  (252 votes)

GNOME 3 (Fallback)  5.81%  (905 votes)

Total Votes: 15,565

Zajímavá statistika.
   To mi připomělo, jak představitelé "alternativních" webových prohlížečů žalovali Microsoft, že jako výchozí prohlížeč ve SVÝCH operačních systémech používá Internet Explorer, čímž zamezuje uživatelům svobodnou volbu, protože průměrný uživatel používá to, co je předinstalováno, a nemusí tudíž vynakládat žádné úsilí na hledání alternativ. Soud dal žalobcům zapravdu,  a nyní si uživatelé musí projít procedurou výběru prohlížeče.
   Vzhledem k výše uvedenému modelu chování uživatelů je zvláštní, že se více než 50% uživatelů Ubuntu aktivně rozhodnulo výchozí prostředí nepoužívat a opatřilo si jinou alternatiu. Ještě musím upozornit, že se průzkum týkal pouze UBUNTU 11.10, tedy tvrzení, že v 10.04 je výchozí Gnome Panel je zde irelevantní.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2011, 12:08:11 od majakmp3 »

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #12 kdy: 19 Listopadu 2011, 13:00:14 »
Jasně, ale, nikdo nekontroloval, zda tam nepřispívá někdo, kdo má ubuntu 10.04, že ;). To že je to jen pro Ubuntu 11.10 je irelevantní...
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 19 Listopadu 2011, 13:39:52 »
Můj názor se od počátku vývoje Unity nezměnil. canonical asi ví co dělá a tak protlačuje nové prostředí na mobilní zařízení, kterých asi bude přibývat. Na desktop je Unity naprosto nepoužitelné pro práci. Možná jen na hraní. Je chvályhodné že se situaci snaží zachránit Mint. Pro mě je dnes nejlepší prostředí KDE/Kubuntu/, xfce a na posledním místě gnome-shell. Unity možná někdy vyzkouším po zakoupení nějaké mobilní hračky.

riko442

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 20 Listopadu 2011, 02:59:19 »
Můj názor se od počátku vývoje Unity nezměnil. canonical asi ví co dělá a tak protlačuje nové prostředí na mobilní zařízení, kterých asi bude přibývat. Na desktop je Unity naprosto nepoužitelné pro práci. Možná jen na hraní. Je chvályhodné že se situaci snaží zachránit Mint. Pro mě je dnes nejlepší prostředí KDE/Kubuntu/, xfce a na posledním místě gnome-shell. Unity možná někdy vyzkouším po zakoupení nějaké mobilní hračky.
Nepouzitelne pre pracu? Mozes to viac opisat? Zaroven sa musis pozriet na to, aku cast ludi chce Canonical zasiahnut..ano presne tak! Tych vsednych nenarocnych ludi, ktori si pozru film, zbehnu na net, vypocuju hudbu, urobia tabulky, popisu vo "worde", pokecaju cez nejaky IM, sem tam z nudy zahraju nejaku multiplayerovku z nudy, upravia nejake fotografie.... Zaroven je Unity prostredie v ktorom sa nemusis dlho orientovat. Brat ho chcel vyskusat( naposledy videl 10.04) ..ukazal som mu ikonku centra softveru Ubuntu a odvtedy sa ma na nic nepytal a ani sa nestazoval, ci nezuril..

