Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypalování v Ubuntu  (Přečteno 8733 krát)

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« kdy: 14 Ledna 2007, 14:39:57 »
Dobrý den ...

Existuje nějaký vypalovací program pod Ubuntu, který zvládne na 100% tyto úkony (Vypalování CD/DVD/CD-RW/DVD-RW, Kopírování, bezproblémová práce z Multisekčními CD, vytváření/vypalování image ) ?

Zkoušel jsem různé alternativy pro Gnome (Gnome-Baker, Grave-Man) a to neobstála ani jedna. Velmi zajímavý je K3B, jenže v něm nejde dělat kopie CD/DVD (zjevně nějaká hloupá chyba). Načte zdrojové CD, ale skončí chybou:

Kód: [Vybrat]
Unable to eject mediaJá sám si to doma pořeším, ale rád bych přítelkyni dal program, který to vše zvládne a nebude muset znát "milion"  věcí okolo.

Nevíte prosím někdo o nějakém kvalitním vypalovacím programu pod Linux ?

Děkuji
« Poslední změna: 13 Ledna 2009, 01:36:57 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2007, 14:56:36 »
Citace: Skeletonix
Nevíte prosím někdo o nějakém kvalitním vypalovacím programu pod Linux ?
Vím, hned o třech: Gnome Baker, K3b, Graveman -> všechny tři zvládají všechny tebou vyžadováné úkoly, pokud jsi hračička, tak doporučuji vypalování přes příkazovou řádku.

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2007, 15:04:14 »
O.K ... potíž je že, mi nedělají to co by měli:

1.K3B .. popsáno výše ... nefunguje kopírování CD
2.Gnome Baker ... velmi často končí vypalování chybou a multisession cd je pod ním docela alchymie (cd se musí ručně přes příkazovou řádku odpojit )...
3. Graveman ... mno asi stejné výtky Gnome-baker a navíc se mi v něm nikdy nepodařilo vytvořit multisession CD
4. Psal že to potřebuju pro nezkušeného uživatele ... sám použiji příkazovou řádku, ale ta není pro všechny!!
« Poslední změna: 13 Ledna 2009, 01:39:42 od Anna Taliánová »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2007, 15:44:22 »
Gnome-baker mi zatím vyhovuje... ale klidně šáhněte do kapsy a investujte do Nera. Trial verze by měla být k vyzkoušení a stažení na stránkách výrobce...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2007, 15:47:49 »
Spíš bych hledal něco, jak je přinutit, aby dělaly to co mají, protože tyto programy jsou nejlepší a nejvíce uživatelsky přívětivé, které znám.

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2007, 16:03:05 »
jj, souhlasím, ale rozhřešení pro K3B jsem hledal kde se dalo, ale nenašel ... jen to kopírování obcházet pomocí vytvoření image a pak ho následně vzpálit. Což není úplně "košer" :( .. snad někde něco najdu.

Dík

filo

• Aktivní člen
  • *
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2007, 17:07:28 »
jj, souhlasím, ale rozhřešení pro K3B jsem hledal kde se dalo, ale nenašel ... jen to kopírování obcházet pomocí vytvoření image a pak ho následně vzpálit. Což není úplně "košer" :( .. snad někde něco najdu.
Dík
Upřímnou soustrast. Bezvýsledně jsem něco podobného řešil v Edgy, nakonec jsem rezignoval a přešel na Dappera, kde mi k3b jede naprosto bez problémů. Není to médium mountnuté, když k3b zařve tu hlášku ?
Problémy s k3b jsem řešil mj. tady http://www.abclinuxu.cz/forum/show/159601, třeba se ti tam něco bude hodit.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

garion

• Návštěvník
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 14 Ledna 2007, 17:43:29 »
Take me tato chyba v K3B stve. Jinak je to pro me idealni programek.

