Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Textový výstup z trminálu, jak na to?  (Přečteno 1880 krát)

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Textový výstup z trminálu, jak na to?
« kdy: 17 Listopadu 2011, 20:46:58 »
Mám takoý zvědavý dotaz. Existuje nějaká aplikace nebo příkaz, která by umožňovala editaci textu z terminálu? Jde mi zhruba o toto:
zapnu terminál -> něco zadám -> napíšu text -> nějakým příkazem uložím text do souboru (třeba txt ... hlavně aby tam byla diakritika a text se dal pak dál použít třeba ve wordu).
Existuje něco, co by takovou editaci v terminálu umožňovalo?
Je to jen zvědavý dotaz, zda to jde. Možná bych totiž takovou funkci docela využila.
Poradíte někdo?

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 1012
    • Zobrazit profil
    • Lords Of Tech
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2011, 20:49:32 »
Chceš ukladať aj tvoj vstup? Keby ti šlo len o výstup tak na to je presmerovanie výstupu, ktoré sa robí takto  prikaz > /cesta/vystup.txt
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 11
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

daysleeper

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1206
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2011, 20:50:19 »
Na editaci textu doporučuji třeba nano, ale je toho mnohem víc.
http://wiki.ubuntu.cz/Nano

Pavel Půlpán

Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2011, 20:50:34 »
Tak trochu nechápu... přísahám, že jsem nic nepil! :)

Hledáš konzolový textový editor?

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2011, 20:55:28 »
No, omlouvám se, vtéterminologii se nevyznám ;) jsem vážně nováček ... a navíc ženská  ;D Pokud "konzolový textový editor" umí uložit to, co napíšu, do texťáku, pak ano ... přesně to potřebuju ;) ...

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2011, 21:32:57 »
Na editaci textu doporučuji třeba nano, ale je toho mnohem víc.
http://wiki.ubuntu.cz/Nano
Tak jsem otestovala doporučené nano ... Myslím, že by mi mohlo vyhovovat - přehledné, jednoduché ... přesně pro mě ;-)
Jen mám ještě dotaz. Dá se tam někde nastavit kódování?
Když totiž přes nano upravím texťák, nechchtějí se mi znaky s diakritikou správně zobrazit v notepadu (ve WinXP). Přičítám to chybě v kódování. Nebo to může být něčím jiným?
« Poslední změna: 17 Listopadu 2011, 21:39:35 od Ladka »

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2011, 21:48:27 »
Aha, tak na kámošově PC se to zobrazuje normálně .... zřejmě bude chyba v mém notepadu ;) .... Ale stejně mám dotaz. Jaké je výchozí kódování pro nano? UTF-8?

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #7 kdy: 17 Listopadu 2011, 21:51:02 »
Ano v Ubuntu výchozí UTF-8.
A doporučím - do win si doinstalujte pspad.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2011, 19:31:50 »
Super :-)
Díky moc za potvrzení i doporučení ;-)
pspad jsem kdysi měla ... ani nevím, proč jsem ho pak smazala ;)

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #9 kdy: 22 Listopadu 2011, 12:06:13 »
Prosím Vás, nevíte někdo, jak se v nano přepíná mezi textovým/ systémovým (zadávání příkazů s nano nesouvisejících) režimem? Jde to nějak? Myslím, že na to byla nějaká kl. zkratka ... ale možná se pletu ... Tak mě kdyžtak vyveďte z omylu ;)

Kedrigern

Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #10 kdy: 22 Listopadu 2011, 14:41:14 »
http://wiki.ubuntu.cz/Nano

v terminálu:
man nano

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #11 kdy: 23 Listopadu 2011, 13:27:53 »
Aha. Díky moc ;) To jsem přesně potřebovala :)

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3735
  • skill :: ur home erly
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #12 kdy: 23 Listopadu 2011, 18:39:23 »
Aha. Díky moc ;) To jsem přesně potřebovala :)
zkus se prosim radsi naucit s vi nebo s vim ... je to unixovy zaklad .. je o tom spousta clanku a tutorialu, treba na root.cz ..

zdracim, ntz
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

skunkos

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 399
    • Zobrazit profil
    • Osobní web
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #13 kdy: 24 Listopadu 2011, 08:51:53 »
Ano v Ubuntu výchozí UTF-8.
A doporučím - do win si doinstalujte pspad.
Nebo Notepad++, který se více aktualizuje a vylepšuje.
ArchLinux (KDE)
Můj web

skunkos

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 399
    • Zobrazit profil
    • Osobní web
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #14 kdy: 24 Listopadu 2011, 08:53:42 »
Aha. Díky moc ;) To jsem přesně potřebovala :)
zkus se prosim radsi naucit s vi nebo s vim ... je to unixovy zaklad .. je o tom spousta clanku a tutorialu, treba na root.cz ..

zdracim, ntz
Myslím, že dneska už to není taková nutnost.
ArchLinux (KDE)
Můj web

Ladka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 91
    • Zobrazit profil
Re:Textový výstup z trminálu, jak na to?
« Odpověď #15 kdy: 24 Listopadu 2011, 18:16:18 »
Díky, pánové ;)
vim jsem také nainstalovala - úplně jako první pokus .... nechávám ho v pc a až bude víc času, asi si s ním pohraju a prostuduju ho .... nano zatím zdárně používám :-)  - je dobré, že mi - jakožto začátečníkovi- všechno pěkně napíše a já jako cvičená opice jen mačkám klávesy ;)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.