Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - rozložení kláves české QWERTY  (Přečteno 2137 krát)

anastasios

• Návštěvník
Ubuntu - rozložení kláves české QWERTY
« kdy: 16 Prosince 2011, 11:12:24 »
Dobrý den,

Mám patrně primitivní dotaz, ale ani po systematickém hledání na internetu ani zde jsem nenašel odpověď..

Mám Ubuntu 11.04 a potřeboval bych nastavit rozložení kláves takové, aby odpovídalo znakům natištěným na klávesách mé standardní české notebookové klávesnice. A chtěl bych aby se to chovalo stejně, jako pod Windows, na které jsem zvyklý..

V Ubuntu nastavení rozložení kláves jsem vyzkoušel snad všechno, nastavil jsem si PRESNE tu klávesnici kterou fyzicky mám k počítači připojenu, ale znaky jsou tam rozmístěny jinak než jsou fyzicky na klávesnici.

Příklad:
Chci, aby klávesa nalevo od pravého SHIFT, která má psát znaky -_/? psala v českém qwerty tyto znaky a NIKOLIV znaky -_*˙

funkcionalitu bych očekával stejnou jako u Win, to jest:
<stisk klávesy>: -
<se shiftem>: _
<s Altem>: /
<se shift + Alt>: ?

Úplně základní věc, a překvapuje mě že ani po několika hodinách řešení jsem nedokázal přijít na řešení.

na okraj: mam Dell Latitude D830 a Chicony KU-420

Predem diky za vsechny rady, uz me to dohani k silenstvi a povazuji to za zasadni prekazku pouzivani systemu.. :-(
O.

pacholik

• Závislák
Re:Ubuntu - rozložení kláves české QWERTY
« Odpověď #1 kdy: 16 Prosince 2011, 15:25:08 »

anastasios

• Návštěvník
Re:Ubuntu - rozložení kláves české QWERTY
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2011, 12:37:21 »
Díky Pacholíku,
To je přesně to co potřebuji!

pročetl jsem si to, stejně jako nějaké návody jak spustit patch, leč nedaří se mi to zprovoznit. :-(

V adresáři, kam jsem si uložil ten patch.diff jsem pustil příkaz
patch -p0 < patch.diff

a na dané cestě /usr/share/X11/xkb/symols/ mi to kromě původního /cz vytvořilo ještě /cz.orig a /cz.rej
přičemž /cz má stále tu starou špatnou podobu a dotyčný patch Lukáše Mojžíše se nahrál do /cz.rej
Klavesnice pise stale se starym rozlozenim..

Muzes mi prosim poradit, jak to přinutit aby nacpal do aktuálně platného rozmístění i ten nový diff?

Předem díky!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.