Citace: filo
Dík
Upřímnou soustrast. Bezvýsledně jsem něco podobného řešil v Edgy, nakonec jsem rezignoval a přešel na Dappera, kde mi k3b jede naprosto bez problémů. Není to médium mountnuté, když k3b zařve tu hlášku ?
Problémy s k3b jsem řešil mj. tady http://www.abclinuxu.cz/forum/show/159601, třeba se ti tam něco bude hodit.

romi

• Stálý člen
  • **
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2007, 19:18:03 »
a co tak v k3b vytvorit obraz.. a potom ho napalit?? :P
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2007, 19:32:53 »
jj ... to samozřemě jde .. ale není to tak trochu zbytečně komplikované ?

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2007, 21:12:21 »
heh, tak jsem pátral a zatím nej výsledky mám s poslední verzí GnomeBakeru ( http://download.ubuntu.pl/_Edgy_Eft/gnomebaker/ ). Velmi zajímavě se tvářilo Brasero 0.5.1, ale prozměnu nešlo kopírování. Vůbec nereagovalo na vložení prázdného CD :(
 Mno  tak asi zatím GnomeBaker ... sic při pálení multissesion CD musím načíst předchozí sezení pak opět připojit CD a vypálit (jinak to končí chybou), ale jde to ;) .... mno a že si to nepamatuje nastavení rozvržení okna ... to bych raděj neřešil :( (přikaždém spuštění hezky změním velikost oken)  

Zdá se mi to nebo v Edgym jsou snad všechny vypalovací programu tak trochu nehotové ?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 14 Ledna 2007, 21:59:45 »
V edgy mám GnomeBaker a jede mi v poho... jinak mám i nero linux a taky cool, ale je komerční.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 14 Ledna 2007, 22:25:14 »
ViPer*CZ*:  i ty multisekční cd ti šlapou jak maj... já když přidám staré sezení tak se mi nezobrazí, až po té co vložím nové data ..

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 14 Ledna 2007, 22:44:27 »
Aha... tak to jsem nezkoušel.... já totiž na CD už nevypaluju. Vždycky když mám data na disku tak velký tak prostě zaplácnu jedno DVD. Zálohy důležitý dělám na flashku. Popřípadě nějaký DVD někomu kopíruju a to tam taky jede.

Tak už jsem zjistil první nedostatky Bakera:

- drag and drop je omezena pouze na jeden soubor
- pokud použijete funkci vytvořit adresář, tak sice dostanete adresář, ale ten je prázdnej a za boha jsem nepřišel jak do něj něco přidat.

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 15 Ledna 2007, 11:44:07 »
jj, jsou to prostě mouchy, které lze relativně snadno obejít. ale pro nezkušeného uživatele ukazují Linux v nehotové podobě :(

Guido

• Aktivní člen
  • *
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 29 Ledna 2007, 17:29:39 »
Já můžu doporučit Nerolinux. Měsíc jsem ho používal (demo verzi), pálil CD i DVD a za celou dobu mi spadlo jen jedno CD. Pravda, multi-session jsem nezkoušel. Jo a ještě se mi subjektivně zdá (neměřil jsem), že Nero pálí rychleji, než cdrecord a spol. (CD určitě, DVD tak asi nastejno).

Doporučuju minimálně vyzkoušet. Demo verze je měsíc zdarma, plná verze je za 20 €. Jediný "neduh" je design - jako grafická knihovna je použito GTK 1.2. Ještě pořád přemýšlím, jestli ho nekoupit.

Konfigurace:
Nerolinux 2.1.0.3
Ubuntu 6.06 LTS
Guido

Krtko

• Stálý člen
  • **
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 29 Ledna 2007, 19:10:30 »
taktiez sa pridavam k uzivatelom nera. a multisession v nom tiez funguje bez problemov len predchadzajucu session treba nechat nacitat. a podla mna tych 20€ nie je az tak vela.

