Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: automatizace pristupu k sifrovanym datum aneb paranoikovo dilema  (Přečteno 2716 krát)

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Zdravim

Resim ted takovy ... rekneme bezpecnostni problem a protoze tady na foru neni rubrika o bezpecnosti tak to davam sem. Dopral jsem si k vanocum zarizeni Squeezebox od Logitechu - krasna hracka co umi prehravat hudbu prez sit z mediaserveru. Mam celkem rozsahlou kolekci hudby, kterou z urcitych duvodu (nebudu rozvadet  ;) ) uchovavam na sifrovanem oddile (Truecrypt). Problem je jak pohodlne pristupovat na sifrovana data, aniz bych vyrazne omezil bezpecnost a tedy smysl celeho sifrovani.

Pro vysvetleni : hudba je na sifrovanem oddilu na serveru, ten mediaserver (Squeezebox server) bezi tamtez, oboji mi stoji nekde mimo dosah (predsin, sklep ...). Prehravac (Squeezebox) stoji v obyvaku, NEUMI ale komunikovat se serverem mimo funkce dane vyrobcem. (play,stop, najdi album ...) Coz znamena ze kdyz si chci pustit hudbu z siforvaneho oddilu - a tedy ho nejdriv pripojit musim bud :
  • jit k serveru (kde musi byt nejaka obrazovka/klavesnice) a zadat heslo
  • stejne udelat prez SSH coz ale vyzaduje dalsi zarizeni
  • nejaka forma automatizace

No jelikoz prvni dve moznosti mi moc nevyhovuji tak jsem premyslel, jak udelat moznost cislo 3, treba pomoci nejakeho USB flash-disku a UDEV pravidel. Proste strcit nekam USB cudl a sifrovany oddil se sam pripoji, vyndam USB a oddil se odpoji. Problem ale je ze v tom pripade bude na nejakem fyzickem mediu HESLO - takze staci aby u nas zaklepala policie, odnesla si pocitacovou techniku a kazdy trochu lepsi IT odbornik si pak uz poradi.

##########
Priznavam ze tady uz sem trochu na hranici paranoie, ale lepsi se dvakrat pojistit nez jednou vyhoret. Navic celosvetove se stale vic a vic utahuji srouby ....  :P
##########

Napadlo me pouzit misto hesla v textove podobe nejaky hash, ale co je mi znamo, tak pro pripojeni Truecryptu je potreba heslo v textove podobe, takze bych si moc nepomohl. Pak me napadlo nasledujici reseni :

Heslo v textove podobe mit na nejakem naprosto miniaturnim RAM-disku. Po pripojeni USB zarizeni by se pomoci UDEV zkontrolovalo jestli na nem je specificky soubor (keyfile). Dale by se provedla kontrola jestli je vytvoreny RAM-disk a jestli je v nem urcity jiny soubor (plain-keyfile). Pokud by se pak textovy retezec v keyfile na USB shodoval s hashovanou hodnotou (treba pomoci sha1sum) retezce v plain-feyfile na RAM disku tak by se pripojil sifrovany oddil pomoci hesla z plain-keyfile.

Vyhoda kterou si od toho slibuju
: bude stacit pouze jednou zadat heslo do souboru na RAM-disku po kazdem restartu (ktery u serveru nedelam tak casto). I kdyby nekdo odpojil server za behu, tak se k textove podobe hesla v plain-keyfile nedostane protoze se po vypnuti RAMdisk vymaze. Takze jedine pomoci utoku zvenci za behu serveru nebo by si utocnik (policije) museli odnest server pripojeny na baterie. Prvni moznost se musi resit zabezpecenim site, na tu druhou staci nenapadny vypniac zasuvky do ktereho staci kopnout nohou.  ;D
Pak bude stacit vzdycky strcit klicenku do USBcka (treba po prichodu domu) a je vystarano. Neni klic (USB), nejsou sifrovana data.

TAK a ted by me zajimalo co si o tom myslite - je to smysluplne, da se to udelat jinak-lip ? Nechci tady rozebirat jestli ma smysl si lamat hlavu s takovou urovni bezpecnosti, jde mi o to jak POHODLNE ale zaroven BEZPECNE spravovat sifrovana data.

