Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Je možno během pár vteřin bezpečně smazat 1TB?  (Přečteno 2262 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Je možno během pár vteřin bezpečně smazat 1TB?
« kdy: 13 Ledna 2012, 11:07:20 »

Mám disk (1TB FAT32). Byl v přehrávači. Tam jsem po síti přesunoval a přejmenovával složky. Přehrávač zmrzl. Vypadal tak. Vypnul jsem ho a zapnula na disku nic. Zmizelo cca 900 filmů, cca 600GB dat.

Projel jsem ho testdiskem (obnovila se tabulka, ale soubory nikde) i protorecem. Celé to trvalo několik dnů. Nenalezl se ani jeden soubor (z cca 900 filmů). Smůla. To chápu.

Ale vrtá mi hlavou... Je možno technicky, aby se data bezpečně smazala tak rychle z tak velkého disku? Kdybych se o to snažil, za pár vteřin bych to ničím nedokázal.

Tipy:
vyhněte se pokud možno FAT
neblbněte se soubory po síti
zálohujte
« Poslední změna: 13 Ledna 2012, 11:14:33 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re:Je možno během pár vteřin bezpečně smazat 1TB?
« Odpověď #1 kdy: 13 Ledna 2012, 11:12:57 »
Smazat ve smyslu přepsat (opakovaně) všechna data jistě ne. Ale zničit informace o struktuře disku, to by šlo...

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2012, 11:16:16 »
Smazat ve smyslu přepsat (opakovaně) všechna data jistě ne. Ale zničit informace o struktuře disku, to by šlo...

To chápu. Domníval jsem se, že photorec takto "smazané" soubory vyšťourá... ale asi si vylámal zuby na velké fragmentaci disku. Disk byl v HD přehrávači a nikdy nebyl defragmentován.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2012, 11:17:22 »
Možné scénáře:
 - FAT32 je snad nejhorší souborový systém co se týká možnosti obnovy konzistence dat. Nemá žurnál, dostatečnou redundanci, hodně fragmentuje. Problém.
 - nenapsal jsi, co nastalo po obnovení tabulky oddílů testdiskem. Byly vidět soubory (v testdisku)?
 - photorec rozpozná cca 200 druhů souborů, ale ne všechny. Záleží na typu souboru. Také si myslím, že fragmentované soubory jsou pro něj prakticky neobnovitelné.

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 13 Ledna 2012, 11:23:38 »
Testdisk ihned našel zničenou tabulku oddílů a tam jeden FAT oddíl. Ten jsem dal obnovit a zapsat. Disk se přihlásil a v něm byly dva poslední a prázdné adresáře (Filmy a Detske).

Udělal jsem po síti přesně toto:
na disku byly všechny filmy v rootu
vytvořil jsem dvě složky "Filmy" a "Detske"
do nich jsem rozdělil filmy (cca 900 souborů avi a složek DVD)
přehrávač zmrzl, nehlásil se v síti ani nereagoval na dálkovku
vypnul jsem ho natvrdo a zapnul
filmy nikde

Jinak nic.

Tipy:
když budete pouštět na 1TB disk připojený přes USB testdisk a photorec, počítejte s pěti dny v kuse... :-)
když si budete chtít koupit nějakou další technickou kravinku, kupte si raději záložní disk
« Poslední změna: 13 Ledna 2012, 11:27:06 od compaq »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2012, 11:30:49 »
testdisk má variantu (před zapsáním změn na disk) prohlédnout soubory na nalezených oddílech (P - list files)

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2012, 11:31:55 »
testdisk má variantu (před zapsáním změn na disk) prohlédnout soubory na nalezených oddílech (P - list files)

Dělal jsem, žádný soubory tam nebyly.

No v každém případě už nikdy víc FAT. Naštěstí můj přehrávač zvládá i ext3. FAT byl na disku zděděný z předchozího přehrávače.
« Poslední změna: 13 Ledna 2012, 11:33:49 od compaq »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2012, 16:26:10 »
Jednou, někdy v r 93 nebo 94, jsem takhle den a půl v kuse dával dokupy "ručně" (pomocí Norton Disk Editor) fatku, jejíž začátek jsem si přemastil linuxem. Skělá zábava :-)
Ale z toho nejhoršího jsem ji dostal a skoro všechna data zachránil...

compaq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 16 Ledna 2012, 09:54:59 »
Nakonec byl vadnej HW. Je na reklamaci.

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #9 kdy: 16 Ledna 2012, 13:13:33 »
Jak jsi k tomu dosel ?
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 16 Ledna 2012, 15:49:23 »
Jak jsi k tomu dosel ?

Začal se častěji odpojovat, někdy se neroztočil, někdy nešel připojit, někdy se nenašel apod...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.