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 20 Listopadu 2011, 10:16:14 »
Nepouzitelne pre pracu? Mozes to viac opisat? Zaroven sa musis pozriet na to, aku cast ludi chce Canonical zasiahnut..ano presne tak! Tych vsednych nenarocnych ludi, ktori si pozru film, zbehnu na net, vypocuju hudbu, urobia tabulky, popisu vo "worde", pokecaju cez nejaky IM, sem tam z nudy zahraju nejaku multiplayerovku z nudy, upravia nejake fotografie.... Zaroven je Unity prostredie v ktorom sa nemusis dlho orientovat. Brat ho chcel vyskusat( naposledy videl 10.04) ..ukazal som mu ikonku centra softveru Ubuntu a odvtedy sa ma na nic nepytal a ani sa nestazoval, ci nezuril..
Přesně tak, jakou práci? Kancelářská? Otevřu si dokument a píšu. Úprava videa, fotek hudby? Otevřu program a pracuju. Návrh elektronických obvodů, CAD, nebo tvorba grafiky? Otevřu specializovaný program. Programování? IDE, nebo maximálně rozhodím na dvě plochy editor a překlad. Výsledkem podle mého je, že Canonical s Unity vystihl přesně to co potřebujeme na počítačích dělat. Pracovat v programech. Právě tímto směrem šel, snaží se potlačit prostředí do pozadí. Když ho nepotřebujeme, nemusí tam zase až tak být. Dává prostor programům. Řekněte, jak často přepínáte aplikace když tvoříte dokument, programujete v IDE, nebo děláte grafiku. A laucher v Ubuntu není daleko, přepnutí je tedy bezproblémové. Případně zde máme plochy, které můžeme rychle přepínat. Řekl bych že je pracovní a konzumní až až.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 20 Listopadu 2011, 11:09:11 »
Unity je čím dál lepší. Teď už díky němu z windows přešly na Ubuntu 4 nový lidé a líbí se jim to. A to jsem jim dřív ukazoval a některým instaloval Ubuntu s Gnome2 a vždy řekly že je to takové ošklivé a takové posra.. :D a nakonec se vrátily k windows. Teď už po mě dva chtějí abych jim odstranil Windows z počítače že už ho vůbec nepotřebují.
Akorát jsem jim tam nastavil aby lišta nevyjížděla po najetí do boku ale po najetí do horního levého rohu a na spodní levý roh je nastaven náhled na všechny okna jako (Win+W), jinak nic nezměněno. ;D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #17 kdy: 20 Listopadu 2011, 11:18:02 »
Řekněte, jak často přepínáte aplikace když tvoříte dokument, programujete v IDE, nebo děláte grafiku. A laucher v Ubuntu není daleko, přepnutí je tedy bezproblémové. Případně zde máme plochy, které můžeme rychle přepínat. Řekl bych že je pracovní a konzumní až až.
Když tvořím dokument, tak texmaker + generované pdf + firefox s referencemi + pdf s matematickými symboly (fakt si je všechny nepamatuju) + IM + krusader + ... řekl bych, že aplikace přepínám hodně často. A Unity má v tomhle oproti Gnome2 co dohánět.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 20 Listopadu 2011, 11:25:58 »
Je pravda že třeba doma nebo v práci jsem nastavil na velkém monitoru boční lištu na nejmenší velikost a aby se neschovávala. Pak už proti windows 7 nevidím žádný rozdíl v používání.

Vlastně nechápu o čem se tu všichni bavíme. Windows nám dá jedno prostředí a ovečky zvykejte si. My máme ubuntu a každý si může vybrat dle chuti. Od teď nebudu obhajovat Unity ani jiné prostředí ale když už tak jen *buntu jako motor pro nás všechny.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Pipkin

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 20 Listopadu 2011, 11:32:57 »
Přesně tak, jakou práci? Kancelářská? Otevřu si dokument a píšu. Úprava videa, fotek hudby? Otevřu program a pracuju. Návrh elektronických obvodů, CAD, nebo tvorba grafiky? Otevřu specializovaný program. Programování? IDE, nebo maximálně rozhodím na dvě plochy editor a překlad. Výsledkem podle mého je, že Canonical s Unity vystihl přesně to co potřebujeme na počítačích dělat. Pracovat v programech. Právě tímto směrem šel, snaží se potlačit prostředí do pozadí. Když ho nepotřebujeme, nemusí tam zase až tak být. Dává prostor programům. Řekněte, jak často přepínáte aplikace když tvoříte dokument, programujete v IDE, nebo děláte grafiku. A laucher v Ubuntu není daleko, přepnutí je tedy bezproblémové. Případně zde máme plochy, které můžeme rychle přepínat. Řekl bych že je pracovní a konzumní až až.
Musím nesouhlasit. S Unity jsem se pokoušel spřátelit dlouho, ale není pro mě. Často tvořím a upravuji různé dokumenty a do toho současně ještě nějakou jinou práci. Pokud potřebuji mít otevřených třeba 6 a více dokumentů současně a rychle mezi nimi přepínat, tak je pro mě Unity naprosto nepoužitelné. Souhlasím, že pokud někdo potřebuje jen spustit program, něco v něm dělat a pak ukončit tak je Unity v pohodě, ale pro práci při které přepínáte často okna je zcela nevyhovující. Když mám například otevřen 6x writer, tak potřebuji vidět i název souboru a ne jen náhled který mě u sobě podobných dokumentů nic neřekne.
Unity je možná pokrok, ale není pro všechny. Uvítal bych možnost hned po instalaci ubuntu mít na výběr z více prostředí.  :)

