Tak jsem ten noťas koupil a začal experimentovat. Zkoušel jsem Puppy Linux, ten šel výborně, ale neměl českou lokalizaci. Zkoušel jsem Mint Debian Ubuntu 10.04 a EEEbuntu. A výsledek, EEEbuntu, jen jako pokus, má problematickou lokalizaci, na Lenovu šel děsně pomalu, založený je na Ubuntu 8.04. Ale měl zajímavé prostředí. Ubuntu 10.04 šlo nad všechna očekávání perfektně. Součástí je i OpenOffice, nabíhal a reagoval takyskvěle. Gnome taky svižné, reagovalo naprosto ochotně na cokoliv. U Gnome 2 preferuju víc pracovních ploch, panel dole i nahoře. Přidal jsem do něj i Lubutu-desktop, ale není to snad ani potřeba. Jen si nevzpomínám, kterou verzi jsem to instaloval, snad netinstall, opravdu už nevím. Bylo to pro mě zajímavé, systém používám na velikém monitoru, na netbooku to působilo jako bonsai: takové pidi. Jen jsem nevyzkoušel wifi, jestli opravdu nefunguje, je to veliký nedostatek. Další, zatím poslední: Mint Debian, naprosto elegantní prostředí, naprosto spolehlivá funkčnost, ale reaguje trochu zdrženlivě. Po kliknutí malá prodleva, ale potom všcheno spolehlivě vykoná, je asi třeba si zvyknout. Prostřdím je to Gnome 3 s jedním panelem, vlevo hlavní nabídka "Start" jedna jediná plocha. Rozšíření na víc ploch, jsem nikde nenašel. Silně mi to připomíná vzhledem a ovládáním Lubuntu, nebo XP po tuningu.
Narazil jsem však na drobný problém, během práce se mi úplně ztratil síťový HW, nebyl v BIOSu, operační systém hlásil "unavaible", proto jsem ani na Ubuntu nezkoušel Wifi. Protože síťový HW nebyl ani v nabídce BIOSu, začal jsem vážně uvažovat o reklamaci. Takový noťas by byl jako auto bez převodovky. Ale druhý den když jsem měl připravenou instalační flesku s Mint Debianem, síťový HW se zázračně objevil a začalo to fungovat a zatím to jde.
Když si vzpomenu, viděl jsem u jednoho známého na srazu přátel tučňáka netbook Lenovo, který měl i dotykovou obrazovku, nezjistil jsem však, co to bylo za konkrétní typ a navíc jsem ho nikde v nabídce prodejců nenašel. Pro tenhle přístroj by bylo Unity a Lubuntu-netbook, nebo jak se to přesně nazývá, jako stvořené.
Tam jsem řešil dilema, jestli si pořizovat androidí prkýnko, nebo tohle. Bylo mi dáno ke zvážení, to, že Android nemůžu instalovat a pořádně tunit. Proto je prý pro mě lepší netbook, který s klasickým linuxem poskytuje nemalý prostor pro kreativní činnost při instalaci a uzpůsobování operačního systému
Snad se na mě nebudete zlobit, ale uvedu jeden odkaz:
http://www.mujeee.cz, myslím, že pro všechny zmenšené notebooky přínosné. navíc tím AsusEEE to začalo.
Shrnu-li to, netbook i s občas proklínaným CPU Atom se mi jeví jako šikovná věc, jeho výkon je nesrovnatelně vyšší, než kdysi u mého PIII. Oproti němu Atom jsou dvě dualthreadová jádra a opravdu to není špatné. Grafika má, myslím i sdílenou paměť s RAM, která je 1 GB. Mě to nevadí, jak jsem zkoušel přehrávat film v avi, taky koukatelný.
Na závěr tohoto příspěvku bych chtěl poděkovat uživateli pavi, který mě nezištně navedl k řešení pro mě dříve neznámé věci, kterou je instalování systému do počítače bez optické mechaniky.