Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Máte někdo zkušenosti s převodníky USB - něco?  (Přečteno 11597 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Máte někdo zkušenosti s převodníky USB - něco?
« kdy: 05 Prosince 2011, 21:04:18 »
Máte někdo zkušenosti s převodníky USB - Serial,  USB -  Paralel   USB - Game port ale i jinými?

Domnívám se že filozofie zařízení by měla být tato:  Po zasunutí převodníku např. USB - Serial do konektoru USB by se měl převodník nahlásit do systému a poručit mu, aby systém posílal veškerá data určená pro Sériový port na port USB, kde si s nimi tento převodník už naloží po svém. Je to takto nebo nějak jinak?

Vím že některá připojená koncová zařízení fungují, jiná ne. Také u některých převodníků seriózní prodejci píší že to není plnohodnotná náhrada např. Serial či Paralel portu. Vím že nejlepší je v notebooku použít šuplíček s Expres Card, MCPCIA ale každý notebook tuto možnost neposkytuje. Dále čipy FTDI na toto téma... máte někdo praktické zkušenosti s nimi ? Pište. Děkuji za odpovědi.

[příloha smazaná administrátorem]

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re:Máte někdo zkušenosti s převodníky USB - něco?
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2011, 21:48:53 »
Po zasunutí převodníku např. USB - Serial do konektoru USB by se měl převodník nahlásit do systému a poručit mu, aby systém posílal veškerá data určená pro Sériový port na port USB, kde si s nimi tento převodník už naloží po svém.
Ne tak úplně, vytvoří se pomocí driveru třeba zařízení /dev/ttyUSB0 což pro systém představuje sériový port.
Vím že některá připojená koncová zařízení fungují, jiná ne. Také u některých převodníků seriózní prodejci píší že to není plnohodnotná náhrada např. Serial či Paralel portu.
Problém s fungováním - u serial může být problém s napěťovými úrovněmi (ale to bývá i notebookových serial portů), u paralel jestli je plný nebo jen podporuje tiskový protokol (nebudu teď hledat název). U obojího může být problém pokud připojené zařízení očekává přesný timing na bitové úrovni - je to dáno usb protokolem který pracuje "dávkově". Může být problém hlavně se staršími simple programátory švábů.
Sériové převodníky používám PL2303 od prolific, na terminálovou komunikaci OK.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

juli

« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2011, 22:49:16 »
Používám. V podstatě cokoliv z těchto obezliček jsem připojil, tak mi v Ubuntu vždycky fungovalo.
Aktuálně používám USB/RS232 Prolific a USB/Paraller printer (LPT) s označením Delock
Oba funkční - zastrčit a jedu  :)
Kód: [Vybrat]
Bus 002 Device 007: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
Bus 002 Device 006: ID 0fe6:811e Kontron (Industrial Computer Source / ICS Advent)
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Jen dodatek ke zmíněnému Prolifiku. Ve VirtualBoxu nedokázal správně načítat data z pulsmetrů (ve Win bez problémů). Kde byla chyba jsem nezkoumal a jiná zařízení jsem nepřipojoval.
juli

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2011, 23:08:47 »
Právě na HW programátory PIC a Atmel něco takového potřebuju. Dnešní notebooky už přitom LPT ani SERIAL nemají. Předpokládal jsem že když převodník, tak by měl dodržet jak posloupnost časování jednotlivých signálů, jejich úrovně, prostě všechno.
Další cesta je i přechod na USB programátory jednočipů ale zvyk je železná košile...

Jen před půlhodinou jsem se dozvěděl například i to, že některé převodníky nejsou tzv. "plné" že neposkytují všechny signály. Také jsem zjistil že jsou nabízeny i kombinované Paralelní i Sériové, vše v jednom.