oudrnicky

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 20 Listopadu 2011, 11:53:47 »
Unity je čím dál lepší. Teď už díky němu z windows přešly na Ubuntu 4 nový lidé a líbí se jim to. A to jsem jim dřív ukazoval a některým instaloval Ubuntu s Gnome2 a vždy řekly že je to takové ošklivé a takové posra.. :D a nakonec se vrátily k windows. Teď už po mě dva chtějí abych jim odstranil Windows z počítače že už ho vůbec nepotřebují.
Akorát jsem jim tam nastavil aby lišta nevyjížděla po najetí do boku ale po najetí do horního levého rohu a na spodní levý roh je nastaven náhled na všechny okna jako (Win+W), jinak nic nezměněno. ;D
Ahoj, prosím mohl by jsi blížeji popsat jak nastavit ten spodní levý roh na všechny náhledy? V nastavení Comiz-unity nastavení jsem zkusil lištu přepnout vyjíždění místo do boku jenom na najetí do horního levého rohu. Při najetí do boku nevyjíždí, ale pokud myší najedu do rohu pod horní panel občas nahodile vyjede. V levém horním rohu monitoru nevyjede nikdy. Jak to prosím nastavit aby stabilně levá lišta vyjížděla?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 20 Listopadu 2011, 12:43:22 »
Popíšu to od začátku tak jak to nastavuji všem co instaluji ubuntu...

Nainstaluj si Manažer nastevní compizu který najdeš v Ubuntu software centru.
Spustit

Kliknout na tuto ikonku

Kliknout zde

Upravit obrázek tak aby odpovídal tomuto a Budiž

Zpátky do hlavní nabídky Manažeru nastavení compizu a kliknout na

Najet do poslední karty a kliknout zde

Upravit obrázek tak aby odpovídal tomuto a Budiž

Poté bude "fungovat" najetí do horního ruhu tak že najedeš nahoru a pak miší pojedeš podél okraje dolů a lišta vyjede.
A spodní roh bude fungovat tak že ti po najetí ukáže všechna okna co máš kde pootvírané nebo pominilazované, tím vlastně příjdeš na to že už horní roh na zobrazování lišty nepotřebuješ jelikož ti při nájezdu do spodního rohu ti vyjede i ta boční lišta a můžeš klikat i na ní. Dokonce přes spodí roh funguje i přenášení třeba fotky do dokumentu atd... ;D

PS: už jse mi dvakrát stalo že při nastavování v Manažer nastevní compizu mi to celé nějak zamrzlo a po znovu přihlášení bylo Unity pryč a ukázala se taková podivná lišta nahoře. Nepanikařit a stisknout klávesovou zkratku Ctrl+Alt+T otevře se terminál a do něj dejte příkaz ccsm a otevře se Manažer nastevní compizu a znovu zaškrtněte Unity. Kdyby to náhodou hlásilo nějaké konflikty tak se vším souhlaste. ;)

EDIT: ještě doplním když už jsem v tom upravování že všem zmenšuji boční panel na minimum pač mi příjde zbytečně velký.
« Poslední změna: 20 Listopadu 2011, 14:08:21 od RRadek »

oudrnicky

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 20 Listopadu 2011, 13:01:40 »
To RRadek: Moc díky za podrobný návod. Manažéra Comizu jsem nainstalovaného měl a v Unity pluginu horní roh nastavený také mám. Jenom jsem nevěděl jak píšeš že je nutné najet myší nahoru a pak podél okraje dolů. To fuguje  :) Proto se mi zdálo že se levá lišta objevuje nahodile. Jenom zůstal drobný problém, že tento tah nefunguje třeba vícekrát za sebou, ale vždy po delší pauze. Asi to má nějaký účel?
Jinak to nastavení dolního rohu je alespoň pro mě velice užitečné. Dost se divím že to není v defaultním nastavení. Ještě jednou děkuju za pomoc a K+ za ochotu.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #23 kdy: 20 Listopadu 2011, 13:18:41 »
Toto sa mi na GS páči viac. Vidím dock a náhlad oknien už pri jednom rohu. Avšak Unity lepšie narába s miestom.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 20 Listopadu 2011, 14:21:08 »
Rád jsem pomohl. Všechny rohy jsou využívané a do všech myší jezdím jen ten levý spodní do toho jsem jezdil jen když jsem potřeboval do Koše. Takže nikdy... ;D
Takto je Unity pro mě naprosto dokonalé a přehledné a pracuji v něm velice rád a hezky svižně.

ps: otevři si třeba Libre office Writer a složku s obrázky a obě okna jak Writer tak i složku si maximalizuj, vem obrázek ve složce a nes ho nejdříve dolů do levého rohu a pak najeď na writer a pusť. Krásné a efektní. Když to někdo vidí tak nechápe. 8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.