Takže situace se v Ubuntu 11.10 ještě zhoršila, nesvobodný ovladač 280 pro tuhle kartu už mi nefungoval v 11.04, což jsem řešil použitím ovladače 173.
Po upgradu na 11.10 jsem opět vyměnil ovladač za verzi 280 (v repozitářích je ten samý jako na stránce nVidia, takže ruční instalací za stránek nVidia cesta nevede). Po nahození ovladače 280 se opakuje stav z 11.04, systém naběhne až do prostředí a následně celé prostředí kompletně zatuhne, jde jen pomocí CTRL+ALT+F1 přepnout se do terminálu. Vliv pracovního prostředí jsem vyloučil, protože se to děje všude (KDE, LXDE, Xfce), jakmile zapnu akcelerovaný desktop, prostě to zamrzne a je úplně jedno jestli používám Compiz, Mutter, Beryl nebo něco jiného.
Takže opět návrat na ovladač 173 kde vše funguje jak má, ovšem v 11.10 mě po spuštění nvidia-settings
nástroj na stránce konfigurace X serveru oblaží hláškou "Unable to load X Server Display Configuration page" a končím. Bug už je hlášený z předchozích verzí a je znovu otevřený. Bohužel všechno co jsem nalezl ve vztahu k nVidia 7300GS se týká starších verzí Ubuntu, kde se radí provést upgrade na novější ovladač, což by jistě pomohlo protože při použití ovladače 280 kdy nahodím Unity 2D nebo cokoli bez akcelerace se do konfigurace normálně dostanu a vše funguje jak má, jenže jakmile zapnu akcelerovaný desktop skončím (jak jsem psal výše) zatuhnutím.
Zkusil jsem tedy za pomoci ovladače 280 vygenerovat soubor xorg.conf a ten následně podstrčit ovladači 173, ale výsledek byl stejný, opět hlášení "Unable to load X Server Display Configuration page". Zkusil jsem provést i downgrade ovladače 280 ne verzi 260, která mi v Ubuntu 10.10 normálně fungovala, ovšem se stejným výsledkem, po naběhnutí akcelerovaného prostředí, zátuh.
Měl bych tedy otázku, jak spustit fungující akcelerovaný desktop na kartě nVidia 7300GS s ovladačem 280 nebo případně jak se zbavit toho hlášení s ovladačem 173.