Můžete mi někdo doporučit nějaké převodníky na toto vhodné. Byť i jednotlivě? Nemusí stát jen 300 kč! Připlatím si, ale chci aby to byl plnohodnotný převodník a né nějaká šitka. Dík za odpověď.

akiom

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2011, 07:27:56 »
del D630 až tušim 830 jsou dvou jádra, umí až 4GB ram a RS232 mají.... zrovna to řešim neb bych rád vyměnil svého nc6000 za něco trošku lepšího ale s COM portem, nechci žádnou emulaci....

petus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Prosince 2011, 09:09:57 »
A já bych se USB programátoru nebál. Mám programátor BiProg a bez nejmenšího problému. Na stránce www.chiptron.wz.cz je návod jak programovat uP pod ubuntu :-)
Ubuntu 11.10 (x86) s Gnome,Lenovo G550 :-)
http://www.chiptron.wz.cz

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 06 Prosince 2011, 09:17:53 »
Na počtu jader procesoru vůbec nesejde.. problém je někde docela jinde.

Jak už jsem psal: Stoprocentní řešení je porty na ExpressCard nebo MCPCIA či jiném systémovém konektoru (např v dock adaptérech pro notebooky bývají i LPT a COM ) ale každý notebook konektor ( slot, šuplík ) na připojení těchto věcí prostě nemá. Obzvlášť ty malé, nebo tenké typy. Potom je USB jediné možné řešení. Po tom právě nyní pátrám jaké jsou v tomto ohledu možnosti.

Dokonce jsem zjistil, že jsou v prodeji i jakési adaptéry USB - ExpressCard, ale tam asi při jeho použití bude nejspíš docela stejný problém jako u klasických USB - LPT nebo USB - COM převodníků. Prostě jakmile se datový tok přenáší přes USB je to neplnohodnotné a tudíž ne vždy zcela kompatibilní port, protože se tam naruší časování signálů a asi i jiné věci!

Má někdo nějaké praktické zkušenosti s adaptéry USB - ExpressCard ?  Děkuji za odpověd

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2011, 09:21:37 »
Já se USB programátoru také vůbec nebojím !!! Ale cena profesionálních programátorů je celkem úctyhodná a na neprofesionální použití je to docela mrhání penězmi. Profi programátory jako je BeeProg sem nemíchejte...

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 06 Prosince 2011, 09:41:17 »
Jo pardon BiProg a BeeProg podobnost jmen programátorů..

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 06 Prosince 2011, 19:59:37 »
Plný paralelní port jsem kupoval dost draho (cca 1500,-), typ z hlavy nedám, stejně může být problém s časováním. To už bych spíš uvažoval nad usb programátorem za podobné peníze http://asix.cz/prg_presto.htm

Prostě čistě paralelní programátor byl dobrý v dobách před multitaskovýmy systémy kdy se časování dalo dělat přesně. (Stavěl jsem si v dřevních dobách na epromky - jen patice, nějaký TTL oddělovač a nějaký OZ jako zdroj napětí přepínaný také jedním pinem)

S USB/RS232 převodníky může být problém jen pokud mají nedostatečné (pro programátor) napěťové úrovně. Ale to mají i některé notebookové RS232. Prostě těch +-5V bývá málo a už jsem viděl na sériovém portu jen TTL úrovně 0~5V...
Pak by bylo dobré podívat se po nějakém převodníku s vyšším napětím nebo si ho tedy postavit - napadá mne kombinace
nějaké FT232 od FTDI + nějaká SP213 od Sipexu a dostaneme RS232 s úrovněmi +-10V
« Poslední změna: 06 Prosince 2011, 20:04:56 od Martin Kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 07 Prosince 2011, 12:59:44 »
Ten USB - Serial je tento http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400860D90008FG a je osazený FT232 + SP213 (měnič napěťových úrovní) . Beru zpět co jsem tu napsal. Podíval jsem se na to dnes osciloskopem. Napěťové úrovně jsou správné, avšak časování signálů je úděsně jiné. Například signál CLK na připojeném zařízení je u klasického COM na stolním počítači 1,5 kHz a zde při použití onoho převodníku USB - serial asi 56 Hz!!! Neuvěřitelný rozdíl!!! Objednal jsem tento: http://www.alza.cz/redukce-usb-seriovy-com-d42710.htm kde vyloženě píší, že je vhodný pro programování jednočipů... Tak uvidíme. Poznatky s ním zde uvedu až poštou dorazí.

