Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lenovo S100 a nejvhodnější distribuce  (Přečteno 6493 krát)

pavi

• Návštěvník
Lenovo S100 a nejvhodnější distribuce
« kdy: 03 Února 2012, 10:19:06 »
Zdravím,
mám Lenovo S100 viz. http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-s100-cerny-d286719.htm
a potřeboval bych radu jakou distribuci bych měl zvolit, samozřejmě je důležitý prvkem nenáročnost a výdrž na baterii co nejdéle. Děkuji za radu

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
Re:Lenovo S100 a nejvhodnější distribuce
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2012, 10:41:38 »
Co se týče nenáročnosti, pokud nepotřebujete nejnovější verze aplikací, doporučuji debian stable (squeeze), je nenáročný jak na cpu, tak i paměť. Ve výchozím nastavení nepoužívá ani 3D efekty, takže spotřeba nebude tak vysoká. Na podobné konfiguraci (cpu, ram, grafika intel) to celkem úspěšně provozuji, a jediný problém kde je znát nižší výkon jsou složitější flashové aplikace nebo videa, protože flash pro linux je prostě blbě napsanej...
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

pavi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2012, 11:31:19 »
už jsem vyzkoušel Mint a u toho mi videa v porovnání s notebookem (Intel 4 jádra, 4gb ram, ati grafika)  s ubuntu 11.10 videa běhali lépe, zřejmě to bude tou grafikou, nicméně mi Mint po pár dnech přestal vyhovovat, tak jsem zkusil Ubuntu 10.4 a zde jsem ale narazil a to sice s wifi a dalšími prvky. Ale debian mě nenapadl, děkuji :) jen abych se ujistil, na debianu by mělo fungovat cokoliv s příponou .deb že ?

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2012, 11:43:56 »
tak tam samozřejmě bude záležet na tom, jaké bude mít ten .deb balík závislosti :)
nicméně v případě jakéhokoliv problému se sem můžete obrátit na zdejší fórum :) ona totiž instalace neprobíhá úplně tak jednoduše jako u ubuntu nebo mintu, nicméně výsledek pak stojí za to...
http://www.debian.org/releases/stable/installmanual
také se hodí http://debgen.simplylinux.ch/
stažené iso přesouvám na usb pomocí příkazu dd if=/cesta/k.isu of=/dev/sdX !! pozor, špatným zadáním můžete poškodit počítač, není zde žádné tlačítko zpět. Obvykle toto narozdíl od unetbootin funguje.

nefunkční wifi netřeba se lekat, obvykle je to způsobeno chybějícím non-free firmwarem, který se po instalaci přidá normálně pomocí synapticu, dle typu síťové karty nainstalované v tom lenovu.
« Poslední změna: 03 Února 2012, 11:47:32 od crowack »

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2012, 12:41:33 »
Co takhle Lubuntu 11.10, nové jádro a docela pěkné prostředí, sice je to ale W98, ale třeba mě se to líbí

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #5 kdy: 03 Února 2012, 13:29:54 »
mel jsem, samy bug, neprilis user friendly pokud ti nevyhovuje vychozi nastaveni, nekonzistentni prostredi...a jelo stejne pomalu jako gnome2 v debianu...

pavi

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2012, 11:21:15 »
lubuntu jsem taky zkoušel, ale po pravdě mi moc nevyhovovalo. Tak uz jsem vyzkoušel i debian, ale bohužel zatím je na tom s výdrží baterie nejlépe mint (cca 7 a půl hodiny) u všech ostatních se pomulu nedostanu přes 6 hodin.

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Dubna 2012, 23:37:48 »
Tento konkrétní problém mě zajímá taky.
Uvažuju o přenosném minipočítači, jako adept se mi jeví androidí prkénko, nebo tohle.
Sám mám vynikající zkušenosti s Lubuntu 10.04, provozoval jsem ho na PIII 700MHz, RAM 256MB a fungovalo to nad očekávání dobře.
 Myslím, že od tohoto počítače nikdo soudný nebude požadovat extrémní grafické výkony.
HP Compaq 7900SFF, C2D8400, RAM 3.5, HDD 2TB, Ubuntu 14.04    Lenovo Ideapad S100 s Lubuntu 14.04, nemá chybu! A Acer Iconia A1-830, Android 4.2.

