Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Opatrně při odinslatování komponent Unity z Ubuntu  (Přečteno 1512 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Opatrně při odinslatování komponent Unity z Ubuntu
« kdy: 23 Prosince 2011, 17:19:09 »
   Nedávno jsem zkoušel distro pro netbook a mimo jiné mě zaujalo to, že Debian měl po instalaci pouze 89 MB programů v RAM. To mě donutilo k zamyšlení nad tím, proč mé Ubuntu 11.10 nahrává hned po spuštění systému více než 480 MB balastu do operační paměti. Nejprve jsem odinstaloval nepoužívané programy. Např. nepovažuji za rozumné, aby byl UbuntuOne synch. daemon nahrán v paměti, když jsem UbuntuOne ještě nikdy nepoužil (zabíral skoro 40 MB). Odinstaloval jsem Unity 2d. A restartoval. Spotřeba RAM sice klesla zhruba o 120 MB, ale stále to nebylo ono.
   Jelikož nepoužívám ani akcelerované prostředí Unity, rozhodnul jsem se ho zbavit (už dříve jsem doinstaloval gnome shell a používám ho v módu gnome klasik.) V synapticu jsem dal vyhledat vše, co mělo v názvu UNITY, a odinstaloval. A tady nastal problém, po restartu se nedostanu ani do přihlašovací obrazovky, zkoušel jsem i najet do nouzového režimu a dát opravu, Linux se sice o něco snažil, něco stahoval a instalovat, ale výsledek veškerý žádný.
   Berte toto zdělení jako varování, akcelerované prostředí Unity sice nemusíte používat, ale počítejte s tím, že pokud se ho odvážíte odinstalovat, Ubuntu Vám to neodpustí.  :P
Jáňa

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
Re:Opatrně při odinslatování komponent Unity z Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 23 Prosince 2011, 17:32:43 »
A nebylo by lepší než to po nainstalování pracně vyhazovat si nainstalovat jen to co potřebuji? (google: ubuntu lean install, mimo jiné i zde na fóru.. ;))
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #2 kdy: 23 Prosince 2011, 17:41:21 »
AFAIK samotná prihlašovacia obrazovka je balík ubuntu-greater, takže tým by sa vysvetlilo, prečo sa neprihlásiš (to je inak veľmi odľahčené oproti bežnému gdm). Smiem sa ťa inak spýtať, koľko máš RAM? Ja mám na rodinnom laptope 1GB, na desktope momentálne 2GB (mal som 6, ale dva moduly z troch mi zhebli) a na osobnom laptope 4 GB - všade Ocelot.  Každý z nich po spustení zaplní tak 60-70% RAM, ale nikdy sa mi nepodarilo ju vyčerpať úplne a to na svojom laptope mám bežne zapnutý GIMP, Code::Blocks, niekoľko okien terminálu, Operu s 35+ tabmi, Nuvolu/Rhythmbox, Transmission, prípadne nejakú prednášku vo VLC. RAM je na to, aby sa využívala, nie na to, aby sa masturbolo ego množstvom prázdneho miesta v nej. Ubuntu má inú správu pamäti ako WinXP, takže veľa ram neznamená hneď svižnejšiu odozvu. Do RAM sa cachuje práve preto, aby sa ti lepšie a plynulejšie pracovalo.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 23 Prosince 2011, 17:47:11 »
Neviem ci to spravne chapem(unity nepouzivam) ale ked odinstalujes unity 2D co je unity bez vyuzitia akceleracie a potom odstranis cast ktora sa stara o chod klasickeho unity tak ani nema co z unity nabehnut. :D
Ak nenabehla ani prihlasovacia obrazovka zrejme stacilo doinstalovat GDM alebo LightDM a tam potom vybrat gnome shell.
Mylim sa?