Pokládám si otázku: K čemu je dobrý takový převodník USB - serial. Na časování přece záleží vždy u každého připojeného zařízení ne? Odpoví někdo?

Ještě upřesním: Toto co zde popisuju,  jsem zjistil na převodníku připojeném k notebooku s oním převodníkem pod Win XP tedy nikoliv už pod Wine v Linuxu. Tam se to chovalo zase celkem jinak. To tu po změření osciloskopem zde také uvedu.
« Poslední změna: 07 Prosince 2011, 13:26:49 od Dr Fuss »

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosince 2011, 20:17:37 »
Od čeho je odvozen CLK? Máte správně nastavenou rychlost portu?
Virtual
| Distribuce

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 07 Prosince 2011, 21:52:43 »
No vidíte... Správná připomínka! Ten port kde to chodí je nějak nastavenej a asi stejně bych ho měl nastavit i na tom notebooku kde používám ten převodník USB - serial. Viďte? Na to jsem nějak pozapoměl..!

Důležitý postřeh o převodníku USB - serial je i zde: http://netcode.cz/articles/cheap-jdm-pic-programmer.aspx

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No tak jsem to plný naděje šel zjistit, že to nastavím shodně a ono to je nastavené u obou počítačů kupodivu úplně stejně! 9600 8 bitů, bez parity 1 stopbit atd. Takže nic. Problém zůstává problémem.

Ještě mě napadlo...  že píšete o tom Prestu. Podívejte se na TME electronic a zadejte PICkit2 nebo PICkit3 ale jsou tam i spousty jiných programovadel a vývojových zařízení na PIC i ATMEL

« Poslední změna: 08 Prosince 2011, 08:27:56 od Dr Fuss »

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 09 Prosince 2011, 11:34:51 »
Právě na HW programátory PIC a Atmel něco takového potřebuju. Dnešní notebooky už přitom LPT ani SERIAL nemají. Předpokládal jsem že když převodník, tak by měl dodržet jak posloupnost časování jednotlivých signálů, jejich úrovně, prostě všechno.
Další cesta je i přechod na USB programátory jednočipů ale zvyk je železná košile...

usb programátroy jsou bezproblémů. u převodníků usb-rs bývá problém, jak již bylo řečeno,v  úrovních - nedávají zpravidla prlných +- 12 V, ale třeba jen 5,5 či 6V, což nemusí pro programování vždy stačit. Dále může být problém v propustnosti, resp., vytížení ovladače převodníku a data pak nemusí putovat zcela dle normy (i když toto je velmi málo pravděpodobný případ). Jsou samozřejmě i speciální převodníky, které jsou velmi kvalitní.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 09 Prosince 2011, 19:18:47 »
Jak jsem zde psal, zakoupil jsem na Alza.cz toto:  http://www.alza.cz/redukce-usb-seriovy-com-d42710.htm
Vyloženě tam o převodníku píšou toto:
Citace
Redukce pro připojení sériových zařízení do USB portu počítače. Ideální k notebookům pro připojení programátorů jednočipů, čteček karet a dalších zařízení, která neumožňují jiné než RS-232 připojení.

Leč s programátorem chodí ještě hůř než ten předešlý převodník USB - serial. Ten předešlý alespoň obsah uP přečetl za 10 minut !!!  U standartního COM stolního počítače to trvá asi 3s !!!