pavi

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Dubna 2012, 09:26:38 »
Mě osobně Lubuntu moc nevyhovovalo. Skončil jsem u Linux Mint Debian edition, s tím mám zatím asi nejlepší výsledky

Luban

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 16 Dubna 2012, 09:58:46 »
Minulý týden jsem na Acer Aspire One (ty jak dával kdysi Mountfield k sekačkám)
naistaloval Linux Mint 12 LDXE. Po instalaci bylo nejvíce použitelné k okamžité práci.
Lubuntu se chovalo mírně svižněji, ale po instalaci bylo nutno více ruční práce. Netbook nebyl můj a nebylo tolik času, tak jsem raději zvolil ten Mint. Stějně jako Lubuntu by asi víc nastavování zabral ten Mint Debian Edition, ale ten jsem nezkoušel.

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Dubna 2012, 10:32:42 »
Výborně, díky všem! Podívejte na recenzi z 22.1.2012 http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-s100-cerny-d286719.htm#recenze. Vypadá, to dobře. A mám dotaz na všechny, co s tím měli co do činění, jak fungovaly další funkce, jako touchpad, WiFi, bluoetooth, čtečka karet, stmívání displeje, usínání a probouzení PC. Nebyly v tom záludnosti? Díky
HP Compaq 7900SFF, C2D8400, RAM 3.5, HDD 2TB, Ubuntu 14.04    Lenovo Ideapad S100 s Lubuntu 14.04, nemá chybu! A Acer Iconia A1-830, Android 4.2.

Tauchy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 16 Dubna 2012, 18:27:15 »
Ahoj všichni,
taky bych možná uvažoval o koupi tohoto modelu, můžete mi sdělit prosím, jak funguje v základní konfiguraci Ubuntu, Unity, filmy, kancelář (Libre Office), atd ...?

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Dubna 2012, 03:26:24 »
Myslím, že by to mohlo chodit. OpenOffice jsem používal i na PIII, tohle je dvoujádro, snad by to mohlo mít pozitivní přínos. A kdyby bylo nejhůř, existuje AbiWord, ten je neáročný.

A zájemcům doporučuju tohle: http://www.ulozto.cz/xhS5Lyb/lenovo-ideapad-s100-hardware-maintenance-manual-english-1-pdf
A další: http://www.ulozto.cz/xQfsXYv/lenovo-ideapad-s100-user-guide-v1-0-english-pdf 

pavi

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 17 Dubna 2012, 12:03:32 »
Ahoj všichni,
taky bych možná uvažoval o koupi tohoto modelu, můžete mi sdělit prosím, jak funguje v základní konfiguraci Ubuntu, Unity, filmy, kancelář (Libre Office), atd ...?

Unity jsem zkoušel, ale přišlo mi celkem nestabilní, pomalé a výdrž baterie velmi klesala i při vypnutém snad všem

Tauchy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 18 Dubna 2012, 17:38:20 »
Ahoj, děkuji za odpověď. Ale s výměnou operační paměti na 2 GB by to mělo být snad v pohodě.