[offtopic]
nechapem preco sa niektori ludia brania komercnym aplikaciam na linuxe. ked robia to co maju a nie su s tym problemy tak v tom nevidim nic zle. aj ked ani ja by som nebol proti keby vsetky aplikacie mali otvoreny zdrojovy kod a ked by boli platene tak by museli ludom ponuknut nieco preco sa do nich oplati investovat. no len bohuzial to tak nie je. ale aj tak si myslim, ze asi vecina ludi pouziva linux iba koli tomu, ze je "zadarmo".
[/offtopic]

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 29 Ledna 2007, 22:03:30 »
Citace: krtko
[offtopic]
nechapem preco sa niektori ludia brania komercnym aplikaciam na linuxe. ked robia to co maju a nie su s tym problemy tak v tom nevidim nic zle. aj ked ani ja by som nebol proti keby vsetky aplikacie mali otvoreny zdrojovy kod a ked by boli platene tak by museli ludom ponuknut nieco preco sa do nich oplati investovat. no len bohuzial to tak nie je. ale aj tak si myslim, ze asi vecina ludi pouziva linux iba koli tomu, ze je "zadarmo".
[/offtopic]
Třeba proto, že to je zbytečné. Neznám lepší a uživatelsky přítulnější vypalovací program než K3b. Navíc mi nikdy nedělal žádné problémy. Proto se mi nevyplatí investovat 20€  za něco, co je v lepším případě stejné a do KDE mi to ještě natahá gtk knihovny :). Jinak proti komerčnímu softu v linuxu nic nemám, právě o tom je svoboda. Ať si každý používá co chce, dokonce i distra, která nejsou zadarmo. ;) Sám jsem si 3x koupil krabici s Mandrakem/Mandrivou, než jsem zjistil, že lepší distro je zadarmo. :D

Krtko

• Stálý člen
  • **
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 29 Ledna 2007, 22:21:42 »
no ale ja som to nemyslel len na vypalovacie programy. a napriklad tebe k3b nerobi problemy. ale mne ich robil (tak ako aj ine veci co pouzivali cdrecord) takze som sa rozhodol pre nero. a co na tom, ze je platane. a je pravda, ze som mal tu moznost si vybrat. len sa mi proste nepaci, ze niektori ludia stale presviedcaju, ze ked uz mas linux tak v nom musis mat vsetky programy free. a to iste aj pri distribuciach; mame moznost si vybrat tak preco to nevyuzit. lenze ono to skor vyusti do zbytocnych distro flame. akoby to stale nebol "len" linux.

Hobit

• Návštěvník
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 29 Ledna 2007, 23:24:38 »
no ja mel za to ze kdyz kopirujes cd a nemas dve mechaniky tak si stejne palici program dela zalohu na disk. a svou pritelkyni urcite stejne budes ucit delat i obraz, takze ani nemusi vedet, ze to jde i bez obrazu.
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

Skeletonix

• Host
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 29 Ledna 2007, 23:43:32 »
ano, ale takhle je celý proces komplikovanější ... místo jednoho kliknutí na vytvoření kopie cd ... musíš klikat více kráte, vytvořit Image a pak dát cestu k image a image vypálit :(

Guido

• Aktivní člen
  • *
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 30 Ledna 2007, 08:40:08 »
Citace: nikola
Citace: krtko
[offtopic]
[/offtopic]
Třeba proto, že to je zbytečné. Neznám lepší a uživatelsky přítulnější vypalovací program než K3b. Navíc mi nikdy nedělal žádné problémy. Proto se mi nevyplatí investovat 20€  za něco, co je v lepším případě stejné a do KDE mi to ještě natahá gtk knihovny :).
Ne, není to zbytečné. Pokud potřebuji čas od času vypálit jedno dvě CD, tak při ceně cca 10 Kč/ks překousnu, že cdrecord občas spadne (ať už používám příkazovou řádku, nebo jakoukoli nadstavbu). Vysvětlovat manželce/milence/přítelkyni, že "vypalování v linuxu" občas padá, mi přijde asi tak ve stylu: Win 98 občas skončí BSOD a jednou za půl roku je potřeba je přeinstalovat. Tak že 20 € je, si myslím, cena za stabilitu (viz dále). To říkám s 3-letou zkušeností na Slackware, což je oproti Ubuntu stabilita sama - při ručně zkompilovaných KDE a K3b prostě vypalování "čas od času spadlo".