Ještě jsem neřekl poslední slovo, ale nastavoval jsem co se jen dalo. Rychlost datového přenosu, počet bitů, paritu, protokoly přenosu dat, atd. Na tenhle jsem se zatím osciloskopem nedíval ale učiním také tak. Mám podezření, jestli tenhle zase nedává malé úrovně signálů, po jejich zatížení připojeným programátorem. Ale je to ode mě zatím jenom čirá spekulace. Je na něj připojený jednoduchý JDM programátor PIC, ale nicméně na COM klasickém portu stolního počítače chodí tento programátor 100% spolehlivě! S USB - serial převodníky jsou ale problémy... Všechno je pouze tím, že nové notebooky už sériový, ani paralelní port nemají. Stolní počítač s monitorem bere ze sítě 6x tolik co notebook, proto bych se s tímto programovacím ansámblem rád přesunul na notebook ale není to, jak sami vidíte jednoduché.

Hodlám koupit toto:
http://www.alza.cz/axago-eca-sp-d272431.htm#foto

S tím by neměly být problémy. Jsou to plnohodnotné porty, odvozené ze systémové sběrnice notebooku.
S pomocí tohoto: http://www.alza.cz/speed-dragon-sd-axpu-v1-adapter-expresscard-pres-usb-d109654.htm by se to mělo nechat použít s libovolným počítačem, i stolním, který COM a LPT porty vůbec na základní desce nemá. Všiměte si že píšu mělo!

« Poslední změna: 09 Prosince 2011, 20:20:46 od Dr Fuss »

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #15 kdy: 10 Prosince 2011, 00:28:19 »
brzděte - není to jen převlečené USB ?  Expresscard slot má obojí - Pciex i USB
http://www.allpinouts.org/index.php/PCI_Express_Card_and_PCI_Express_Mini_Card
Virtual
| Distribuce

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 10 Prosince 2011, 08:41:45 »
Já se USB programátoru také vůbec nebojím !!! Ale cena profesionálních programátorů je celkem úctyhodná a na neprofesionální použití je to docela mrhání penězmi. Profi programátory jako je BeeProg sem nemíchejte...

Není mi úplně jasné, co je cílem, ale jestli jde o nahrávání programů do mikrokontroleru atmel, tak http://www.fischl.de/usbasp/ máš asi za 80 Kč a hodinu práce hotový.

Možná je to míň práce, než bude diskuse na tomhle vlákně.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 10 Prosince 2011, 14:27:03 »
Pro Filip Dominec

No tak na ISP snad nepotřebuju ATmega88 a to potřebné okolo. Na to mi snad stačí STK200. Ale je fakt, že tímhle na co odkazujete obejdu paralelní port. A tohle je na ATMELy a mě jde o programátor na procesory PIC.

Zde u tohoto standardu ISP (sériové programování uP v aplikaci) Atmel na který odkazujete, má určité odlišnosti oproti standartu PIC.

Jenže tyhle ISP programátory jsou zakončeny vždy asi 5 - 6 pinovým konektorem a tím končí.

Není nad to, mít programátor, kde mám i ISP konektor, i sokl - TEXTOOL,  případně i další jiné sokly...

Přesto děkuju za odpověď.
« Poslední změna: 10 Prosince 2011, 15:19:50 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 10 Prosince 2011, 15:07:01 »
Pro Martin Kiklhorn

Express Card 34 to asi není počet pinů, ale šířka šuplíku v mm. Pak je myslím ještě ten oříznutej 54 mm šuplík, nic méně, i ten
má konektor 26 pinů.

Podle mě, po tom co u Speed Dragon SD-AXPU-V1 píšou, je posílání dat na Speed Dragon SD-AXPU-V1  v němž mám zasunutý AXAGO ECA-SP ,  přes USB port.

