Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: missing operating system / Grub rescue  (Přečteno 4648 krát)

Ondrao

• Návštěvník
missing operating system / Grub rescue
« kdy: 20 Listopadu 2011, 22:31:53 »
Ahoj,

Linux nám běhal na ntb Acer Extansa 5235 teměř 10 měsíců, byl zde nainstalován i windows 7 ( ten byl jako první). Ntb jsme koupili i s windows pak jsme zjistili, že  windows jsou nelegalní (hláška), kamarád nám naistaloval Kubutu, které běhalo fajn, nicméně po poslední  aktualizaci přestalo jít připojení přes wifi, pouze kabelem, následně žena letěla do USA, kde se linux nedokázal připojit přes wifi na net, tak přepnula na windows které fungovalo ovšem jí při běhu windows došla baterie a ntb lehnul. Už se nepodařilo jej rozjet, pouze hlasí missing operating system. po držení shift při startu se na chvilku objeví:Loading Grub a poté napíše :Grub Rescue a já končím :-(. Linux je pro mne velká neznámá, zkoušel jsme stahnout live CD, ale nedaří si mi ntb takto nastartovat jelikož napíše" uknown filesystem". povedlo se mirozjet jedině přes "Ultimate boot CD" a naběhne prostředí "parted Magic" aovšem nevím co dal, jak opravit Grub soubor :-( poradíte mi prosím, případně nějaké starší vlákno, nenašel jsme navod pro totální začatečníky - blbuvzdorný ... :-). přikazy při grub rescue jen ls, set, to vypíše vše jak má, hardwarově je ntb ok.  Pevný disk je rozdělen na dva pro win a linux, radi bychom zachovali soubory co zde byli v linuxu, nicméně  nejsou životně duležitá tak bud opravit nebo znovu naistalovat,ale jak pokud mi nejde nabootovat live CD.

Díky moc !

Ondra

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:missing operating system / Grub rescue
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2011, 22:45:05 »
Hláška uknown filesystem vypadá na Grub, a pokud máš v BIOSu nastaveno primární bootování z CD, tak by na Grub vůbec nemělo dojít.

Takže bude asi chyba v CD, zkus ho zkontrolovat, příp. vypálit jiné (nebo použít LiveUSB).
http://wiki.ubuntu.cz/Zaveden%C3%AD%20syst%C3%A9mu%20z%20CD

Ondrao

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2011, 22:54:49 »
Však, v biosu jsme si přidal volitelné boot, primárně mám nyní cd, zkušel jsme i flash, ale to mi napíše stejnou hlášku: uknown filesystem :-(

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2011, 00:38:21 »
Unknown filesystem je neznámý systém souborů v jednom logickém oddílu, doporučuji spustit LiveCD a provést kontrolu linuxových oddílů a též provést opravu GRUB2, obojí je na Wiki. Bohužel Windows mají tu vlastnost, že pokud dojde baterka zrovna v tu nepravou chvíli, dokážou totálně poškodit MBR

Ondrao

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2011, 18:21:52 »
Ahoj,

Díky za pomoc, nicméně mne to pořád nechce naběhnout z live cd, možná stahuju něco jiného, takže jsme stahnul kubutu 10.04.03 desktop i386.iso, vypalil na cd a stále píše uknown filesystem cd se ozběhne,ale cca 3vteřiny napíše tuhle hlášku a přestane vrčet .. :-(  co s tím ..

Díky všem,

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2011, 21:15:30 »
A čím to ISO vypaluješ

Ondrao

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Listopadu 2011, 09:08:59 »
 Ahoj,
přes Nero, včera jsem si stahnul ISO burner, to mi pomohlo, ovšem kubutu se nalogovalo pouze s nabídkou 1) spustit Kubutu, 2, check disk, Check memory atd. Zvolil jsme Kubutu a naběhla mi pouze nabídka: vyzkoušet  z CD nebo nainstalovat :-(, po stisku ESC píše že Windows nebyl správně uzavřen a zkuste přes instalační cd win, jenže mi to koupili bez něj a win jsou nelegální ( Win 7) jsem docela v koncích, novou instalaci  to nechce schroupat, zadal jsem to nicméně do rána se to nepomohlo ( místo na disku bylo, připojení k netu taky byl) .

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #7 kdy: 23 Listopadu 2011, 09:32:52 »
Zvolil jsme Kubutu a naběhla mi pouze nabídka: vyzkoušet  z CD nebo nainstalovat :-(

To je správně, zvol vyzkoušet a až Kubuntu naběhne, spusť si gparted (editor diskových oddílů) a zkontroluj oddíly.
Potom je na pořadu obnovení GRUBu případně MBR.

Jinak i s porušeným MBR by se měly dát systémy spustit pomocí CD SuperGrub (vygoogli). V nouzi to pomůže a dá se na tom dělat...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Ondrao

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Listopadu 2011, 09:48:31 »
oki, díky, večer budu dom pokračovat, :-) díky!
Ondra

Ondrao

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Listopadu 2011, 15:28:34 »
Ahoj, díky za pomoc, ale ntb je dead, nelze ničím přečíst část disku pro kubuntu, ta čast kde jsou win je taky zlá,alespon si přešte info o velikosti atd,ale da se tam něco přečíst, jak zformátovat celý disk a začíst znovu ( gparted nepomuže pač nic nevidí) když mi z disku skáče hláška grub rescue - jak jsme psal jsem spíž z windows, tma bych dal format C, ale tady to jaksi nejde.

Díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.