Michal "Tylnesh" Kohútek ma predbehol kym som pisal. :D
« Poslední změna: 23 Prosince 2011, 17:49:14 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #4 kdy: 23 Prosince 2011, 18:07:11 »
Inak je sranda spustiť unity-greeter z terminálu v už spustenej session :D

--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #5 kdy: 23 Prosince 2011, 18:45:37 »
RAM je na to, aby sa využívala, nie na to, aby sa masturbolo ego množstvom prázdneho miesta v nej. Ubuntu má inú správu pamäti ako WinXP, takže veľa ram neznamená hneď svižnejšiu odozvu. Do RAM sa cachuje práve preto, aby sa ti lepšie a plynulejšie pracovalo.
Čím má systém menší režii, tím víc paměti zůstává pro běžící aplikace, o to jde. Že ti 60% RAM zaplácne ubuntu-one daemon a další blbinky co nepotřebuješ ti odezvu systému nezrychlí, a když ti kvůli plné paměti začne systém swapovat, tak to taky není zrovna příjemný. Módní názor dneška, že RAM je "levná" a tak nemá cenu s ní šetřit neberu. Ony se všecky ty blbiny totiž do té paměti musí napřed při startu nasáčkovat, a to taky není zadarmo

ostatně kdyby ti systém po formátu automaticky zaplnil polovinu disku obrázkama lolcatz, tak je smažeš, ne? A ne že si půjdeš koupit novej WDC protože "hdd neni na to aby se masturbovalo ego s volnym mistem".
« Poslední změna: 23 Prosince 2011, 18:47:53 od crowack »
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #6 kdy: 23 Prosince 2011, 18:57:06 »
Čím má systém menší režii, tím víc paměti zůstává pro běžící aplikace, o to jde. Že ti 60% RAM zaplácne ubuntu-one daemon a další blbinky co nepotřebuješ ti odezvu systému nezrychlí, a když ti kvůli plné paměti začne systém swapovat, tak to taky není zrovna příjemný. Módní názor dneška, že RAM je "levná" a tak nemá cenu s ní šetřit neberu. Ony se všecky ty blbiny totiž do té paměti musí napřed při startu nasáčkovat, a to taky není zadarmo

ostatně kdyby ti systém po formátu automaticky zaplnil polovinu disku obrázkama lolcatz, tak je smažeš, ne? A ne že si půjdeš koupit novej WDC protože "hdd neni na to aby se masturbovalo ego s volnym mistem".

Laptop v podstate nevypínam, desktop sa zapína pod 30s, takže s tým štartovaním to tiež nie je také horúce. Ubuntu One používam, ale so zapnutým či vypnutým daemonom fakt nespoznám rozdiel v odozve systému :) Samozrejme, pamäťou treba šetriť a treba na to myslieť pri písaní aplikácii, ale rozdrbať si systém bezhlavým mazaním tiež nepôsobí zrovna rozumne. Ako som povedal, aj keď mám zabranú takmer celú RAM, nepoznám rozdiely v odozvách a ešte nikdy som za bežných okolností neswapoval (stalo sa to tuším raz pri jednej chybe v aplikácii, ktorá mi začala veľmi rýchlo ujedať systémových zdrojov) Čo sa týka odozvy, skôr by som vtedy hľadel na vyťaźenosť procesoru.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 26 Prosince 2011, 21:39:57 »
AFAIK samotná prihlašovacia obrazovka je balík ubuntu-greater, takže tým by sa vysvetlilo, prečo sa neprihlásiš (to je inak veľmi odľahčené oproti bežnému gdm). Smiem sa ťa inak spýtať, koľko máš RAM?
2.5 GB
Je mi jasné, že správa paměti probíhá jinak neš u vosatých XPček, to však nic nemění na situaci, že nevidím důvod, aby se do paměti nahrávalo hafo balastu, který jsem ještě nikdy nepoužil.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 26 Prosince 2011, 21:48:46 »
Neviem ci to spravne chapem(unity nepouzivam) ale ked odinstalujes unity 2D co je unity bez vyuzitia akceleracie a potom odstranis cast ktora sa stara o chod klasickeho unity tak ani nema co z unity nabehnut. :D
Ak nenabehla ani prihlasovacia obrazovka zrejme stacilo doinstalovat GDM alebo LightDM a tam potom vybrat gnome shell.
Mylim sa?

Michal "Tylnesh" Kohútek ma predbehol kym som pisal. :D

Původně tam bylo LightDM, ale to jsem tuším neodinstaloval, přesto zkusím doinstalovat LightDM a uvidím, co to udělá - díky za tip.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.