Tak se tesim na vase prispevky, mejte se K
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re:automatizace pristupu k sifrovanym datum aneb paranoikovo dilema
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2012, 13:24:32 »
Hehe, pěkný...
No, první, co mě napadá, je vrazit mezi server a ten přehrávač nějakej "proxy neřád", kterej se bude umět po síti bavit s chráněným serverem a přehrávači to bude sypat už rozšifrovaný. Ale s konkrétním řešením ti v tuhle chvíli asi neporadím. Třeba se toho ujme někdo další... :-)

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2012, 13:40:56 »
diky za odpoved ale moc jsem to nepochopil. Prehravac prehrava to co mu posle media server (aplikace). Konkretne se zatim jedna o Squeezebox Radio (ale sterim na Squeezebox Touch) a Logitech Media Server. Ten si nacita hudbu z danych adresaru, takze budu mit treba v /home/Music vsechny moje CDcka ve FLACu a do stejneho adresaru budu pak pripojovat/odpojovat sifrovany oddil s "ostatni hudbou". Asi bude nutny povel pro znovunacteni knihovny nebo restart serveru - tohle jsem jeste nekoumal.

Jde ciste jen o to jak zjednodusit "zadani hesla" (35 znaku povazuju za dostatecne silne heslo  ;) ) aniz bych vyrazne snizil smysl celeho sifrovani. Zatim mam heslo v hlave, takze jedine ze by na me nekdo zkousel waterboardnig, mam problem aby bylo heslo nekde v plaintextu natrvalo. Proto ten napad s RAMdiskem.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2012, 14:02:19 »
No, myslel jsem to tak, že mezi přehrávač a server vrazíš něco, co se postará o zpřístupnění dat na serveru, tedy třeba navázání (šifrovaného) spojení, připojení (šifrovaného) disku, ... a následně to už bude pouze předávat data mezi serverem a přehrávačem. Tedy principiálně něco na způsob proxy serveru. Ale s konkrétní realizací ti neporadím...

P.S.
A to něco bude samozřejmě společně s přehrávačem v obýváku a bude to k přehrávači připojeno kablíkem, stíněným olověnou trubkou... :-)
« Poslední změna: 10 Ledna 2012, 14:04:47 od mka »

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2012, 14:24:24 »
Aha ... no tedy pak staci mit dalkovy ovladac s podporou SSH  8), k tomuhle muj Harmony 650 nepremluvim. Takze treba telefon/tablet s Androidem - je v planovani. Nebo si neco postavit - nejaky mikrokontroler ktery by komunikoval se serverem pomoci serioveho rozhrani a povidal si se standartnim dalkovym ovladacem pomoci IR - vedet jak to udelat tak jdu do toho ... jenze tohle nedam. Tak jedine jeste Arduino ktere by si povidalo se serverem pomoci serioveho rozhrani ... k nemu LCd display ... No zatim mi muj navrh vychazi jako nejjednodussi.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2012, 15:00:53 »
No, možností je teoreticky spousta, v každém případě je to zajímavé téma... Přeji hodně úspěchů :-)

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2012, 19:38:55 »
Komplexní řešení neznám, ale jako ten "RAM disk" by šel použít komerční YubiKey (komerční řešení), varianta Static Password. Po připojení se chová jako klasická klávesnice připojená přes USB, a zmáčknutím tlačítka na klíči se vygeneruje heslo, které "jako bych" zadal na klávesnici sám.

Umí toho víc, ale to by bylo nejjednodušší.
http://yubico.com/yubikey 

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2012, 22:15:39 »
Diky za prispevek. Pekna vec, ma ale hacek : pokud nekdo dostane KLIC I SERVER sem v haji. Kdyby ten YubiKEY mel jeste vlastni miniklavesnici, kde bych musel vytukat nejaky kratsi kod a po trech spatnych pokusech se to zablokovalo - tak to je jina.

Moje reseni spociva je lepsi v tom, ze nekdo musi dostat krome KLICE I SERVER ZAPNUTY, jakmile se jednou server zrestartuje je heslo pryc (MUHEHE dabelsky smajlik). Naprosto sileni paranoici muzou nosit v kapse dalkove ovladani k dalkove ovladane zasuvce dostupne v kazdem hobymarketu. I kdyz by pak domu vtrhla zasahovka staci mi jedna sekunda - KLIK - a server je Off a heslo je v cudu. A na USB flashce budu mit maximalne hash.

Nevyhoda je nutnost vytvaret po kazdem restartu RAMdisk a plainkey coz se da ale zpoloautomatizovat nejakym skriptem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.