Velice děkuji za odpovědi
Sambu samozřejmě mám, odkaz o přidělování práv jsem četl. Ale to je pořád o tom, jak práva nastavit. Já je nechci ani používat. Jde o to, že na jednom pc něco vytvořím, když to přetáhnu do druhého pc, tak to má už jiného vlastníka. Někdy práva jdou změnit, nekdy nejdou. Zkoušel jsem sudo -i, zkoušel jsem otevřít v pcman správci složek tu funkci"otevřít jako root", ale ne vždy to zabere.
Nevím jestli to s tím může souviset. Ale nepoužívám Sdílenou složku, ale nasdílel jsem celé oddíly s max.právy(číst, mazat, přejmenovat atp.).
Mám ještě jeden "fígel" jak se poškrabat pravou rukou za levým uchem. A to, že si to posílám přes ten pc, co jede pod W XP.(ten a jedno ubuntu jede dycky celý den. Druhé ubuntu zapínám občas). To se potom práva k souborům a složkám nijak nekomplikují. Na PC s XP ale moc nezálohuju, takže je to někdy kopírování na 2x :/
Ten příkaz gksudo nautilus zkusím vyzkoušet až to nastane. Zatím jsem nic nenašel
pokud Vam opravneni jako takova obecne vadi, tak asi budete muset prejit treba na freedos nebo neco co opravneni nepouziva
pokud se Vam to vsak pouze nepodarilo v sambe spravne nastavit a bojite se zeptat, tak vezte, ze je to mozne nastavit tak, aby to s opravnenima zachazelo tak jak pravdepodobne chcete (tedy z jednoho stroje to nakopirovat na samba sdileni a na tom stroji si to v klidu pouzivat s uzivatelem, na ktereho tam bezne pracujete)
chce to jen mit spravne nastavena prava na filesystemu, spravne nastaveni samby a nezapomenout pouzit smbpasswd
nez zacnete neco menit, tak si udelejte zalohu a pripadne zmeny si zapisujte
snad jsem vycuc potrebneho nastaveni ze souboru smb.conf osekal a upravil spravne
je to vzor, takze je to udelane schvalne tak, aby to bez potrebnych uprav k Vasemu prostredi po prostem odkomentovani nebehalo
#[global]
# workgroup = SKUPINA
# server string = SKUPINA uloziste
# wins support = yes
# dns proxy = yes
# interfaces = 192.168.666.0/24 eth0
# log file = /var/log/samba/log.%m
# max log size = 1000
# syslog = 0
# panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
# security = user
# encrypt passwords = true
# passdb backend = tdbsam
# obey pam restrictions = yes
# unix password sync = yes
# passwd program = /usr/bin/passwd %u
# passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
# pam password change = yes
# map to guest = bad user
# usershare allow guests = yes
#
#[SDILENI]
# path = /mnt/PRIPOJENYDISK
# read only = no
# locking = yes
# create mask = 0770
# force create mode = 0770
# directory mask = 0770
# force directory mode = 0770
# deadtime = 180
# display charset = UTF8
# dos charset = 852
# csc policy = disable
# read list = USER
# valid users = USER
# write list = USER
uprave si v konfiguraku skupinu SKUPINA, uzivatele USER, sdileni SDILENI, cestu /mnt/PRIPOJENYDISK a polozku interfaces
zkontrolujte/nastavte prava, vlastnika a skupinu ve filesystemu
$ cd /mnt
$ ls -l
drwxrwx--- 10 USER USER 4096 2011-11-29 15:58 PRIPOJENYDISK
a pridat usera, ktereho jiz mate v ubuntu i pro sambu (tedy optimalne stejne username a heslo)
smbpasswd -a USER
pak restart servisu (smbd a nmbd) nebo celeho stroje a melo by to behat...