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 21 Dubna 2012, 01:31:24 »
Tak jsem ten noťas koupil a začal experimentovat. Zkoušel jsem Puppy Linux, ten šel výborně, ale neměl českou lokalizaci. Zkoušel jsem Mint Debian Ubuntu 10.04 a EEEbuntu. A výsledek, EEEbuntu, jen jako pokus, má problematickou lokalizaci, na Lenovu šel děsně pomalu, založený je na Ubuntu 8.04. Ale měl zajímavé prostředí.   Ubuntu 10.04 šlo nad všechna očekávání perfektně. Součástí je i OpenOffice, nabíhal a reagoval takyskvěle. Gnome taky svižné, reagovalo naprosto ochotně na cokoliv. U Gnome 2 preferuju víc pracovních ploch, panel dole i nahoře. Přidal jsem do něj i Lubutu-desktop, ale není to snad ani potřeba. Jen si nevzpomínám, kterou verzi jsem to instaloval, snad netinstall, opravdu už nevím. Bylo to pro mě zajímavé, systém používám na velikém monitoru, na netbooku to působilo jako bonsai: takové pidi. Jen jsem nevyzkoušel wifi, jestli opravdu nefunguje, je to veliký nedostatek.  Další, zatím poslední: Mint Debian, naprosto elegantní prostředí, naprosto spolehlivá funkčnost, ale reaguje trochu zdrženlivě. Po kliknutí malá prodleva, ale potom všcheno spolehlivě vykoná, je asi třeba si  zvyknout. Prostřdím je to Gnome 3 s jedním panelem, vlevo hlavní nabídka "Start" jedna jediná plocha. Rozšíření na víc ploch, jsem nikde nenašel. Silně mi to připomíná vzhledem a ovládáním Lubuntu, nebo XP po tuningu.
 Narazil jsem však na drobný problém, během práce se mi úplně ztratil síťový HW, nebyl v BIOSu, operační systém hlásil "unavaible", proto jsem ani na Ubuntu nezkoušel Wifi. Protože síťový HW nebyl ani v nabídce BIOSu, začal jsem vážně uvažovat o reklamaci. Takový noťas by byl jako auto bez převodovky. Ale druhý den když jsem měl připravenou instalační flesku s Mint Debianem, síťový HW se zázračně objevil a začalo to fungovat a zatím to jde.
   Když si vzpomenu, viděl jsem u jednoho známého na srazu přátel tučňáka netbook Lenovo, který měl i dotykovou obrazovku, nezjistil jsem však, co to bylo za konkrétní typ a navíc jsem ho nikde v nabídce prodejců nenašel. Pro tenhle přístroj by bylo Unity a Lubuntu-netbook, nebo jak se to přesně nazývá, jako stvořené.
 Tam jsem řešil dilema, jestli si pořizovat androidí prkýnko, nebo tohle. Bylo mi dáno ke zvážení, to, že Android nemůžu instalovat a pořádně tunit. Proto je prý pro mě lepší netbook, který s klasickým linuxem poskytuje nemalý prostor pro kreativní činnost při instalaci a uzpůsobování operačního systému
   Snad se na mě nebudete zlobit, ale uvedu jeden odkaz: http://www.mujeee.cz, myslím, že pro všechny zmenšené notebooky přínosné. navíc tím AsusEEE to začalo.

Shrnu-li to, netbook i s občas proklínaným CPU Atom se mi jeví jako šikovná věc, jeho výkon je nesrovnatelně vyšší, než kdysi u mého PIII. Oproti němu Atom jsou dvě dualthreadová jádra a opravdu to není špatné. Grafika má, myslím i sdílenou paměť s RAM, která je 1 GB. Mě to nevadí, jak jsem zkoušel přehrávat film v avi, taky koukatelný.

Na závěr tohoto příspěvku bych chtěl poděkovat uživateli  pavi,  který mě nezištně navedl k řešení pro mě dříve neznámé věci, kterou je instalování systému do počítače bez optické mechaniky.
« Poslední změna: 21 Dubna 2012, 01:54:12 od Kocuro Pablo »

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 22 Dubna 2012, 09:27:54 »
... zatím je na tom s výdrží baterie nejlépe mint (cca 7 a půl hodiny) u všech ostatních se pomulu nedostanu přes 6 hodin.

Tak mě napadá, těch 7 a půl hodiny je skutečný provoz, nebo jen údaj ze správy napájení, do se zobrazuje na panelu?
Mě se taky v Mintu ukazují údaje 7 a půl hodiny, ale zdá se mi, že ve skutečnosti to bude asi míň a taky závislé na požívání přídavných zařízení.
 Až budu mít víc praktických zkušeností, doplním to tady.

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #18 kdy: 22 Dubna 2012, 10:58:41 »
Zdravím,
mám Lenovo S100 viz. http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-s100-cerny-d286719.htm
a potřeboval bych radu jakou distribuci bych měl zvolit, samozřejmě je důležitý prvkem nenáročnost a výdrž na baterii co nejdéle. Děkuji za radu
Na velmi podobné konfiguraci (jen cpu nemám atom 5xx, ale 4xx(single-core)) funguju skvěle na Ubuntu. Používám Unity 2D kvůli aktivaci rozšíření OpenGL2 ( https://bugs.launchpad.net/unity/+bug/970265 ). Jede to jinak super. Dokonce i Warcraft III(které na té grafice nejde ani ve windows) funguje.
Já tedy doporučuji Ubuntu. Zkoušel jsem i KDE(archlinux), ale na to je 1GB RAM málo (v kombinaci s pomalým hdd - když to začne swapovat, je to konec). Pokud dáváte přednost rychlosti, sáhl bych po xubuntu, nikoliv lubuntu. Každému ale sedí něco jiného.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.