Otázka je, do jaké míry si to zachová stejné vlastnosti, jaké to má, pokud je AXAGO ECA-SP zasunuto klasicky do šuplíku  v notebooku.

jdobry

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 10 Prosince 2011, 19:38:20 »
Prevodniky na seriovy port pro Expresscard opravdu BOHUZEL casto byvaji pripojene ve skutecnosti na USB. Dalo me praci najit nejaky adapter ktery by fungoval poradne a nastesti jsem ho nasel. A dokonce dvojitej. Axago ECA-S2
Bohuzel nemohu slouzit zkusenosti s linuxem, zatim se me vubec nepodarilo zprovoznit Express card slot.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 12 Prosince 2011, 17:22:12 »
Všichni mi říkali a všude jsem četl, že jenom porty přes šuplík ( MCPCIA nebo Express Card ) jsou nejspolehlivější cesta jak k notebooku chybějící plnohodnotný port COM nebo LPT připojit. Také jsem si myslel, že je šuplík připojený na sběrnici počítače, ale teď vidím že tam jsou jakési signály, např. "Clock input from buffer ICS9DB106,    USB Data  a jiné, takže to asi klasická systémová sběrnice moc nebude!

A třebas se to bude chovat nemlich stejně jako to co mám nyní. Fuj to je šlendrián! Alespo|ň z toho, co píše jdobry to tak vypadá...

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 12 Prosince 2011, 17:28:22 »
no a nebude prostě lepší a jednodušší řešení USB progrgamátor? např. avrmkII isp je záležitostí 900 bez DPH, dragon asi 1200,- a je vystaráno.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 13 Prosince 2011, 11:30:05 »
Nejde jenom o přechod na USB programátor. Jak už jsem výše napsal, jsou s tím spojené i další souvisící věci, třebas programovací SW k USB  programátoru. K JDM (ne od Belzy) používám ICprog a oba se skvěle doplňují. Prostě ač každý od jiného autora, vědí o sobě a vzájemně se podporují. Kdo oba zná, ví o čem píšu.

O zachování toho stávajícího usiluju proto, neboť nemá jen 6 pinový ISP konektor, nýbrž i TEXTOOL objímku - sokl a na klasickém stolním počítači s klasickým COM pracuje 100% a jsem na tu dvojku prostě zvyklý!

Je mi proto záhadou že i USB - serial převodníky, ač se tím přímo v nabídkách obchodníků ( vhorný pro programátory uP ) holedbají, je jeho provoz prostě ze zatím nezjištěných důvodů nemožný, prostě nefunguje! Musím se na to podívat osciloskopem a porovnat nejen časování ale i napěťové úrovně na výstupu z převodníku s připojeným programátorem, s tou fungující konstalací na stolním počítači. Podezřívám uvedený převodník USB - serial že dává možná napěťové úrovně signálů +12V/-12V ale tyto po připojení programátoru spadnou třebas na polovinu. Prostě řečeno:  proudová vydatnost signálů z převodníku je malá.
« Poslední změna: 13 Prosince 2011, 11:44:36 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 14 Prosince 2011, 15:22:13 »
Viz norma pro sériový port RS232 (COM) :    Stav L (nízká úroveň) napětí +12V    Stav H (vysoká úroveň) napětí -12V.
Výstupy jsou zkratuvzdorné a mohou dodávat proud až 10mA.

A tyto převodníky USB - serial mají celkový odběr z USB portu asi 30 mA, takže o splnění tohoto nemůže být ani řeč.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 14 Prosince 2011, 19:33:55 »
Mám dojem, že si to děláte mnohem složitější, než je třeba. Programováním kontrolerů se v práci občas zabývám a nejpohodlnější mi přijde usbasp na doma vyrobeném plošňáku velikosti kreditky. Když se zablokují pojistky, tak přijde na řadu paralelní programování (http://cs.wikibooks.org/wiki/Programujeme_jednočipy#Vysokonap.C4.9B.C5.A5ov.C3.A9_paraleln.C3.AD_programov.C3.A1n.C3.AD), ale jinak usbasp stačí na všechno, je rychlý a nemusím nic řešit.

Jestli nějaké zařízení na datové lince táhne >10 mA a nefunguje na úrovních +/- 6 V, tak je podle mého soudu zralé spíše na vyhození do koše.

http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.