Co se týká lepšího a uživatelsky přítulnějšího ... programu, tak je to věc vkusu, preferencí, používaného prostředí atd. Nicméně, v čem je rozdíl v UI u K3b a Nerolinuxu? Mně přijdou úplně totožný, resp. že K3b je kopií letitého rozhraní Nera ve Windows.

Citace: Hobit
no ja mel za to ze kdyz kopirujes cd a nemas dve mechaniky tak si stejne palici program dela zalohu na disk. a svou pritelkyni urcite stejne budes ucit delat i obraz, takze ani nemusi vedet, ze to jde i bez obrazu.
Proč učit partnerku učit dělat obraz? To snad má dělat ten pálící program automaticky - prostě se mu to nastaví v Nastavení.

Že to jde bez obrazu samozřejmě nikdo vědět nemusí. Ale pálit s cdrecordem on the fly bych si netroufl - je to téměř jistá smrt CD. Proto jsem taky výše doporučoval Nerolinux, protože ten zvládal on the fly bez problémů.

------------------------------------------------------------

Jinak abych nebyl nařčen jako agent Nera. Já používám Graveman a Serpentine a manželka K3b. Ale pokud nějaký program je dobrý (a já si myslím, že Nerolinux je dobrý) tak není důvod to neříct, bez ohledu na ideologii. Linux není zlatý tele.
Guido

romi

• Stálý člen
  • **
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 30 Ledna 2007, 09:11:36 »
napalovanie pada?? heh ... to sa mi este nikdy nestalo ;)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #23 kdy: 30 Ledna 2007, 09:46:21 »
Guido: A víte proč Nero zvládá kopírování OnTheFly bez vámi vytvoření obrazu? Jednoduše proto, že si obraz vytvoří sám v temp adresáři bez uživatele. Ale to K3B umí taky.

I když moc nevypaluju, tak se mi nic takového jako padání vypalování neděje.
Máte něco shnilého ve vašem HW...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Guido

• Aktivní člen
  • *
Vypalování v Ubuntu
« Odpověď #24 kdy: 30 Ledna 2007, 10:35:08 »
Citace: milhouse
Guido: A víte proč Nero zvládá kopírování OnTheFly bez vámi vytvoření obrazu? Jednoduše proto, že si obraz vytvoří sám v temp adresáři bez uživatele. Ale to K3B umí taky.

I když moc nevypaluju, tak se mi nic takového jako padání vypalování neděje.
Máte něco shnilého ve vašem HW...
Asi každý chápeme pod termínem on the fly něco jiného. Pokud ocituji Wikipedii:
Citace: wikipedia.org
On-the-fly is also a term used for copying a source medium (i.e. CD-ROM or DVD) to a target medium (i.e. CD-R) directly, without first saving the source on an intermediate medium (i.e. a harddisk).
Takže je jedno, kdo vytvořil image - jestli já, nebo program. image != on-the-fly

Jinak K3b on the fly umí.

Zmínka o "něčem shnilém v HW" je irelevantní. Buď jsem měl během posledních 5-ti let, kdy používám linux (a občas BSD) doma i v práci, neuvěřitelnou smůlu na hardware... a nebo na tom asi něco bude. Když mluvím o padání, mám na mysli, že průměrně tak 1 CD z 10 se nepovede. Možná z 20, statistiku si nevedu.

Když své zkušenosti shrnu, tak zatím co při palbě na Windows nemám obavu, jak to dopadne, tak v Linuxu tuto obavu mám pravidelně - byl bych moc rád, kdyby neoprávněně, ale bohužel.
Guido

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.