Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dotaz ohledně nechtěných aktualizací...  (Přečteno 1839 krát)

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
dotaz ohledně nechtěných aktualizací...
« kdy: 05 Dubna 2012, 18:02:17 »
Ahoj Ubunťáci mám jen takovej malej dotaz.
Zajímalo by mě proč se mi pořád cpe aktualizace ovladače grafických karet VIA to jes openchorme když mám na jednom notebooku grafiku nVidia a na druhým Intel???
A taky by mě zajímalo jestli se takové aktualizace dají natrvalo odmítnout? Protože když je naktualizuji teď příjdou s další aktualizací..
Předem děkuji za odpovědi.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re:dotaz ohledně nechtěných aktualizací...
« Odpověď #1 kdy: 05 Dubna 2012, 18:40:02 »
Aktualizace systém nabízí jednoduše proto, že máte dané ovladače nainstalovány. Nainstalovány je máte proto, že v základní instalaci Ubuntu jsou ovladače pro (skoro) všechny grafické karty, jsou to balíčky xserver-xorg-video-* Jsou to relativně malé balíčky (všechny dohromady u mě mají nějakých 5 MB), takže ani aktualizace nemohou představovat nějaký děsivý objem stahování.

Pokud vám to tak vadí, teoreticky je můžete odstranit nebo si v Synapticu zamknout jejich verzi (Balík → Zamknout verzi), ale zas tak bych to nedoporučoval.

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 05 Dubna 2012, 18:47:16 »
Aha, já jsem si myslel, že tyhle ovladače jsou součástí jádra. Já jsem měl počítat s grafikou VIA a tam jsem je musel ručně naistalovat a stejnak nefungovali  ;D, z toho vyplívá že by asi neměli být součástí ubuntu hned po instalaci, ale asi je to jinak, než jsem si myslel.
Jen mě to zajímalo...
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 05 Dubna 2012, 18:57:54 »
Ovladače grafiky jsou "součástí" Xorg a jsou v balíčcích takhle zvlášť.

Kort

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Dubna 2012, 12:49:43 »
Pokud vám to tak vadí, teoreticky je můžete odstranit nebo si v Synapticu zamknout jejich verzi (Balík → Zamknout verzi), ale zas tak bych to nedoporučoval.

Tahle možnost zajímá i mě, i když z jiného důvodu.
Po instalaci 11.10 se v prohlížečích nezobrazovala žádná videa, musel jsem tedy odinstalovat Adobe Flash Player (11.2.202.233-0oneiric1) i Plugin Installer a následně stáhnout a nainstalovat starší verzi AFP (pro 10.2.159.1-0lucid1). Teď to šlape jak má, ale Správce mi stále nabízí tu odstraněnou verzi a až jednou zapomenu zrušit fajfku čeká mě to martyrium nanovo.
Jak tedy tu zabugovanou vylomeninku definitivně odstřelit?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Dubna 2012, 13:12:24 »
Tahle možnost zajímá i mě, i když z jiného důvodu.
Po instalaci 11.10 se v prohlížečích nezobrazovala žádná videa, musel jsem tedy odinstalovat Adobe Flash Player (11.2.202.233-0oneiric1) i Plugin Installer a následně stáhnout a nainstalovat starší verzi AFP (pro 10.2.159.1-0lucid1). Teď to šlape jak má, ale Správce mi stále nabízí tu odstraněnou verzi a až jednou zapomenu zrušit fajfku čeká mě to martyrium nanovo.
Jak tedy tu zabugovanou vylomeninku definitivně odstřelit?

reseni viz

v Synapticu zamknout jejich verzi (Balík → Zamknout verzi)
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Kort

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Dubna 2012, 14:42:14 »
Díky. Jsem v tom úžasném Unity zběhlý už více než týden (bez dalších jadrných kleteb, s Ubuntu mám již pár spokojených let), ale asi starý a slepý. V Ubuntu Software Center (USC) možnost uzamknout totiž neexistuje http://www.root.cz/zpravicky/synaptic-vyrazen-z-vychozi-instalace-ubuntu/, tož jsem doinstaloval starý dobrý Synaptic a je to.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.